Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim: kobiety nie interesuje cos takiego jak dobro kraju. Od zawsze mezczyzna troszczyl sie i budowal cywilizacje, kobieta byla zasobem i rodzila dzieci wygranym. Zyd kreci korba i maja swoje psiecka albo czokapiki.

Nie jestes chadem wiec nikt cie o nic nie zapytal ale jak bedziesz obnosil sie z mieszkaniem i hajsem to napewno znajdziesz samotna matke.

Natura
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Mówi się właśnie dużo, ale odnoszę wrażenie, być może błędne że zawsze gadają o tym stare dziadki pokroju jankoskiego, albo osoby, które dzieci już mają lub są w wieku, w którym już ich mieć nie będą
  • Odpowiedz
@KieszonkowyChad92: Ale ja też mam w dupie dobro kraju i budowanie cywilizacji a jestem facetem. Niby dlaczego miałbym to robić? Spłodziłem dziecko dla siebie a nie dla dobra ogółu bo ten ogół ma w dupie los mojego dziecka.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
wszyscy mówią aż za dużo o demografii
a prawie nikt z tych co gadają nie ma więcej niż jedno dziecko

albo masz dzieci i problem cię nie dotyczy, albo nie masz i problem ciebie też nie dotyczy
jakieś prognozy że za 100 lat będzie tylko dwóch Polaków, to można sobie wsadzić - mnie i tak już nie będzie to co mnie obchodzi
zostaną wtedy tylko Tusk i Kaczyński, niech
  • Odpowiedz
@mirko_anonim właśnie wszyscy mówią o niej tyle (nagle przebudzili się wtedy, kiedy już mleko się rozlało i jest za późno), że osiągnięto jeden efekt: ludzie są zmęczeni tematem i przestało ich to obchodzić. Media muszą sobie znaleźć inny straszak
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: dopóki nasz system emerytalny będzie zależny tylko i wyłącznie od zarobków, a posiadanie dzieci będzie emeryturę obniżać to nie dziwmy się że demografia nam pada. Kobiety potrafią liczyć i po prostu nie opłaca się im mieć dziecka.
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: racja, bo kiedy moje dziecko okaże się ciężko chore to przynajmniej będę mógł pojechać za darmo autobusem do specjalisty umówionego na za 3 lata. W skrajnym przypadku państwo przyzna mi zasiłek w oszałamiającej kwocie 1200 zł z tytułu rezygnacji z zatrudnienia.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nikt na świecie nie wie jak rozwiązać ten problem.
Niemcy, Włochy, Japonia, Chiny i właściwie każde rozwinięte państwo na świecie ma problem zapadającej się demografii, niezależnie od kultury sytuacji ekonomicznej.

IMO trzeba pogodzić się że nie da się tego rozwiązać, co najwyżej spowolnić proces. Pewnie za 20-30 lat demografia ustabilizuje się na jakimś poziomie, zamiast spadania w takim tempie jak teraz. I pewnie będzie to świat rządzony przez staruszków
  • Odpowiedz
kobiety nie interesuje cos takiego jak dobro kraju

@KieszonkowyChad92: a od kiedy dobro kobiety interesuje "kraj"?
Ryzyko zdrowotne, ryzyko związane z utratą pracy, ryzyko związane z brakiem opieki zdrowotnej, kijowym poziomem edukacji, wojną kilkaset kilometrów dalej. Powolywanie na świat dziecka z nadzieją, że "jakoś to będzie" nie jest do końca poważne.
  • Odpowiedz
@qjasiu: Nie kazde rozwiniete panstwo ma problem zapadajacej sie demografii i akurat w przypadku tego konkretnego kraju kultura i sytuacja geopolityczna jest pewnie glownym czynnikiem takiego stanu rzeczy
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: W Polsce zawsze był taki mental że problemy się zaczynało rozwiązywać jak już było za późno. Teraz nikt się nie przejmuje demografią, bo elegancko lukę wypełnili nam Ukraińcy, nie ma żadnych kryzysów, ludzie po prostu są pracowici i system się kręci. Za jakiś czas staniemy dokładnie przed takim samym wyborem jak zachód albo ściągamy inżynierów albo przyjdzie rząd prawicowy do władzy i będzie dotował na niespotykaną dotąd skalę dzietność
  • Odpowiedz
Powolywanie na świat dziecka z nadzieją, że "jakoś to będzie" nie jest do końca poważne.

@kasiknocheinmal: każde powoływanie dziecka tak działa, nie ważne jaka jest obecnie sytuacja. nie wspominam już o tym że obecnie i tak macie sto razy lepiej niż kiedyś.
  • Odpowiedz
obecnie i tak macie sto razy lepiej niż kiedyś

@czescmampytanie: kto: macie? Dzieci mają lepiej mając wojnę rzut beretem stąd i widmo wielkiego rozpierniczu w najbliższych latach? Ja mam lepiej nie mając dobrej opieki zdrowotnej przy moich problemach w razie ciąży? Mam lepiej tracąc klientów i nie mogąc potem wrócić na rynek pracy, jeśli zajdę w ciążę? Dziecko ma lepiej dziedzicząc moje problémy zdrowotne? Facet ma lepiej musząc zasuwać za
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja tam nie widzę problemu. Jest nas zwyczajnie za dużo i to jest fakt, nie opinia. Od czasu boomerów, ktorych rodzono ze względów ekonomicznych wciśnięto hamulec, i do dzisiaj ten hamulec jest dociskany. Trzeba sobie powiedzieć wprost - nie potrzebujemy już więcej ludzi w czasach AI, masowego konsumpcjonizmu i hedonizmu. Jeśli kiedyś kobieta szukała partnera do wspólnego życia i założenia rodziny przez czynnik ekonomiczy, a dzisiaj jej córka szuka
  • Odpowiedz
@kasiknocheinmal: ludzie. macie lepiej niż było, a i tak nie chcecie mieć dzieci. tyle. czas gdy rzeczywistość będzie wyglądała w 100% tak jakbyś tego chciała nigdy nie nadejdzie, tak jak idealny czas na dziecko. wymówki do zrzucenia odpowiedzialności za swoją decyzję zawsze się znajdą.
  • Odpowiedz