Wpis z mikrobloga

✨️ Problemy z budowlańcami - moje doświadczenia z remontu domu
#budujzwykopem #remontujzwykopem

Chciałbym Wam opowiedzieć o moich doświadczeniach z budowlańcami i zapytać.. czy Wy też tak macie czy tylko ja ciągle popełniam jakiś błąd? Zarysowując kontekst: nie buduję nic, tylko remontuję trzydziestoletni dom kupiony na kredyt. Chciałbym go po prostu odświeżyć, wiele rzeczy było robionych dawno temu i krok po kroku go odnawiam. Więc do każdej roboty, a to remont łazienki, a to remont korytarza, a to instalacje elektryczne, a to hydraulika, zamawiam speców/ekipy remontowo-budowlane z Olx. Kogo uda mi się dogadać. Nie mam żadnych znajomych budowlańców, dlatego radzę sobie tak. Najgorsze jest to, że może 2 na 10 jest uczciwych. Z tego tych 2 to mam na myśli 1 elektryk i 1 hydraulik. Nie ma nic gorszego niż zwykli budowlańcy. Zaczynasz remont, jest pierwsze spotkanie, tłumaczysz jak chłopu na miedzy co chcesz zrobić, co dokładnie chcesz osiągnąc, jaki masz plan, jaką wizję. Dogadujemy każdy aspekt remontu. Potem on wyjeżdża, robi wycenę, dzowni do mnie "X tysięcy złotych robocizny za całość i możemy zaczynać". Super, kwota mi pasuje, wygląda na uczciwą-rynkową stawkę, zgadzam się i zaczynamy. Potem zaczynają, podpytują mnie o jakieś szczegóły (a ja osobiście nie znam się na budowlance, dlatego zatrudniam fachowców, tak samo jak nie znam się na hydraulice dlatego dzownię do hydraulika, nie znam się na medycynie dlatego idę do lekarza, tak działa świat), wyłapują, że się nie znam od A do Z na remonatch i tych wszystkiech detalach, rozwiązaniach, sposobach, jednocześnie wyłapią, że niby mam kasę (jeżdze paroletnim, poleasingowym autem, nie wiem dla kogo to wyznacznik statusu, kupiłem poleasingowy dla gwarancji) i się k.. zaczyna. Wymyślanie, kombinowanie, "nie tego nie uzgadnialiśmy", "a może to a może tamto", "to liczyliśmy, ale tego i tego nie liczyliśmy, to co robimy?". Ewidentne kombinowanie, wykorzystywanie niewiedzy klienta, wykorzystywanie tego, że nie mamy umowy notarialnej na zakres prac i przeinaczanie faktów. Traktowanie jak frajera, bo ktoś się nie zna na nie swojej dziedzinie. Kombinowanie na materiałach "nie my kupimy, my kupimy", a potem pokazują WZ-tkę zamiast faktury, gdzie nie wiadomo ile realnie poszło a ile nie. Jak dopytaujesz w trakcie prac "no okej, a ile to dodatkowo wyjdzie? -my nie wiemy, teraz nie powiemy, ciężko powiedzieć". Oczywiście jak zaczniesz się kłócić to obraza stanu i grożenie, że jak nie pasuje to oni sobie pójdą, wiedzą, że mają mnie w szachu, bo remont rozgrzebany i wiadomo, że nikt inny mi tego nie dokończy na cito. I tak za prawie każdym razem. Już się odechciewa remontów. Aż co drobniejsze prace, zaczynając od malowania, klejenia tapet, montaży oświetlenia, zacząłem robić sam z YouTubem i co się okazało: 80% tej remontowej roboty to są banalne rzeczy, jak człowiek wie jak się za to zabrać. Elektryka/hydraulika jest trudna, ale akurat tacy fachowcy są spoko. Najgorsi są budowlańcy, którzy cenią się jak super-specjaliści, a tak naprawdę to w większości po prostu masa prostej, brudnej roboty, a robią z siebie nie wiadomo kogo. Ja im nie żałuję pieniędzy, wiem rynkowo co ile kosztuje i robiąc remont mam odłożoną z zapasem gotówkę... ale no do cholery jasnej - zrób uczciwie swoją pracę, pomóż klientowi. Doradź, żeby klient miał dobrze zrobione i nie pakowal się w niepotrzebne koszta, a nie na odwrót.. dojenie, pakowanie klienta w koszta, przeinaczanie rozmów, wykorzystywanie niewiedzy i patrzenie gdzie i na co można jeszcze klienta naciągnąć. To jest poniżej jakiegokolwiek profesjonalizmu. Czy Wy też macie tego typu doświadczenia z budowlańcami? Czy są w tym kraju jeszcze porządne i uczciwe ekipy remontowo-budowlane?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Elektryka/hydraulika jest trudna, ale akurat tacy fachowcy są spoko.

@mirko_anonim: żebyś się nie zdziwił. O ile masz super proste sprawy, ale jak tylko przychodzi cokolwiek minimalnie "innego" niż to co robią na co dzień to jest klęska i porażka i działanie na skróty. Ale tyle dobrze, że oni jeszcze jakoś się bronią bo tam papiery pewne są wymagane. To znaczy elektryk musi mieć uprawnienia SEP a hydraulik zazwyczaj na uprawnienia
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: olx jest ok dla drobnych napraw i małych zleceń typu powieś kibel, zamocuj bojler itp.

do większych robót typu wykończ łazienkę, zrób tynki, zabudowa GK polecam Fixly albo nawet Oferteo bo tam jest o wiele większy nacisk kładziony na ocenę wykonawcy i opinie gdzie na OLX tego praktycznie nie ma

Fixly przynajmniej u mnie jest nową platformą i sami wykonawcy mieli ciśnięcie, żeby im po wszystkim wystawić dobrą opinię
  • Odpowiedz
polecam Fixly albo nawet Oferteo bo tam jest o wiele większy nacisk kładziony na ocenę wykonawcy i opinie gdzie na OLX tego praktycznie nie ma

@Catmmando: raz skorzystałem z fixly i więcej dziękuję a opinie gość miał rewelacyjne.
  • Odpowiedz