Wpis z mikrobloga

✨️ Dlaczego młode kobiety tak często używają angielskiego?
10 lat temu wydaje mi się tego nie było, ale czy teraz każda 20-29 latka ma opisy po angielsku/przeplata słówka z angielskim? Nie wiem jak z chlopami, nie szukam chlopa. Czy to tinder, czy bumble XD strasznie mnie to razi w oczy i już mi się wszystkiego odechciewa jak to widzę, mimo, że wiem, że to hipokryzja i człowieka trzeba poznać. Na równo z tym prawie jak widzę te same zdjęcie z Rzymu u każdej przy fontannie di trevi czy tam koloseum

#tinder #zwiazki #zalesie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Bo mają angielski równolegle z polskim przez co ich mózg prędzej czy później jest dwujęzyczny i przeskakuje niekontrolowanie między dwoma językami
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jak dużo spędza się na czytaniu/słuchaniu po angielsku a mniej się prowadzi rozmów po polsku to po prostu traci się słownictwo polskie i zna się prędzej słowa po angielsku na coś niż po polsku. To też często dzieje się z ludźmi co mieszkają za granicą i przyjeżdżają na święta do polski
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: P------e są. Praktycznie zero styczności z polską literaturą i kinematografią więc znajomość języka polskiego i umiejętność w posługiwaniu się nim na poziomie glonojada. Spytaj kiedy i jaką książkę lub artykuł ostatnio przeczytała xD
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: są z-----e i tyle. Mam angielski na C2, dorabiam jako lektor a nie stosuję tych irytujących wtrąceń albo kalek językowych (no ok, to akurat robię jakby ironicznie i nie daję o to j-----a, że to ssie ( ͡° ͜ʖ ͡°) ), więc wykluczam argument o ich rzekomej dwujęzyczności.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Bo są z-----e i zakompleksione. Dwujęzyczne to są dzieci imigrantów, które przeszły przez system edukacji i nie i nie rozróżniają jednego języka od drugiego. W UK poznałem sporo takich Polaków. Samo czytanie książek po angielsku czy oglądanie filmów nie sprawi, że nagle zapomnisz swojego ojczystego języka xD
Ja mam bardzo dobry angielski po wielu latach w UK, którego używam codziennie w pracy z zagranicznymi klientami. I poza pracą nie
  • Odpowiedz
@Kitku_Karola: cale moje życie zawodowe pracuje po angielsku
Czytam większość rzeczy po angielsku
Większość znajomych mialem zawsze z internetu z innych krajów

I dalej rozmawiam po polsku. Czasami mi brakuje słowa gdzieś, dam po angielsku ale to mocno w kontekście zawodowowym

A to co to ludzie robią to zwykle gowno aby byc fancy.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
konkretny-zwycięzca-45: Tu op. Tylko problem jest w tym, że mam pełną biegłość zawodową w angielskim i używam go przez 8h dziennie do pracy (mówiony, nie tylko pisany). Nie znam nikogo z mojej pracy, ani kobiety, ani mężczyzny, co ma angielskim na dobrym poziomie i wtrąca co chwilę jakieś zangielszczenia :) więc stwierdzenie 'bo dużo słuchają', jest dobrane pod to, bo chcą być tak postrzegane

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej
  • Odpowiedz