Wpis z mikrobloga

✨️ Jak zbudować pewność siebie za kierownicą?
Mam pytanie, jak mogę popracować nad pewnością siebie za kierownicą?

Jeżdżę toyotą aygo od 5 lat, nie dostałem żadnego mandatu (średnio 10-15k rocznie).
Mimo to za kierownicą czuje niepokój w sytuacjach jak:

- jadę w mieście to mi siedzą na zderzaku i poganiają(jadę normalnie nie zamulam, tylko po prostu nie przekraczam prędkości) cały czas zerkam do tyłu i często gęsto nawet musze przejechać na "późnym żółtym" bo wiem że gość by się we mnie wpieprzył.

- Jadę autostradą (jadę te 90-100), to między tirami czuję taki strach że mnie zaraz zmiażdżą, za to jak jadę powyżej 120-130 to w ogóle nie czuje się pewnie w tym aucie.

- Zimą jak jest ślisko (też mnie poganiają..) bo w zakrętach zwalniam
Toyota z 2010 roku, wszystko wymieniane na czas, a mimo to uważam się za złego kierowcę.

Najlepiej to mi się jeździ nocami czy to autostrada czy miasto, jadę spokojnie, mniejszy ruch nikt mnie nie pogania ani nic.

Ktoś miał podobny problem?
#kiciochpyta #samochody #motoryzacja #prawojazdy #niebieskiepaski #rozowepaski

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Możesz narobić siku w butelkę, wyrzucić na pas zieleni i mieć "pewność", że ktoś w końcu ją podniesie, otworzy i powącha, aby upewnić się, że to nie oranżada.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ciężko doradzić coś w tej kwestii, musisz po prostu zacząć mieć wyrąbane na frustratów. Nie rób im na złość, nie utrudniaj (ale też nie ułatwiaj!), nie prowokuj, jedź spokojnie swoim tempem. To problem typa z tyłu, że chce jechać szybciej i wyprzedzić. To on ma ocenić kiedy i czy może to zrobić.

Między tirami lepiej nie jeździj, nie dziwię się, że się boisz. Pewnie w 99% przypadków nic złego
Krupier - @mirko_anonim: ciężko doradzić coś w tej kwestii, musisz po prostu zacząć m...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: niestety sporo kierowców ma jakiś małpi odruch, że jak widzą przed sobą mniejsze auto to koniecznie muszą je wyprzedzić bo inaczej tego dnia im kuśka nie stanie. najlepiej jest nauczyć się mieć tbw i w zabudowanym jechać równe 50 km/h - niech tam sobie machają łapami z tyłu, miej z tego bekę.

co do prędkości to po prostu nie jeździj tym czymś 130 km/h. To jest nieco bardziej obudowany
  • Odpowiedz
@mirko_anonim, rady o kupnie większego auta można włożyć między bajki. Jak żona jeździ Fiestą, to mówi że się jej wszędzie wpychają. Ja tego problemu nie mam. Oboje jeździmy przepisowo, tylko mój styl jest bardziej zdecydowany, więc inni na drodze nie mają wątpliwości co chcę zrobić, gdzie pojechać, tym samym nie stawiają sobie za punkt honoru jechania przede mną bo będę ich niepotrzebnie spowalniał. Sama pewność siebie przyjdzie z czasem, tylko
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: tez czuje niepokoj bedac miedzy tirami, to normalne ;) To nie kwestia auta, chociaz jest to raczej mikrus i pewnie podatny na wiatr.

Moja rada? Olej wszsytkich dookola, jezdzij przepisowo i tyle. Moze to dziwnie zabrzmi, ale musisz sie po prostu wyluzować ;) Ale pewnie podszkolenie umiejetnosci nie zaszkodzi, możesz zawsze isc na jakiś kurs doszkalający.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jesteś najgorszym typem kierowcy. Wystraszonym zamulaczem, który ze strachu sam nie wie co chce zrobić.

jadę normalnie nie zamulam, tylko po prostu nie przekraczam prędkości

Zamulasz i w-------z innych, nie chodzi o z-----------e jak p------y ale o normalną dynamiczną jazdę +10% dozwolonej prędkości. Tak jeżdżą normalni ludzie, wbrew p---------u wykopowych filozofów.
Przestań analizować i widzieć
  • Odpowiedz
- jadę w mieście to mi siedzą na zderzaku i poganiają(jadę normalnie nie zamulam, tylko po prostu nie przekraczam prędkości) cały czas zerkam do tyłu i często gęsto nawet musze przejechać na "późnym żółtym" bo wiem że gość by się we mnie wpieprzył.

Miej w------e na kretynów. MASZ PRAWO być na tym miejscu na drodze na którym jesteś. Kup sobie kamerkę, najlepiej na przód i na tył, jak debil w ciebie wjedzie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jeżeli chodzi o miasto, to jestem praktycznie pewien, że po prostu zamulasz, bo to niemożliwe żeby jeżdżąc normalnie non-stop ktoś ci siedział na dupie. I tu nie chodzi o prędkość z jaką jedziesz, a o czas w jakim rozpedzasz się do tej prędkości np. ze świateł czy po wyłączeniu się z podporządkowanej. A jak do tego jeszcze się ustawiasz do świateł na lewym pasie, a prawy cię robi jak
  • Odpowiedz
jak ktoś za tobą stoi w takim momencie i widzi, że już by wyjechał kilka razy to nic dziwnego, że później ci będzie siedział na dupie jeżeli nie ma możliwości wyprzedzenia ciebie.

@CREATE_USER: pomyśl co właśnie napisałeś. Jedziesz za kimś kto jest niedoświadczony/niepewny/zestrachany i WŁAŚNIE DLATEGO siedzisz mu na dupie? Przecież to kretynizm zupełny.
Kogoś takiego się albo wyprzedza albo trzyma solidny dystans, właśnie po to żeby zdenerwowany nie zrobił
  • Odpowiedz
@gorobei: A właściwie co jest złego w pokazaniu w ten sposób, że ktoś nie ogarnia na drodze? Co mamy takich głaskać po główce i mówić, że świetnie jeżdżą? A ten wieczny korek za nimi to nie przez nich? Ta zakorkowana podporządkowana, to nie przez nich? Te bycie zmuszonym do wyprzedzania ich prawym, to nie przez nich? Sam OP przyznaje, że jeździ 5 lat, rozumiesz to? PIĘĆ LAT bez progresu, nadal
  • Odpowiedz
@gorobei: miej świadomość z jakiego typu kierowcą rozmawiasz. Polecam zapoznać się z komentarzami na jego profilu - obraz jednego wielkiego frustrata drogowego, którego wszystko dookoła "w-----a".
Krupier - @gorobei: miej świadomość z jakiego typu kierowcą rozmawiasz. Polecam zapoz...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
@Krupier: oj tak niech dalej jeździ jak wy to na pewno mu wyjdzie na dobre. Zamiast mu dać konkretne rady co może zrobić żeby być lepszym kierowcą (chociaż skąd macie o nich wiedzieć xD), to go głaskacie po główce i mówicie, że jego jazda która jak sam przyznaje irytuje wielu kierowców za nim jest dobra. Bo jedzie wolno? Nie musisz odpowiadać, wiem że dla was to jedyny warunek dobrej i
  • Odpowiedz