Wpis z mikrobloga

22 043 + 71 = 22 114

Wycieczka, którą miałem w planach dłuższy czas, ale dopiero ostatnio, jak weszła mi faza na szukanie śladów Września '39 w mojej okolicy, doszła do skutku.

Nad rzeką Brdą, jest miejsce, które mocno zaważyło, że obrona Korytarza Pomorskiego posypała się jak domek z kart - zatopiony, nieistniejący już, most w Sokole-Kuźnicy. Wybudowany 2 dni przed wybuchem wojny, został stracony już po południu pierwszego dnia wojny. Nie wiadomo czemu nie został zawczasu zaminowany i wysadzony, dostaje się w ręce atakujących Niemców i służy jako autostrada na polskie tyły. Próba odbicia mostu następnego dnia jest tak samo dobrze zaplanowana, skoordynowana i wykonana jak reszta walk wrześniowych - 2 pułki, z planowanych trzech (bo temu trzeciemu nagle się rozkazy zmieniły - typowe dla września), atakują każdy w innym czasie i bez wsparcia artylerii. Wynik starcia znany z już przed startem, chociaż i tak naszym udaje się dojść w bezpośredniej odległości do mostu. Koniec końców, Niemcy przebijają się przez niebronione tyły i okrążają Armia „Pomorze”. Game-over w trzy dni.

Powstanie Zalewu Koronowskiego w latach 60' zatopiło wszelkie ślady po moście i osadzie Hammer na drugim brzegu Brdy.

#rowerowyrownik #kujawskopomorskie #historia #rower

Skrypt | Statystyki
AlteredState - 22 043 + 71 = 22 114

Wycieczka, którą miałem w planach dłuższy czas, ...

źródło: strava1816063463475591756

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@cult_of_luna: jak jechaliśmy dookoła zalewu to to miejsce było tuż obok - w miejscu gdzie zaczynał się leśny bruk. Już wtedy miałem zaplanowane, że przy okazji tam odbić, ale zapomniałem ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz