Wpis z mikrobloga

✨️ Czy 1700 zł za przyłączenie do siły sąsiada to dużo?
Hejka, mam pytanko o wycenę przyłączenia się do siły sąsiada. Dostałem wycenę 1700 zł, województwo mazowieckie, i wydaje mi się to mega drogo . Czy ceny teraz takie są?
Robocizna, kabel YKY (jeżeli dobrze zapamiętałem), podłącznik jakiś certyfikowany chyba FPV, mała rozdzielnica budowlana.

#elektryka #budujzwykopem #budownictwo

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: skrzynka budowlana z wyposażeniem to już 500zł, minikoparka 2 godzinki + dojazd, elektryk 200zł podłączenie i papier z pieczątka do energetyki, do tego kabel i wyjdzie z tyle bo ktoś kto ci to robi od A do Z też musi zarobić
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: a teraz się mocno zastanów w którym momencie ten prąd Ci będzie potrzebny biorąc pod uwagę jak obecnie wyglądają możliwości.
Nie szukając głeboko, za około 900,- masz stację ładowania/magazyn energii 600W 299Wh. Spokojnie starczy Ci na dniówkę pracy, zabierasz potem do samochodu i ładujesz w domu. Do tego dokupisz sobie przedłużkę pod siłę jak już będzie trzeba tynki robić ale do tego czasu to raczej ogarniesz skrzynkę z licznikiem
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Przede wszystkim jest to niezgodne z obowiązującym prawem i możecie sobie narobić przez to problemów. Nie polecam takiego rozwiązania. Jak nie chcesz przepłacać to kup agregat, który po zakończeniu budowy może posłużyć za awaryjne zasilanie Twojego domu.
  • Odpowiedz
@JestemKaspi: po co Ci betoniarka na budowie w 2026 roku? A spawarke yo mozna kupic wiekszy model chociaz tutaj rowniez pytanie, po co Ci spawarka do czasu postawienia scian, dachu, wstawienia okien i zrobienia prowizorycznej rozdzielni ktora pozwoli juz podpisac normalna umowe na "zwykly" a nie "bufowlany" prad? Pytam powaznie i oczekuje listy rzeczy.

P.s. betoniarke na 230v spokojnie na tym odpalisz rowniez tylko nie wiem po co Ci ona
  • Odpowiedz
@ksiak:

po co Ci betoniarka na budowie w 2026 roku?

zeby mieszac beton

po co Ci spawarka do czasu postawienia scian, dachu, wstawienia okien (...)

niektorzy spawaja zbrojenie, do montazu prefabrykatow, ogrodzenia
  • Odpowiedz
zeby mieszac beton

@JestemKaspi: w 2026? To jeszcze mi powiedz jak chcesz uzyskać beton C25 z betoniarki zgodnie z normami i założeniami z projektu który posiadasz, bo go posiadasz prawda?

niektorzy spawaja zbrojenie

W
  • Odpowiedz
w 2026? To jeszcze mi powiedz jak chcesz uzyskać beton C25 z betoniarki zgodnie z normami i założeniami z projektu który posiadasz, bo go posiadasz prawda?

@ksiak: mozna na przyklad mieszac zaprawe murarska albo beton pod slupki ogrodzeniowe

> niektorzy spawaja zbrojenie

W
  • Odpowiedz
mozna na przyklad mieszac zaprawe murarska

Ile tej zaprawy potrzebujesz w 2026 roku i konkretnie do czego?

albo beton pod slupki ogrodzeniowe

@JestemKaspi: słupki ogrodzeniowe chcesz robić przed
  • Odpowiedz
@ksiak: do wypełniania łączeń ścian i miejsc łączenia do zbrojenia płyty potrzebujesz zaprawy, u mnie ekipa kilka dni i spawala i mieszala betoniarką
Bez porządnej mlotowiertarki więźbę by mocowali tydzień dłużej
Sam mam wszystkie narzędzia na akumulator ale żeby twierdzić że wszystko można zrobić na bateriach to trzeba budowę oglądać chyba tylko na YouTube
JestemKaspi - @ksiak: do wypełniania łączeń ścian i miejsc łączenia do zbrojenia płyt...

źródło: IMG_6801

Pobierz
  • Odpowiedz
do wypełniania łączeń ścian i miejsc łączenia do zbrojenia płyty potrzebujesz zaprawy, u mnie ekipa kilka dni i spawala i mieszala betoniarką

@JestemKaspi: Ciekawe ile taniej by Cię wyszło zamówić gotowy beton i czy to co zrobili jest zgodne z projektem i ma odpowiednie parametry.

Bez porządnej mlotowiertarki więźbę by mocowali tydzień dłużej

Są takie
  • Odpowiedz
@ksiak: mam więcej niż jedną walizkę baterii i kilkanaście różnych narzędzi z makity lxt i dalej uważam że te przenośne magazyny energii nie załatwia nic więcej poza światłem albo jakimś małym poborem, nie zdziwię się jeśli prąd rozruchowy mieszadła usmaży taki chiński powerbank

W większości przypadków i tak potrzebny w pewnym momencie jest albo agregat albo przyłącze
  • Odpowiedz
mam więcej niż jedną walizkę baterii i kilkanaście różnych narzędzi z makity lxt

No to jak masz dużo baterii to spokojnie jedziesz ciągle o ile są to modele 5Ah lub 9/12Ah. Bo w innym wypadku mnie to nie dziwi.

nie zdziwię się jeśli prąd rozruchowy mieszadła usmaży taki chiński powerbank

@JestemKaspi: przecież nawet Makita ma mieszadło na LXT, natomiast jak potrzebujesz mocniejszego to w przypadku Makity idziesz
  • Odpowiedz
no dobra pominmy to że w betoniarce miesza się więcej niż beton.

@JestemKaspi: wybacz ale wiele osób wskazuje batoniarkę jako potrzebną na budowie co w roku 2026 nie jest już takie oczywiste. Płytę zalewasz z beczki, pierwszą raje możesz ukręcić mieszadłem bo potrzebujesz tego małe ilości. Dalej pustaki czy to ceramika, beton komórkowy, silikat to lecisz albo na klej który rozrabiasz (bezsens) albo z pistoletu (szybciej, czyściej, cieplej). Dach to już
  • Odpowiedz