Wpis z mikrobloga

✨️ Niepokój związany z rynkiem pracy – co nas czeka?
Czy nie czujecie niepokoju związanego z rynkiem pracy? Wrażenie że czeka nas kryzys i bieda w najbliższych latach?
Większość moich rówieśników jest po studiach i chyba każdy pracuje w jakimś biurze, korpo. Ostatnimi czasy fala zwolnień, przenoszenie procesów do Indii, AI i wszyscy mają problem niezależnie czy to księgowy, analityk czy inny spec. I wiecie każdy jakaś rodzina, kredyty, mieszkania, itp. i nagle się okazuje że jest problem. Bo gdzie indziej pójdą? We wszystkich korpo teraz kryzys to nie pójdą do innego bo to samo i nie przebranżują się na coś podobnego. Jak ktoś całe życie pracował w biurze to nie przebranżuje się przecież na mechanika bo jak, a niżej płatne zawody jakby ktoś chciał z desperacji iść to są zaklepane przez imigrantów na umowach śmieciowych, niskich pensjch i robisz jak robot bez przerw.

#praca #gospodarka #zarobki #polska #korpo #pracbaza #korposwiat #krakow #przegryw

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Po prostu większość ludzi będzie pracować fizycznie za najniższą krajową, taka kolej rzeczy. Dla mnie to pewniak. Jak nie pasuje, to trzeba naciskać na polityków by szybciej wdrożyli UBI. Ale zwolnienia post-AI to pewniak, u siebie w pracy też to widzę.
  • Odpowiedz
@gzhr: przecież nie ma na tyle prac fizycznych a u nas nawet na wioskach robią kolumbijczycy za pół darmo w magazynach to już widzę jak jakiś biały kołnierzyk walczy z nim o prace xD
  • Odpowiedz
@mam_zakola_jak_brevik: jak to nie ma? Zobacz sobie w jakim stanie są chodniki i trawniki w większości miast. Białe kołnierzyki będą je pielęgnować za ćwierć darmo. Bo co innego mogą robić? Kraść?

Tak jak pisałem, proście o UBI i tyle. Ja z pierwszej ręki widzę, że wolę mieć Clauda, niż juniora do pomocy. AI ogarnia 100x lepiej i nie przegląda tagu #przegryw w trakcie od pracy. Nie wiem po
  • Odpowiedz
@gzhr: No nie wiem ale taki millenials z korpo to gardzi kimś kto nie pije herbat kraftowych za pół pensji to prędzej pójdzie na sznur niż będzie robił fizycznie jakieś prace dla roboli za pół darmo
  • Odpowiedz
@mam_zakola_jak_brevik: No nie zakażę mu iść na sznur jak chce, jest wolność. Nie wiem co wy oczekujecie, że państwo utworzy fikcyjne miejsca pracy by białe kołnierzyki mogły robić sobie roleplay korpo za prawdziwe $$$?
  • Odpowiedz
biurze to nie przebranżuje się przecież na mechanika bo jak

@mirko_anonim: Akurat to robię i już mógłbym startować. Wymiana klocków, tarcz, wszelkich płynów, diagnostyka zawieszenia i wymiana elementów, naprawa klimatyzacji, regulacje zaworów i wymiany elementów w górnej części silnika. Remontu silnika nie zrobię, regeneracji automatycznej skrzyni biegów też nie, ale to większość mechaników sobie z tym nie poradzi ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Mechanika pojazdowa polega aktualnie
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
spostrzegawczy-pionier-73: @gzhr:

Zobacz sobie w jakim stanie są chodniki i trawniki w większości miast.

To tak nie działa. Mają budżet i to nawet celowy, np. mogą naprawić istniejący chodnik, ale dobudować brakujący fragment absolutnie nie, trzeba czekać aż będzie budżet na
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
dbały-filantrop-38: Nie, ale nie pracuje w korpo. W kazdym razie wspolczuje bo ostatnio u mnie w pracy sie p-----o z deka i na szczescie robote znajde jakos w niedlugim czasie jak mi sie skonczy cierpliwosc. Mieszkam w waw wiec inne realia z drugiej strony. Mimo to jak na specjaliste to nie jest to takie pewne ze dokladnie na tym samym stanowisku ktore wykonuje. Byc moze chwilowa "degradacja" ale przezyc przezyje. Mieszkanie
  • Odpowiedz