Wpis z mikrobloga

✨️ Kontrole skarbówki a zwrot VAT w Polsce
Czy US w dobie jpk nadal robi masowo kontrole kiedy regularnie musi zwracać vat? Mam jdg, kontrahent z UE więc vat np (0), ale koszty mam a niedługo zakup telefonu więc skarbówka będzie musiała mi zwrócić za jeden miesiąc koło 1k :p kiedyś było tak że wtedy żeby żyło się lepiej było duże ryzyko kontroli a w dodatku na hajs czasem trzeba czekać dłużej niż się powinno. Coś się zmieniło? Koszty standardowe, trochę paliwa, doładowanie tel, księgowość itp

#jdg #programista15k #wlasnadzialalnosc #podatki #ksiegowosc

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Przeksieguj sobie na ta nadwyżkę VAT na zaliczkę na pit i tyle, ja mam co miesiąc nadwyżki VAT i po prostu w ten sposób działam
  • Odpowiedz
Przeksieguj sobie na ta nadwyżkę VAT na zaliczkę na pit i tyle, ja mam co miesiąc nadwyżki VAT i po prostu w ten sposób działam

@Blomex: Nie ma to znaczenia dla pytającego - bo NAHJPIERW jest zwrot i jak US uzna, że OK - to go przeksięguje.
To, że chcesz ten zwrot na inny podatek nie oznacza łagodniejszego postępowania przez US.

Do pytającego - składaj o zwrot - to nic
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
zawzięty-zwycięzca-95: Też mam VAT NP i bez problemu zwracają mi na konto nadwyżkę. Nigdy nie miałem kontroli. Kwota największa zwrotu VAT to było 3-4k zł, które się skumulowało chyba przez rok. W międzyczasie miałem leasing na auto i też bez problemu zawsze zwracali VAT (raz na kwartał, bo tak chciałem).
Przed JPK też tak robiłem. Teraz jak jest KSeF to pewnie jeszcze mniej robią problemów, bo wszystko będzie w systemie.

Ale jeśli wziąłbym
  • Odpowiedz