Wpis z mikrobloga

✨️ Jak anulować wypowiedzenie w pracy po 10 latach?
Czy jak złożyłem wypowiedzenie w pracy w której pracuje ponad 10 lat, zostało ono zaakceptowane, podpisane, wybrałem też urlop, okres wypowiedzenia mi się kończy na koniec kwietnia, to czy mogę to jeszcze anulować? Po prostu nie przemyślalem tego, zawalili mnie na początku roku dodatkową pracą, cały styczeń chodziłem i próbowałem się zwolnić, były negocjacje, podwyżki, prośby, itp. Ale odpuścili i podpisali wypowiedzenie. Oczywiśćie po kłotni. Poszedłem na urlop i teraz jak wrócilem do pracy i miałem tylko przygotować rzeczy do opuszczenia stanowiska (to dodatkowe) to udało mi się to zrobić. Jeszcze nie powiedziałem o tym kierownikowi. Ale zderzyłem się z rynkiem pracy przy szukaniu czegoś nowego to nie ma nic. Jestem z powiatowego. O pracy w zawodzie nie ma mowy. I nigdzie nikt mi nie da ok. średniej krajowej jak tu miałem, wszędzie najniższa i to praca fizyczna. Co radzicie?
#praca #pracbaza #prawo

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Jak w normalnej atmosferze się rozstawaliście, nikt, zwłaszcza Ty, nie odwaliłeś niczego na pożegnanie, to przecież można wrócić do szefostwa i zapytać. Jednocześnie powiedzieć z czego wynikało Twoje nastawanie, ale w gruncie rzeczy to dobrze Ci się pracowało. Jak nikogo nie mają, to całkiem prawdopodobne, że Cię zostawią. Mnie szef do ostatniej chwili namawiał jak się zwalniałem a i furtkę mi zostawił mówiąc, że jakbym chciał jeszcze wrócić, to
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Wypowiedzenie zostało podpisane i zostało Ci niewiele czasu. Żeby móc anulować wypowiedzenie musi się na to zgodzić pracodawca. Może to zrobić ale nie musi i wtedy masz bajlando.
Zastanów się jednak czy "po kłótni" warto wracać.

Wypowiedzenia nikt nie musi ci podpisywać. Musisz mieć tylko dowód jego dostarczenia. Zwrotne potwierdzenie odbioru z poczty. Zwrotka z mejla. Baaa. Wypowiedzenie możesz wysłać nawet przez głupiego whatsappa. Druga strona nie może się
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Z punktu widzenia prawa pracy nie pracujesz i z punktu widzenia prawa nie masz lewara.
Konsekwencja jest taka, że staciłeś na zaufaniu.
Karą przetargową jest
* Czy im się opłaca Ciebie ponownie zatrudnić, bo miałeś jakieś assety
* Czy mają otwarty proces rekrutacyjny i jacy kandydaci są na Twoje miejsce
* Czy nowi kandydaci mają potencjalnie niższą stawkę (Nie wiem jaka to firma, ale w dużych firmach nie ma to znaczenia jeśli
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Wycofanie wypowiedzenia wymaga zgody pracodawcy. Ale w prawie pracy jest bogate orzecznictwo w którym pozwala się, cofnąć wypowiedzenie złożone pod wpływem błędu (zazwyczaj, gdy pracownica jest w ciąży, ale tego jeszcze nie wiedziała gdy składała wypowiedzenie). Jeśli pracodawca się nie zgodzi można, spróbować w ten sposób, ale potrzebny jest ważny istotny powód. Jak coś to PRIV
  • Odpowiedz
@abakusso: gość jest z powiatowego, w powiatowych nie ma assetów KPI, commitmentów. Ba nawet managerów nie ma, co najwyżej kierownik. Jak rozstali się po kłotni to nawet jeżeli się zgodzą to gość będzie miał przesrane.

Swoja drogą rzucać pracę biurowa (jak mniemam) za średnią krajową w powiatowym, i dziwić się że w okolicy samych fizycznych za minimalną potrzebują.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Rudz1elec: Tak, to oczywiste. Po prostu jak przyniosłem za pierwszym razem to były dyskusje, żebym sobie przemyślał, że może zmienię zdanie, potem prośby typu premia za zrobienie tej dodatkowej pracy, potem że moje obowiązki porobi ktoś inny, potem podwyżka, aż po jakieś 3 tygodniach takiej przepychanki doszło do kłótni typu, że nigdzie takiej pracy nie znajdę i potem tylko z wielkim fochem przybili pieczątkę, że
  • Odpowiedz
tak to wygląda i mam jeszcz 3 tygodnie aby odkręcić. Kierownik mnie ignoruje i omija. Pracownicy mówią, że jest cięty i wgl na mój temat nic nie mówi, tylko milczy jak wspomną coś o mnie

@mirko_anonim: to spróbuj to odkręcić a jak się nie da to trudno. Jesteś głównym żywicielem rodziny, masz kredyt i 3 dzieci na utrzymaniu? Pójdziesz do innej roboty - nie ma co przeżywać.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @mlodygustaw: Po niedziele pójdę prosić o powrów. Zdam tu relację co z tego wynikło. Co do mnie to nie jestem jedynym żywicielem rodziny, żona pracuje też i zarabia całkiem dobrze. No i ona jsk usłyszała co odwaliłem to też focha strzeliła, że najpierw szuka się pracy, a potem ją zmienia. Tak, kredyt też mamy, a dziecko jedno.
Napisze też jaki dokladnie mam zawód, może ktoś
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @Rudz1elec: @lazysoul: @malin90: @sberatel: @MordercaSmierci: @abakusso: @extraordinary_seaman: @Dastamit: @mlodygustaw: @Filipterka25: @prukfiarz:
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Tak jak napisałem wcześniej, daje znać jak to się skończyło. Dziś byłem w pracy, poszedłem z podkulonym ogonem przepraszać i prosić o powrót. Miałem asa w rękawie, że pracę którą mi zlecili
  • Odpowiedz