Wpis z mikrobloga

✨️ Jak podejść do pożyczki dla brata?
Mam problem. Brat chce ode mnie pożyczyć dużą kwotę (250 000) na spłatę długu spowodowanego, mówiąc wprost - swoją głupotą.
Okres spłaty pożyczki to jakieś 5-10 lat.

Jak do tego podejść? Nie chcę oczywiście żadnego zysku, ale chyba mam prawo oczekiwać zwrotu kwoty powiększonej o inflację?
W innym przypadku wychodzę na frajera, który przez x czasu pracował na kogoś. Można powiedzieć, że to był dla mnie stracony czas i zdrowie. Nie podoba mi się to.

Pomóżcie.

#pieniadze

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: brat p-------l swoje 250k na glupoty to brzmi jak dobry plan pozyczyc mu teraz swoje 250k bo na pewno umie juz zarzadzac pieniedzmi xDDDD odpowiedz brzmi: mimo ze to brat to tylko pod zastaw np. nieruchomosci. inaczej jestes frajer i nie zobaczysz juz zadnej swojej kasy
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie wchodź w to dobrze Ci radzę u mnie w rodzinie sie mnie nie posluchali i teraz maja kredyt do splacania na 10 lat. Jegomość ma obecnie dlugi wyzsze niz kredyt wziety na splate poprzednich.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
Nie wiem co tam brat wywinął, ale jesli go stac na pozyczke, to niech bierze w bankach albo niech sprzeda swoja wlasnosc na pokrycie dlugow.

No bo wiesz, jak cie stac to daj ku te pieniadze ale licz sie ze mozesz ich nie odzyskać

Kazda rodzinna impreza to bedzie dla was horror jesli bedzie sie opoznial
  • Odpowiedz
w zasadzie miałem kiedyś podobną sytuację tylko kwota mniejsza, bliżej 80k, nie zgodziłem się i była kosa przez rok jak nie lepiej

@darktemplar: czyli był oburzony że nie może cię oszukać,
Jak by miał uczciwe zamiary spłaty to by dorzucił 10% i spłacił całość, a więc od znajomych by po trochę pożyczył notarialnie
  • Odpowiedz