Aktywne Wpisy
Lowca90 +156
Rewitalizacja podłogi w starej kamienicy w centrum Warszawy.
Jakiś czas temu zakończyłem kilkuetapową realizacje.
Etap 1 poziomowanie i montaż legarów
2 włozenie wełny między legary, przykrycie folią i montaż płyt mpf (stabilniejsze niż osb do tego zabezpieczone ognio i grzynobójczo)
3. Montaż tafli parkietowych z litego białego jesionu i dębu
4. Cyklinowanie parkietu i zabezpieczenie go 3 wartwami twardego wosku.
Jakiś czas temu zakończyłem kilkuetapową realizacje.
Etap 1 poziomowanie i montaż legarów
2 włozenie wełny między legary, przykrycie folią i montaż płyt mpf (stabilniejsze niż osb do tego zabezpieczone ognio i grzynobójczo)
3. Montaż tafli parkietowych z litego białego jesionu i dębu
4. Cyklinowanie parkietu i zabezpieczenie go 3 wartwami twardego wosku.
źródło: 1000012338
Pobierz
Nacho_Libre +14
#sluchamzlastfm #sluchamzlastfm2 #muzyka #spotify #lastfm
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham

Mirki, bliska mi osoba doświadcza silnego bólu i złego samopoczucia. 2 lekarzy i AI nie przyniosło poprawy. Może Wy pomożecie?
Kobieta, 90+, od lat leczy się na nadciśnienie (Polpril i Concor + Captopril na okazjonalne skoki), od zawsze szczupła i delikatna sylwetka, od lat mało je i pije, do tego przeżywa życiowe stresy i traumy. 10 lat temu chorowała na polimialgię reumatyczną, która ustąpiła po 2 latach leczenia metyloprednizolonem. Pod koniec tego leczenia pacjentka była hospitalizowana z powodu letniego odwodnienia, odnotowano mocno obniżony sód, który podwyższono, ale nie udawało się go skutecznie unormować - zawsze pozostawał niżej pomimo solenia. SIADH uzasadniałoby restrykcję płynów, ale pacjentka mało pije i wydaje się, że ma tendencje do odwodnienia. Przyczyna niskiego sodu/chlorków i najlepszy mechanizm korekty pozostają nieznane.
Pół roku temu pacjentka miała lekki uraz/ból jednej dłoni, z czasem okazało się, że bolą i puchną obie dłonie, szczególnie w nocy. Detaliczne badanie krwi wykazało podwyższone OB (47 mm) i Latex RF dwa razy wyższy od normy, badanie moczu wykazało asymptomatyczną bakteriurię. Inne wyniki dobre lub bardzo dobre. Pacjentka przyjęła tabletki z wyciągiem z żurawiny. Zaczęła przyjmować metyloprednizolon w dawce 8 mg, po kilku dniach wystąpiła znaczna poprawa, ale z kolei wystąpiły wysokie skoki ciśnienia.
Reumatolog powiązał skoki ciśnienia ze sterydem, zdiagnozował zapalenie wielostawowe, nie będąc pewnym, czy jest ono reumatoidalne (dwucyfrowy, a nie np. trzycyfrowy Latex RF w wieku 90+). Zalecił stopniowe odejście od sterydu (z 8 do 0 mg na przestrzeni dwóch tygodni), w międzyczasie włączając 200 mg hydroksychlorochiny (HCQ) dziennie. Pacjentka odeszła od sterydu, ciśnienie się unormowało, niestety, odczekiwała z przyjęciem HCQ. Objawy wróciły, dołączyły do nich częstsze napięcia mięśni całego ciała, coraz większe osłabienie i rozbicie. Zaczęła przyjmować HCQ od 10 dni, w międzyczasie zaczęła też uskarżać się na wzrok (lekko) i napięcie z jednej strony z tyłu głowy. Zacząłem się zastanawiać, czy to jednak nie polimialgia i być może nawet olbrzymiokomórkowe zapalenie tętnic, ale brak gorączki, brak bóli żuchwy/w skroniach, brak bóli w obręczy biodrowej, a te w barkowej reagują na masaż i wydają się wiązać z napięciem mięśni.
Jak pomóc pacjentce, która naprawdę źle się czuje i funkcjonuje? Myślałem o strategii: kontynuować HCQ, licząc na ulgę w perspektywie 4-8 tygodni + dodać steryd 2-3 mg, licząc, że pomoże do tego czasu bez ryzyka nadciśnienia + kontynuować diklofenak w żelu i ciepłe okłady + dokarmiać posiłkami obfitującymi w białko i więcej kalorii (pacjentka nie ma apetytu i często doświadcza nudności od wielu miesięcy, a w lżejsze formie od lat). Myślę, czy nie poszerzyć diagnostyki (rentgen dłoni, USG dłoni, potencjalnie punkcja stawu, CCP w krwi, zestawienie osmotyczności krwi/moczu i oznaczenie sodu w moczu). Co robić?
#pytanie #medycyna #lekarz #leczenie #leczsiezwykopem #reumatolog #reumatologia #reumatyzm #siadh #geriatria
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
źródło: reumatyzm
PobierzMam wypracowaną, całkiem niezłą strategię, jeśli chodzi o wspieranie się AI (korzystam z Gemini Pro i funkcji Deep Research). Udało mi się w ten sposób pomóc kilku osobom wyjść z długiego
Zwracałbym uwagę na stabilny długi czas trwania leków, bo skoki mogą wynikać z tego - może też trzeba pokombinować z przełożeniem leków np. z rana na wieczór pod warunkiem braku współistnienia np. jaskry.
Jeśli ból z tyłu się
Co do treści raportu, bardzo mnie wystraszyła - tym bardziej, że wygenerowałeś ją przez Deep Research jednego z najlepszych modeli + przepuściłeś przez niezależny filtr medyczny, czyli powinna być bardzo trafna. Zweryfikowałem zatem ją punkt po punkcie i obawiam się, że Twoja AI w aktualnej konfiguracji popełnia bardzo poważne błędy. Sprawdź sam
1. Pacjentka leczy się na nadciśnienie od wielu lat w ten sam sposób: codziennie rano ramipril (5 mg) i codziennie wieczorem bisoprolol (2.5 mg). W przypadku znacznego skoku ciśnienia (średnio 1/tydzień, częściej w związku ze stresem/przeciążeniem) bierze podjęzykowo 12.5 mg captoprilu, czasem bierze drugie 12.5 mg captoprilu, jeśli ciśnienie nadal jest wysokie. Czy warto modyfikować leczenie nadciśnienia, jeśli do