Wpis z mikrobloga

✨️ Jak pomóc bliskiej osobie w bólu?
Mirki, bliska mi osoba doświadcza silnego bólu i złego samopoczucia. 2 lekarzy i AI nie przyniosło poprawy. Może Wy pomożecie?

Kobieta, 90+, od lat leczy się na nadciśnienie (Polpril i Concor + Captopril na okazjonalne skoki), od zawsze szczupła i delikatna sylwetka, od lat mało je i pije, do tego przeżywa życiowe stresy i traumy. 10 lat temu chorowała na polimialgię reumatyczną, która ustąpiła po 2 latach leczenia metyloprednizolonem. Pod koniec tego leczenia pacjentka była hospitalizowana z powodu letniego odwodnienia, odnotowano mocno obniżony sód, który podwyższono, ale nie udawało się go skutecznie unormować - zawsze pozostawał niżej pomimo solenia. SIADH uzasadniałoby restrykcję płynów, ale pacjentka mało pije i wydaje się, że ma tendencje do odwodnienia. Przyczyna niskiego sodu/chlorków i najlepszy mechanizm korekty pozostają nieznane.

Pół roku temu pacjentka miała lekki uraz/ból jednej dłoni, z czasem okazało się, że bolą i puchną obie dłonie, szczególnie w nocy. Detaliczne badanie krwi wykazało podwyższone OB (47 mm) i Latex RF dwa razy wyższy od normy, badanie moczu wykazało asymptomatyczną bakteriurię. Inne wyniki dobre lub bardzo dobre. Pacjentka przyjęła tabletki z wyciągiem z żurawiny. Zaczęła przyjmować metyloprednizolon w dawce 8 mg, po kilku dniach wystąpiła znaczna poprawa, ale z kolei wystąpiły wysokie skoki ciśnienia.

Reumatolog powiązał skoki ciśnienia ze sterydem, zdiagnozował zapalenie wielostawowe, nie będąc pewnym, czy jest ono reumatoidalne (dwucyfrowy, a nie np. trzycyfrowy Latex RF w wieku 90+). Zalecił stopniowe odejście od sterydu (z 8 do 0 mg na przestrzeni dwóch tygodni), w międzyczasie włączając 200 mg hydroksychlorochiny (HCQ) dziennie. Pacjentka odeszła od sterydu, ciśnienie się unormowało, niestety, odczekiwała z przyjęciem HCQ. Objawy wróciły, dołączyły do nich częstsze napięcia mięśni całego ciała, coraz większe osłabienie i rozbicie. Zaczęła przyjmować HCQ od 10 dni, w międzyczasie zaczęła też uskarżać się na wzrok (lekko) i napięcie z jednej strony z tyłu głowy. Zacząłem się zastanawiać, czy to jednak nie polimialgia i być może nawet olbrzymiokomórkowe zapalenie tętnic, ale brak gorączki, brak bóli żuchwy/w skroniach, brak bóli w obręczy biodrowej, a te w barkowej reagują na masaż i wydają się wiązać z napięciem mięśni.

Jak pomóc pacjentce, która naprawdę źle się czuje i funkcjonuje? Myślałem o strategii: kontynuować HCQ, licząc na ulgę w perspektywie 4-8 tygodni + dodać steryd 2-3 mg, licząc, że pomoże do tego czasu bez ryzyka nadciśnienia + kontynuować diklofenak w żelu i ciepłe okłady + dokarmiać posiłkami obfitującymi w białko i więcej kalorii (pacjentka nie ma apetytu i często doświadcza nudności od wielu miesięcy, a w lżejsze formie od lat). Myślę, czy nie poszerzyć diagnostyki (rentgen dłoni, USG dłoni, potencjalnie punkcja stawu, CCP w krwi, zestawienie osmotyczności krwi/moczu i oznaczenie sodu w moczu). Co robić?

#pytanie #medycyna #lekarz #leczenie #leczsiezwykopem #reumatolog #reumatologia #reumatyzm #siadh #geriatria

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Jak pomóc bliskiej osobie w bólu? Ⓘ
Mirki, bliska mi osoba doświadc...

źródło: reumatyzm

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Hej! Bardzo współczuję całej sytuacji i ogromnie podziwiam Twoje zaangażowanie i chęć poprawy jakości życia starszej osoby. Sam nie jestem lekarzem ani specjalistą, ale doświadczenia rodzinne i realia naszego systemu zdrowia sprawiły, że dosyć często muszę samodzielnie analizować tego typu medyczne łamigłówki.

Mam wypracowaną, całkiem niezłą strategię, jeśli chodzi o wspieranie się AI (korzystam z Gemini Pro i funkcji Deep Research). Udało mi się w ten sposób pomóc kilku osobom wyjść z długiego
  • Odpowiedz
Peryndopryl zamiast ramiprylu, rozważyć amlodypinę i indapamid przy zbyt wysokich ciśnieniach w ciągu dnia. Lepiej dodać kolejny lek niż zwiększać dawkę pozostałych, przy czym nie warto zwiększać dawki ewentualnej amlodypinę ze względu na działania niepożądane ewentualne.
Zwracałbym uwagę na stabilny długi czas trwania leków, bo skoki mogą wynikać z tego - może też trzeba pokombinować z przełożeniem leków np. z rana na wieczór pod warunkiem braku współistnienia np. jaskry.

Jeśli ból z tyłu się
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
lojalny-podróżnik-13: @Trampoliniusz-Pompka, bardzo dziękuję Ci za zainteresowanie i wygenerowanie raportu AI. Sam gest jest miły w takich okolicznościach.

Co do treści raportu, bardzo mnie wystraszyła - tym bardziej, że wygenerowałeś ją przez Deep Research jednego z najlepszych modeli + przepuściłeś przez niezależny filtr medyczny, czyli powinna być bardzo trafna. Zweryfikowałem zatem ją punkt po punkcie i obawiam się, że Twoja AI w aktualnej konfiguracji popełnia bardzo poważne błędy. Sprawdź sam
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
lojalny-podróżnik-13: @KryptonZ Bardzo dziękuję Ci za szczegółową odpowiedź. Odnosząc się do niej:

1. Pacjentka leczy się na nadciśnienie od wielu lat w ten sam sposób: codziennie rano ramipril (5 mg) i codziennie wieczorem bisoprolol (2.5 mg). W przypadku znacznego skoku ciśnienia (średnio 1/tydzień, częściej w związku ze stresem/przeciążeniem) bierze podjęzykowo 12.5 mg captoprilu, czasem bierze drugie 12.5 mg captoprilu, jeśli ciśnienie nadal jest wysokie. Czy warto modyfikować leczenie nadciśnienia, jeśli do
  • Odpowiedz