Wpis z mikrobloga

✨️ Szczerość w związku – jak odpowiedzieć na pytanie o atrakcyjność partnera?
Wyobraźcie sobie, że jesteście w związku z fantastyczną dziewczyną. Idealnie pasujecie do siebie pod względem osobowości, świetnie się dogadujecie i ogólnie jest miodzio. Jedyny problem to jej wygląd, ponieważ zarówno z ciała, jak i z twarzy jest taka 1-2/10. W ogóle was to nie obchodzi, ponieważ nie przykładacie wagi do wyglądu, ale pewnego razu ona się pyta czy wam się podoba/czy jest atrakcyjna.

I teraz pytanie co zrobic w takiej sytuacji? Kłamać w żywe oczy, chociaż oboje dobrze wiecie jak jest?
Próbować wybrnąć "kompromisową" odpowiedzią w stylu "Podoba mi się Twoje X, a wiadomo Y mogłoby być większe/mniejsze/whatever. Ty u mnie na pewno masz tak samo."?
Ceniąc sobie szczerość w związku, mówicie szczerze jak jest na zasadzie "nie zadawaj pytań, na które nie chcesz odpowiedzi"?

I jak byście się czuli gdyby sytuacja była odwrócona? Jaka odpowiedź chcielibyście usłyszeć?
Jestem facetem, więc pytam z pozycji faceta, ale interesuje mnie odpowiedź obu płci.
Ogólnie stawiałbym na opcję pośrednią, bo nie chciałbym, żeby drugiej stronie było przykro, ale jednocześnie szczerość to podstawa.

#zwiazki

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim odpowiedź jest jedna, zawsze ta sama - "gdybyś mi się nie podobała/nie pociągała mnie, to dzisiaj nie zadałabyś mi tego pytania, bo wtedy nie bylibyśmy razem". Szczerość nie popłaca. Lepiej kłamać. O ile ten wygląd faktycznie nie stanowi dla Ciebie problemu.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: po którejś dramie nauczysz się że szczerość nie popłaca. Dla świętego spokoju skłmiesz i tyle. Kobiety nie lubią prawdy, wolą żyć złudzeniem nawet jeśli wiedzą iż kłamie im się prosto w oczy.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: będąc w związku chcemy się tej drugiej osobie podobać, być dla tej osoby kimś fajnym. Jest to tak naturalne jak oddychanie. Gdy kobieta pyta o takie rzeczy to albo jest zakompleksiona i/lub była przez innych traktowana jak brzydula albo wyczuwa w Tobie subtelne symptomy że Ci się nie podoba z wyglądu. Gdy powiesz szczerze jak tutaj że jest 1-2/10 albo że ma nie zadawać takich pytań to jedyne to
  • Odpowiedz
Jaka odpowiedź chcielibyście usłyszeć?

@mirko_anonim: szczerze o tym co się podoba. Wiadomo, że nie wszystko ma się ładne, ale coś ładnego ma chyba każdy. A jeśli najbardziej kręci cię jej charakter, inteligencja czy cos tam jeszcze to podkreśl to po tym jak powiesz co ci się podoba.

Tylko pytanie jak ona zareaguje. Jeśli jest normalna to się ucieszy z tego, co doceniasz. Jeśli uważa, że powinna w całości plus jest
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: powiedz, że atrakcyjność to dla ciebie złożona sprawa, bo bierzesz pod uwagę pewne cechy psychiczne i fizyczne. I w każdym z tych dwóch kategorii są cechy bardzo ważne, ważne i mniej ważne. Także żeby komuś powiedzieć czy jest atrakcyjny, to trzeba tę osobę poznać 😉
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ja ostatnio z partnerem mieliśmy taką wymiankę. Zdanie zaczynało się tak „Podobasz mi się, ale podobałbyś/podobałabyś mi się jeszcze bardziej gdybyś …, co nie zmienia faktu, że kocham Cię bez względu na to czy jesteś taki/a czy taki/a”. Oboje wymieniliśmy, co by nas bardziej w sobie pociągało i to było fajne doświadczenie szczerze.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
intuicyjny-narrator-11: mówisz że jest dla Ciebie najpiękniejsza na świecie, to jedyna prawidłowa odpowiedź.

Jak powie żebyś przestał bajerować, wtedy mówisz 6/10. Jak powie że przecież jest gruba, mówisz że kochasz jej ciało takim jakie jest ...

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP):

Ja raz miałam sytuację gdzie zadałam dawniej partnerowi takie pytanie

@ Kitku_Karola
Jeśli mogę spytać, co Cię skłoniło do zapytania? I czy nie brałaś pod uwagę, że może odpowiedzieć tak, jak wyszło, ze wszystkimi późniejszymi konsekwencjami?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: czułam że coś jest nie tak w relacji ale nie umiałam tego ubrać w konkretne słowa (miałam przeczucie jakieś), więc zaczęłam badać od pytania czy mu się podobam, a później bym pewnie pytała o inne rzeczy. Jednak odpowiedź na to pytanie mnie zaskoczyła bo ja jak się z kimś spotykałam to potrafiłam znaleźć coś co było atrakcyjne w wyglądzie danej osoby dla mnie, a powiedzenie komuś że jestem z
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
samowystarczalny-badacz-1: fikcyjna sytuacja. Wygląd oceniam i takiej nie wybiorę, więc tematu nie będzie. A jeśli kogoś wygląd nie obchodzi, to może mówić prawdę co się innego podoba.

A w drugą stronę, wolę prawdę, ale mam lustro, więc nie pytałbym się głupio.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
  • Odpowiedz