Wpis z mikrobloga

✨️ Ile wydać na pierścionek zaręczynowy?
Panowie i Panie, nadszedł ten dzień w którym trzeba zrobić krok na przód i się oświadczyć różowej. Tak wiem, jak na wykopka brzmi niewiarygodnie ale to prawda. Jako mało doświadczony bo jest to moja jedyna kobieta ale od wielu wielu lat jesteśmy razem, przyszedłem się was poradzić ile wydać pieniędzy na ten mały kawałek metalu dla wielkiej miłości. Zbieramy pieniądze na wspólny dom/mieszkanie a zarabiamy oboje po ok 5k na rękę, więc nie chce szaleć ani wyjść na biedaka. Ile w takiej sytuację polecacie wydać?

#rozowepaski
#zareczyny

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 11
@mirko_anonim No standardowo 3 miesięczne pensje.

A na poważnie, jeżeli twoja kobieta nie jest materialistka to myślę że 1000-1500 spokojnie wystarczy.

Jak jest to pewnie i te 3 wypłaty nie wystarcza. :)
  • Odpowiedz
Spróbuj jakoś dopytać jej jakiego typu mógłby jej się podobać - klasyczny z jakimś jednym kamieniem czy inny wzór, może żółte czy białe złoto, może kamień jakiś kolorowy itp. Cena nie jest ważna (chociaż pewnie zależy od kobiety). Moja subiektywna opinia jak chcesz liczby jakies : powyżej 10k to chyba p------o, 5-10 wydaje się sporo / wykosztował się, 1,5 - 5 jest ok (i najrozsądniej skoro zbieracie na chatę). Ale bardziej to
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja jestem zdania, że nie ma co przesadzać. Idź po prostu do prywatnego jubilera czy sieciówek, popatrz na różne opcje. Przyjęło się, żeby taki pierścionek był faktycznie ze złota jakiejś tam w miarę dobrej próby (może być z białego, czarnego czy różowego, jeśli lepiej się wpasuje w gust dziewczyny), a kamień prawdziwy (diament czy brylant, ewentualnie inny szlachetny jeśli wiesz, że lubi). Jak kupowaliśmy z niebieskim te 3-4 lata
  • Odpowiedz
więc nie chce szaleć ani wyjść na biedaka.

@mirko_anonim: przed kim? Chyba nie przed nią, wie na jakim poziomie finansowym stoicie. To tak odpowiadając na pytanie.

A teraz emocjonalnie i praktycznie- nie jest ważna kwota, którą wydasz. Ma się podobać, pasować do niej i nie przeszkadzać jej w codzienności (uwzględnij jej pracę, hobby, rodzaj ubrań i biżuterii, które nosi), żeby wygodnie się go jej nosiło nawet całe życie lub do
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nie skupiaj się na cenie, a na jakości. Idź do mniejszego jubilera zamiast do sieciówki. Ja w 2017 wydałem jakieś blisko 2k zł za białe złoto i brylanty. Tylko ja kupiowałem mniej upstrzony żeby był praktyczny a nie jak te z wywalonym kamieniem który potem haczy się o cokolwiek
  • Odpowiedz
@botjezykk: tak wiem - prosisz osobę którą kochasz, aby została twoim towarzyszem na resztę życie. Uwaga - żeby to miało ręce i nogi to trzeba rozmawiać. Być może chłop się zastanawia ile ma wydać, bo nie chciałby za mało (bo nie wypada), a równie dobrze laska może mieć to w dupie i wystarczy jej pierścionek-lizak.
  • Odpowiedz
@Shea_99: Twój tekst tylko uświadomił mnie, że nie masz zielonego pojęcia. Nie oświadcza się przypadkowej ani pierwszej lepszej osobie, tylko komuś, kogo zna się od kilku lat.

Poza tym chyba mylisz same oświadczyny z ceremonią ślubną, weselem i masą innych. Bo to właśnie takie rzeczy planuje się wspólnie :)
Podczas oświadczyn TO mężczyzna oświadcza się kobiecie.
Co mi jeszcze mądrego napiszesz? xD może że ty sama sobie planowałaś przyjęcie niespodziankę?
  • Odpowiedz
Nie o tym mówię, mówiąc, że nie masz pojęcia o czym mówisz. Gdzie ty w ogóle wyczytałeś, że uważam, że to nie męzczyzna się oświadcza?
  • Odpowiedz