Aktywne Wpisy
o__0 +528
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Nie mieszkam w #warszawa więc mnie to nie dotyczy, ale czy serio jest tam aż taki nadmiar ulic, że część przerabia się na parki xD?
#polska #ciekawostki
#polska #ciekawostki
źródło: 702298822_122362218386225590_7635830142896026446_n
Pobierz

Witam Mirki,
studiuję obecnie #prawo na UW w #warszawa. W przyszłym roku magisterka, w związku z tym pojawiają się pytania co dalej, naturalnym kierunkiem jest aplikacja (od początku zakładałem aplikację radcowską lub ewentualnie aplikacje). Przy wybieraniu studiów kierowałem się tym żeby praca mnie interesowała oraz patrzyłem na potencjalne #zarobki. Ostatnio jednak rozglądałem się za pracą i w większości kancelarii płacą minimalną lub nieco powyżej (nawet w tych dużych korpo). Trochę słabo jak na to, że wymagają już jakiejś wiedzy, znajomości języków, a do tego często robi się bezpłatne nadgodziny. Pracowałem już w biurze (ale nie w branży prawniczej) i tam za znacznie lżejszą pracę (excel) dostawałem 36pln/h. Wiem, że na początku trzeba zdobyć doświadczenie i odstać swoje, jednak trochę zwątpiłem czy mój wybór kierunku był rozsądny - ponoć jest przesyt prawników, a cześć mimo wielu lat nauki zarabia niewiele ponad minimalną. W związku z tym pojawiło się w mojej głowie kilka pytań do ludzi z branży. Przed pytaniami dla wyjaśnienia dodam, że pochodzę z miasta wojewódzkiego na ścianie zachodniej i nie przepadam za Warszawą. Zniechęca mnie swoją wielkością i bardzo wysokimi cenami mieszkań. Jestem tu głównie ze względu na najlepszą w Polsce uczelnię prawa i możliwości zawodowe, jakie daje stolica (takie założenia przyświecały mi przy wyborze uczelni).
1. Czy perspektywy zawodowe oraz zarobki w stolicy różnią się znacząco od tych w #poznan? W mojej sytuacji Poznań jest naturalnym kierunkiem i wydaje się wręcz idealnym miastem. Mieszkania dużo tańsze niż w Wawie, a i miasto mniejsze i nie przytłacza aż tak. Ponadto większość moich znajomych z podstawówki i liceum tam jest. Myślę, że mając stamtąd bliżej do domu rodzinnego czułbym się lepiej.
2. Czy dyplom UW może mi pomóc w poszukiwaniu pracy w Poznaniu? Zakładam, że większość ludzi jest po UAM (też bardzo dobrej uczelni), lecz studia w stolicy wydają się być atutem. Wiem, że papier to nie wszystko, bo liczą się też umiejętności, ale zastanawiam się czy na starcie może pomóc.
3. Ile zarabia średnio radca z ponad dziesięcioletnim doświadczeniem w Poznaniu?
4. Czy praca hybrydowa jest efektywna i pozwala na rozwój w tym zawodzie? Wiele kancelarii oferuje taki model pracy, niektóre proponują nawet zdalnie. Z Poznania do Wawy jest obecnie 2,5h pociągiem (jak zrobią w 2035 r. CPK to ma być 1,5h), więc ten dojazd, nawet raz w tygodniu nie wydaje się obciążający, jeżeli zarobki by to kompensowały.
5. Czy doktorat po tym kierunku ma praktyczny sens? Chodzi mi czy wpływa on efektywnie na zarobki i lepszą renomę na rynku.
6. Co sądzicie o zostaniu sędzią? W planach jest otwarcie filii KSSiP w Poznaniu. Sędzia zarabia przyzwoicie, ma immunitet, może brać pożyczkę na niski procent. Do tego niezła emerytura. Droga do tego stanowiska jest dość długa i trudna, jednak wydaje się pewna i stabilna. Czy może lepiej jest spróbować sił jako radca a pózniej starać się ewentualnie o zostanie sędzią?
#praca #studia #pytanie #pytaniedoeksperta #prawnik #radcaprawny #sedzia
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt