Aktywne Wpisy

#gielda
Kim jest szczur? I inne powiedzonka? Ma ktoś jakieś FAQ albo słowniczek?
Kim jest szczur? I inne powiedzonka? Ma ktoś jakieś FAQ albo słowniczek?

suzaku0 +393
Kto uważa, że tag #konkursnanajbardziejgownianymemznosaczem ratuje jeszcze cały mikroblog na #wykop to daje plusa.
Minusy można walić na dole jak spuchę w piotera
Minusy można walić na dole jak spuchę w piotera

Ej jak to jest z tymi nadpłatami hipoteki, serio to ma aż taki sens?
Mam aktualnie RRSO na poziomie 6.2%. ETF All World daje średniorocznie troszkę ponad 7%. Nie bardziej opłaca się wrzucać hajs w ETF zamiast nadpłacać kredyt za wszelką cene?
Niby kalkulatory (np to https://okioki.pl/kalkulator-nadplaty-hipoteki/ i https://hipoteczny.pl/kalkulatory/kalkulator-nadplaty/ ) pokazują oszczędność na odsetkach siegająca prawie 300k, ale w sumie to nie wiem czy jest sens i czy nie warto podejść do tego hybrydowo, czyli np 50% w ETF a 50% nadpłaty. Z drugiej strony, może teraz będzie bessa? Był ktoś w tej sytuacji?
Aktualnie mam wolne około 100k i nie wiem za bardzo jak to ugryźc żeby było jak najlepiej i żebym to realnie poczuł.
#gielda #inwestycje #kredythipoteczny
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt
@mirko_anonim: Nie, bo od zysków giełdowych zapłacisz podatek, a ponadto stopy zwrotu z giełdy są niepewne. Żeby "wygrać" z oprocentowaniem swojej hipoteki musiałbyś na 100% zyskać co najmniej 7.66% rocznie przed podatkiem Belki.
Nadpłacony kapitał, zmniejsza odsetki, które teraz płacisz. Sprawdź też zamianę rat na malejące jeśli Cię stać to polecam więcej kapitału w każdej racie i od razu odsetki zmniejszasz.
@anty_gov: Z takim samym skutkiem może po prostu nadpłacać co miesiąc tyle, żeby dorównać kwocie jaką w danym miesiącu płaciłby przy ratach malejących, a w razie czego ma możliwość przestać nadpłacać i mieć niższą ratę.