Wpis z mikrobloga

✨️ Dlaczego nie ma dzieci w Polsce? Analiza współczesnych wyborów rodzicielskich
"Nie ma dzieci bo nie ma warunków" tylko szkoda że żyjemy w najlepszych możliwych czasach tylko ludzie czekają na jakieś mityczne idealne warunki, gdzie wszystko będzie za pół darmo i podane pod nos. Jeszcze rodzice przelewają pokoleniowe traumy i tak jak kiedyś boomerzy naciskali na jedną, stabilną pracę i robienie studiów za wszelką cenę, tak millenialsi chcą z dzieci zrobić idealnych pracowników (jakimi sami nie mogli być) i już od małego nacisk na języki, programowanie i inne cuda żeby zrobisz z dziecka jakiegoś geniusza zamiast pozwolić mu być sobą. Nie ma i nie będzie lepszych czasów niż teraz. Każda baba może iść pracować do korpo, robić sobie z domu i jeszcze ma zagwarantowaną pracę po powrocie z macierzyńskiego. Non stop otwierają jakieś przedszkola, żabka na każdym rogu, paczkomaty, jedzenie na dowóz a wy coś gadacie że to nie są dobre czasu na dzieci xD

#demografia #dzieci #polska #antynatalizm #przegryw

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: moim zdaniem częściową "winę" ponosi tutaj fakt, że wraz z polepszeniem się jakości życia zwiększyły się również oczekiwania wychowawcze rodziców, więc i odpowiedzialność. Dla przykładu moja babcia była najmłodszą z kilkanaściorga rodzeństwa, urodziła się kilka dni po wojnie, ojca nie poznała. Mama musiała zarobić, więc była wiecznie zajęta, rodzeństwo dużo starsze. Od wczesnego wieku babcia się zwyczajnie wałęsała po podwórku/wsi/okolicy, bawiła sama ze sobą albo łaziła za nastoletnim rodzeństwem
  • Odpowiedz
Po prostu kiedyś starsze dzieci zajmowały się młodszymi

@Krolowa_Nauk: nie tylko dzieci, ale i dziadkowie i rodzina i sąsiedzi, a dzisiaj dziecko jest wychowywane przez wypaloną dwójkę rodziców. Przez ostatnie 300 tysięcy lat ludzkimi dziećmi matka zajmowała się około 30% doby, a przez resztę czasu dziecko było w rękach 5-18 innych dorosłych każdego dnia. Współczesny człowiek nie jest przystosowany ewolucyjnie do samodzielnego wychowania dziecka - stąd też te traumy, przemęczenie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Do pewnego wieku nie chciałam mieć dzieci, bo zależało mi, by być samodzielna finansowo (naoglądałam się znajomych, których rodzice się rozwiedli, a ojciec nie poczuwał się do płacenia alimentów i matka ledwo wyrabiała od pierwszego do pierwszego). Owszem, mogłam zajść w ciążę z byłym, po urodzeniu dziecka wrócić do rodziców i pracować w sklepie, jednak miałam inne priorytety i nie żałuję. Zapewne jest wiele osób, ktorzy swoim dzieciom chcą
  • Odpowiedz
  • 0
@Mechamaru: oczywiście ze sa w pokoju.
Jeszcze dwa pokolenia temu łazienka w mieszkaniu nie byla standardem. Trzy pokolenia temu nie wszystkie dzieci przychodziły w butach do szkoły. Cztery pokolenia temu gdy byl nieurodzaj na wsi to wielu ludziom groził fizyczny glod.

Nie, nie żyjemy w doskonałych czasach. Tak, żyjemy w absolutnie najlepszych czasach w historii
  • Odpowiedz