✨️ Pogardzani programiści i rynek pracyⒾ Mam już dość tej pogardy rzucanej na #programista15k. W związku że mam 40+ pamiętam jak pogardzano informatykami bo są piwniczakami. Potem przyszło parę lat tłustych to duża cześć facetów dostała małpiego rozumu. Nagle pojawiły się jakieś sensowne pieniądze, a ci poczuli sie jak jakieś gwiazdy rocka. Nie dziwie się trochę bo z pieniędzmi przyszło zainteresowanie płci przeciwnej, W każdym razie powstała piękna bańka o mit programisty, którzy sami devi podsycali. Kuriozum było dla mnie ze znam kilkunastu chłopa co chwaliło się że zarabia tyle ile ma na fakturze (łącznie z vat), żeby podbić efekt wow. Kij, że potem trzeba z własnej kieszeni opłacić podatki i zus. Teraz jest na rynku słabo. Duża konkurencja, duże wymagania, czesto trzeba kilk msc na bezrobociu spędzić żeby cokolwiek znaleść. I wisienka na torcie, Siedzę sobie na tym niestabilnym rynku pracy (jak większość wykopków, nie tylko IT) i wybucha afera #lekarz100k. Kogo się obwinia, że "zazdrości" - programistów. Najłatwiej zrzucić nienawiść na inna grupę zawodową.
Mam już dość tej pogardy rzucanej na #programista15k. W związku że mam 40+ pamiętam jak pogardzano informatykami bo są piwniczakami. Potem przyszło parę lat tłustych to duża cześć facetów dostała małpiego rozumu. Nagle pojawiły się jakieś sensowne pieniądze, a ci poczuli sie jak jakieś gwiazdy rocka. Nie dziwie się trochę bo z pieniędzmi przyszło zainteresowanie płci przeciwnej, W każdym razie powstała piękna bańka o mit programisty, którzy sami devi podsycali. Kuriozum było dla mnie ze znam kilkunastu chłopa co chwaliło się że zarabia tyle ile ma na fakturze (łącznie z vat), żeby podbić efekt wow. Kij, że potem trzeba z własnej kieszeni opłacić podatki i zus. Teraz jest na rynku słabo. Duża konkurencja, duże wymagania, czesto trzeba kilk msc na bezrobociu spędzić żeby cokolwiek znaleść. I wisienka na torcie, Siedzę sobie na tym niestabilnym rynku pracy (jak większość wykopków, nie tylko IT) i wybucha afera #lekarz100k. Kogo się obwinia, że "zazdrości" - programistów. Najłatwiej zrzucić nienawiść na inna grupę zawodową.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
@mirko_anonim: jeszcze jak ( ͡