Aktywne Wpisy

mirko_anonim +43
✨️ Dlaczego Polacy wybierają mieszkania? Ⓘ
Ktoś mi powie co kieruje ludźmi że wybierają kupno mieszkania? Czy Polacy na prawdę uwielbiają żyć jak niewolnicy? Mamy okolice 30 stopni, co można robić w takim bloku? Ani nie wyjdziesz do ogrodu, ani nie zrobisz grilla, nawet głośniej muzyki nie puścisz. Zastanawiam się gdzie takie osoby suszą pranie? Gdzie trzymają butelki z kaucją? Gdzie mają przestrzeń do ćwiczeń? Gdzie trzymają rower? Przecież nawet żeby auto mieć
Ktoś mi powie co kieruje ludźmi że wybierają kupno mieszkania? Czy Polacy na prawdę uwielbiają żyć jak niewolnicy? Mamy okolice 30 stopni, co można robić w takim bloku? Ani nie wyjdziesz do ogrodu, ani nie zrobisz grilla, nawet głośniej muzyki nie puścisz. Zastanawiam się gdzie takie osoby suszą pranie? Gdzie trzymają butelki z kaucją? Gdzie mają przestrzeń do ćwiczeń? Gdzie trzymają rower? Przecież nawet żeby auto mieć
źródło: 817cdf4722038e60ab9d1b53d96ae4904546927581ef1048613305b284dbd3f6
Pobierz
CukryNyskie +67
Siema Mirabelki i Mircy!
Nie ma czasu na wyjaśnienia - jesteśmy polskim producentem słodyczy, działającym od 1949 roku. Produkujemy głównie wafelki i ciastka. Był taki czas, kiedy hasło "markizy z Nysy" wywoływało większe pożądanie niż Polonez Caro. Od tego czasu sporo się zmieniło i chcielibyśmy Was zachęcić do poznania naszych produktów. Panie z Technologii nagotowały sporo smacznych hiciorków na tegoroczne lato ( ͡° ͜ʖ ͡°).
Robimy dla Was #rozdajo. Wejdź
Nie ma czasu na wyjaśnienia - jesteśmy polskim producentem słodyczy, działającym od 1949 roku. Produkujemy głównie wafelki i ciastka. Był taki czas, kiedy hasło "markizy z Nysy" wywoływało większe pożądanie niż Polonez Caro. Od tego czasu sporo się zmieniło i chcielibyśmy Was zachęcić do poznania naszych produktów. Panie z Technologii nagotowały sporo smacznych hiciorków na tegoroczne lato ( ͡° ͜ʖ ͡°).
Robimy dla Was #rozdajo. Wejdź
źródło: 38
Pobierz

Ale patologia się szerzy w branży budowlanej, że nie daje rady. Miałem do wyburzenia ściankę i przeniesienie gniazd. Nie trudna sprawa, ale nie chciało mi się tego robić to pomyślałem, że zatrudnię jakiegoś "fachowca". 4 przyszło, wszyscy ceny 2500-3000PLN + wywóz gruzu 400-1500PLN, z czego kilku nawet elektryki nie chciało ruszać... To jest miesięczna pensja nauczyciela mianowanego.
W-------m się i sam wyburzyłem ściankę po godzinach pracy i przerzuciłem kontakt na inną ścianę. Zajęło mi to całe... 6 godzin. Do tego kilka h na wywóz samochodem, za darmo, do PSZOKu. Jako, że jestem #programista20k to nawet przeliczając po mojej stawce godzinowej to nie dobiłem do 1000PLN.
I przychodzi mi chłopek roztropek bez wykształcenia, co do roboty po prostu potrzebuje dwie ręce, mogą być nawet lewe, i śpiewa mi hajs jak lekarz z 30 letnim doświadczeniem, który od lat uwala studentów żeby sobie konkurencji nie zrobić.
Chyba wszystkich ich ostro w główkę powaliło.
Jak Polacy jeżdzili do UK na robotę to dostawali minimalną albo poniżej i robili w budowlance. My mamy tutaj ukraińców, hindusów itd. a przychodzi mi do prostej roboty Polak i wali sumę za prostą robotę jak pan na włościach.
Ale żeby nie było, że tych ludzi tylko winie. Policzyłem sobie jeżeli byłaby robota zrobiona legalnie to z tych 3000PLN mamy 23% VAT.
To już mamy 690PLN ukradzione majstrowi przez osoby, które nie mają w ogóle związku z wykonywaną czynnością. Dalej mamy 12% od reszty podatku PIT (zakładając, że majster jest w 1wszym progu) i dalej 9% zdrowotnej. Czyli kolejne 485PLN. Nagle z 3000PLN robi się 1825PLN "na czysto". Ale z tego na czysto jeszcze trzeba opłacić ZUS a i jeszcze koszty dojazdu, eksploatacji urządzeń itd. I się robi jeszcze mniej.
W rezultacie z prostej roboty która powinna kosztować 500PLN i być zrobiona przez jakiegoś migranta robi się niewiadomo jaka budowa za 3000PLN, bo ktoś kto nie jest częścią umowy między mną a fachowcem na dzień dobry zabiera 40% naszych wspólnych pieniędzy, które mu się kompletnie nie należą.
A potem zdziwienie, że wszystko drożeje, że budowa domu kosztuje itd. itp. Jak ze względu na podatki (i chciwość) zwykła głupia robota, którą robić może małpa na legalu jest 2x droższa niż powinna być, a do tego komuś sie sufit przy remoncie na łeb zwalił i myśli, że może śpiewać ceny z kosmosu do prostych fizycznych robót, które powinny być najtańszą usługa na świecie.
#remont #podatki #developeruch #patologiadeveloperska
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt
@mirko_anonim: Brawo, idź dalej tym tropem aż zajdziesz do wspaniałego, wolnorynkowego kraju jakim jest Somalia.
@mirko_anonim: a ilu z tych fachowcow proponowalo rozliczenie przez FV i umowe a nie do lapy?:P
@mirko_anonim: 8% chyba że robiłeś to w jakimś biurze. Jak policzysz ile mogłeś na Vacie zaoszczędzisz jakby oni dowieźli ci materiały to ta robocizna by wyszła prawie za darmo
Aha czyli w Somali nikt pod przymusem nie zabiera ludziom mienia? Oni tam zamiast rządu z policją i sądami i pożytecznymi idiotami twojego pokroju mają po prostu bandy z kałachami. Kradzież w białych rękawiczkach i kradzież z bronią w ręku to nadal kradzież. Ale jak widać są niewolnicy twojego pokroju którzy parafrazując pewnego ojca założyciela USA nie zasługują ani na wolność ani na bezpieczeństwo
czyli chłopek od bezmyślnej fizycznej jeszcze bardziej w ciula wali ze stawkami.
@miroslaw_w:
5% w te czy w te jak mamy przebitkę na całości usługi o kilkaset %