Wpis z mikrobloga

✨️ Dlaczego prymitywne życie wydaje się lepsze?
Czasami mam jakieś flashbacki człowieka pierwotnego żyjącego 3000 mln temu i dochodzi do mnie że nie odnajduje się w dzisiejszych czasach, za dużo tego wszystkiego i mam ochotę wrócić do lasu bez cywilizacji i tak sobie prymitywnie żyć, co sobie zbuduje to będę miał xD. Proste, nieskomplikowane życie skupione na podstawowych kilku czynnościach a nie jakieś smartfony, deadline'y, klepanie excela, AI, technologie, tindery, konsumpcjonizm, social media, umowy, kredyty, podatki. Ja się nie dziwię że jest #depresja #samotnosc i ludzie wariują jak pomyślcie sobie co musiał wiedzieć/umieć człowiek 20 lat temu a co teraz. Teraz właściwie musimy umieć wszystko. Niedość że do pracy trzeba umieć rzeczy które kiedyś umiał ekspert, to jeszcze na codzień musisz jako dorosły ogarniać prawo, finanse, inwestowanie, podatki, jakieś kompetencje miękkie a jeszcze ogarniać treningi sportowe, diety, użerać się z własnym mieszkaniem, ze znalezieniem partnerki. Ciągła presja na rozwój, bycie lepszym, byciem ładniejszym, ciągłbym dorabianiem i pomnażaniem majątku, właściwie to ciągłym gonieniem za czymś. Kurde, za dużo tego wszystkiego..

#praca #przemyslenia #spoleczenstwo #antykapitalizm #feels #socialmedia #psychologia #psychiatra #adhd #przegryw #antynatalizm

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Dlaczego prymitywne życie wydaje się lepsze? Ⓘ
Czasami mam jakieś f...

źródło: av5vfc

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: zepsuje Ci się ząb i tak musisz żyć do końca życia, czyli jakieś 10-15 lat xD Fakty są takie, że jeśli chodzi o komfort życia, to jest od najwyższy w historii ludzkości i tacy pierwotni ludzie by woleli żyć w naszych czasach
  • Odpowiedz
@KurczakiZiemniakiPorosty: wolę jednak być niezadowolony z życia, ale w obecnych czasach, niż zadowolony z życia, ale w dawnych, mając na uwadze to, że np. nie było opieki medycznej czy człowiek po prostu większość życia był jednak mimo wszystko głodny. Masz rację, że ludziom przewróciło się od dobrobytu. Ktoś poczuje głód, co robi? Je. Dawniej od chwili poczucia głodu do upolowania i zjedzenia czegoś mijały czasami dni. Głód był sygnałem do
  • Odpowiedz
@ja_jesio_ne: To się zgodzę, za cholerę bym się nie chciał zamienić z człowiekiem z dawnych czasów. A jeśli chodzi o filozofię to masz na myśli ogólnie społeczeństwo, że np. nie znają/nie stosują stoicyzmu, czy że współczesna filozofia ssie? Jak dla mnie współczesna filozofia jest ciekawa intelektualnie, ale z punktu widzenia polepszania swojego życia już niekoniecznie ¯\(ツ)/¯ Zresztą, trudno ją winić, co miano wymyślić w zachodniej kulturze to już wymyślono, pozostała
  • Odpowiedz
@KurczakiZiemniakiPorosty: mówicie tak z perspektywy wygodnej kanapy w piwnicy, gdzie można sobie mirkowac w spokoju, jakbyście zostali wrzuceni w tamte czasy to by nie było przebacz.

Może i wtedy ludzie żyli bardziej niebezpiecznie, ale nie mieli tyle permanentego stresu co teraz, gdzie ciągle myślisz o robocie, rachunkach, kredytach i c--j wie co jeszcze.

Było ciężej dla ciała, ale lżej dla umysłu.
  • Odpowiedz