Wpis z mikrobloga

✨️ Zazdrość wobec lekarzy: Przemysł zdrowia a moje odczucia
Wiem, że zazdrość to niskie uczucie, ale przez tę aferę z lekarzami zacząłem czuć niechęć do znajomego lekarza i jego żony lekarki. Są przed 35 rokiem życia, a mają wielkie mieszkanie, które niedługo zamienią na dom, wypasiony samochód, jeżdżą po świecie i ogólnie widać, że w bardzo krótkim czasie mocno skoczył ich status finansowy.

I tak, wiem, że mogłem się uczyć i iść na medycynę, ale szczerze to nigdy tego nawet nie rozważałem. Wiedziałem, że lekarze dużo zarabiają, ale nie widziałem, że aż tak. Zresztą mam predyspozycje do innych rzeczy, niestety nie tak dobrze płatnych.

To nie jest tak, że im nie życzę dobrze. To w porządku ludzie i najwyraźniej mądrze obrali ścieżkę kariery, więc teoretycznie nic w tym złego. A jednak boli ta świadomość, że to ja oddaję (procentowo) więcej w podatkach, a zarabiam dużo mniej. Że nigdy nie dorobię się tak jak oni, za to będę widzieć, jak coraz bardziej odjeżdżają mi stylem życia, kiedy to będą kupować kolejne nieruchomości. Nie wiem, ile dokładnie zarabiają, ale gołym okiem widać, że dużo i coraz więcej. I on, i ona pracuje w szpitalu, Lux Medzie/czymś podobnym i mają jeszcze prywatne gabinety, więc hajs się musi zgadzać.

Jeszcze przed aferą ten kolega wkurzył mnie kiedyś tekstem, że pacjenci Lux Medów itd. są odklejeni, przychodząc ze skomplikowanymi przypadkami i licząc na porządne leczenie na dziesięciominutowej wizycie. Nie oczekiwałem, że wykonuje swój zawód z jakimś poczuciem misji, ale takie podejście wydało mi się bezczelne - nawet się nie krył z tym, że takich pacjentów mających pakiet medyczny traktuje się po macoszemu.

Pamiętam też, że ona kiedyś miała mieć jakieś przesłuchanie, bo zespół medyczny z jej szpitala był pozwany o błąd w sztuce, w wyniku którego zmarło dziecko. Ok, nie będę przesądzał, czy ten błąd faktycznie był, bo nie znam szczegółów i nie mam takiej wiedzy, ale finalnie żadnemu lekarzowi włos z głowy nie spadł. To też daje do myślenia, jaka jest faktycznie odpowiedzialność lekarzy - może ktoś wie coś więcej w temacie i się wypowie.

W każdym razie źle się czuję z tym, że zacząłem czuć pewną niechęć do znajomych, ale ciężko się nie wkurzać na myśl o tym, jaką uprzywilejowaną kastą są polscy lekarze, kiedy jednocześnie NFZ jest w opłakanym stanie.

#przemyslenia #zalesie #konowalposting #lekarz100k

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach