✨️ Semisy: Przyszłość i Teraźniejszość GiełdyⒾ Bez paniki. Semisy to teraźniejszość i przyszłość. Każdy pierd w branży (vide bełkot od Mety, który wbrew pozorom jest na rękę pamięciorzom), to dobra okazja dla grubych i fundów, żeby leszczowi docisnąć łeb do mułu, a przy okazji zrealizować zyski, schłodzić się i lecieć dalej w górę. Teraz jeszcze SK Hynix wchodzi na Nasdaq, to są robione ruchy niezbyt "popularne".
@mirko_anonim: Wszystko spoko pod warunkiem, że mamy super koniunkturę i capexy nie leciały na takim długu, co wiele osób zdaje się nie zauważać. AI to przyszłość, ale pytanie czy musi być realizowana takim kosztem i tak szybko? A wystarczy, że: 1. Inflacja będzie na wyższym poziomie 2. Rynek pracy będzie siadał 3. Podniosą stopy procentowe 4. Trzeba będzie pożyczać więcej (wzrost cen części pod AI) i na
@ocokamann: nie wiem na ile to prawda ale słyszałem/czytałem takie opinie, że te inwestycje są finansowane głównie z bieżącego cash flow, a nie kredytowane więc to niby nie zagrożenie w obecnej sytuacji
@Sir_Lucifer: Tam leca obligi, a capexy sa olbrzymie. Już chyba co niektórzy przestają robić skupy akcji własnych. Teraz hipotetycznie... Jeżeli w końcu 2026-2027 r. rynek zobaczy, że zamiast zwiększyć wydatki z 180 do 220 mld USD, zostają na 180 lub obniżą inwestycje.... Teraz te obligi są chyba na ok. 4-5%, a jak podniosą stopy to może i przytną capexy bo przepływy pienięzne przestaną się spinać. Wtedy GPU, pamięci. odczują taki
Wedlug was jakie sa dobre zarobki na uop netto miesiecznie w okolicach 28-30lat? Ja jestem jakis odklejony jak mi sie wydaje ze takie 14k/mies to w sumie jest malo czy rzeczywiscie to jest malo? Warszawa #zarobki #pracbaza #praca
Bez paniki. Semisy to teraźniejszość i przyszłość. Każdy pierd w branży (vide bełkot od Mety, który wbrew pozorom jest na rękę pamięciorzom), to dobra okazja dla grubych i fundów, żeby leszczowi docisnąć łeb do mułu, a przy okazji zrealizować zyski, schłodzić się i lecieć dalej w górę. Teraz jeszcze SK Hynix wchodzi na Nasdaq, to są robione ruchy niezbyt "popularne".
#gielda
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt
A wystarczy, że:
1. Inflacja będzie na wyższym poziomie
2. Rynek pracy będzie siadał
3. Podniosą stopy procentowe
4. Trzeba będzie pożyczać więcej (wzrost cen części pod AI) i na
Teraz te obligi są chyba na ok. 4-5%, a jak podniosą stopy to może i przytną capexy bo przepływy pienięzne przestaną się spinać. Wtedy GPU, pamięci. odczują taki