Wpis z mikrobloga

✨️ Dlaczego znajomi się oddalają, gdy osiągasz sukces?
Pytanie do mirków, którym powiodło się i dorobili się dużo więcej niż rodzina, czy znajomi: czy zauważyliście, że kiedy zaczęło iść wam w życiu dużo lepiej, sporo osób się od was odwróciło? Mam wrażenie, że od kiedy zacząłem zarabiać pięciokrotność pensji moich znajomych i kupiłem spory dom, wielu ludzi zniknęło z mojego życia. I to nie jest tak, że ja jestem bardziej zapracowany, bo czasu mam dokładnie tyle samo, i to ja zabiegałem przez długi czas o kontakty, po prostu jakby ludziom przeszkadzało, że komuś poszło dobrze. Moi przyjaciele sami zauważyli, że zacząłem żyć na dobrym poziomie, i że "mi nie o------o", jestem tym samym spoko kumplem. Jeden z nich, kiedy powiedziałem raz, że od tygodni nie mogę wyciągnąc X, żeby pokopać piłkę powiedział: chyba przeszkadza mu, że jesteś szczęśliwy, ja w ogóle do niego nie piszę. Nie skomentowałem tego, ale zrozumiałem, że za plecami niektórzy komentują moje poczynania. Smutne to trochę.

#zalesie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
subtelny-znawca-92: To raczej chodzi o to, że ludzie szukają podobnych sobie osób i ci znajomi po prostu mają znajomych "na swoim poziomie finansowym". Trochę tak samo jak to że znajomi z dziećmi mają znajomych z dziećmi, z singlami się raczej mniej chętnie spotykają bo jedni i drudzy nie mają ze sobą o czym potem rozmawiać. Jeśli zbyt dużo rzeczy różni cię od kogoś, to nie macie wspólnych tematów. Być może wasze
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @adamsowaanon: co to znaczy "chwalić się"? Znajomi wiedzieli, że zmieniam pracę, pytali na jakie stanowisko, widzieli nowe auto, dom. Nie wiedzą ile zarabiam. Co zmienia powiedzenie, że dom na kredyt? Z najniższej nie pozwolisz sobie na płacenie 4300 zł miesięcznie.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
zdyscyplinowany-odkrywca-37: jeden rabin powie tak, drugi powie, ze wlasnie od kiedy osiagasz sukces to wszyscy sie zlatuja jak muchy do gowna.

poza tym szczerze mowiac ciezko mi to sobie wyobrazic. Im lepszy masz dom tym chetniej ludzie w nim przebywaja, przyjezdzaja na weekendy znajomi z daleka etc.

Moze ten dom jest taki zajebisty tylko w twojej wyobrazni, a moze zwyczajnie nie zapraszasz do niego ludzi, nie organizujesz w nim zycia spolecznego
  • Odpowiedz