Wpis z mikrobloga

✨️ Relacje Polaków i Ukraińców w kontekście historii Wołynia
Witam wszystkich.

Rocznica Krwawej Niedzieli skłoniła mnie do zastanowienia się nad dzisiejszymi relacjami Polaków i Ukraińców, szczególnie poza największymi miastami.

Najbardziej przerażające w historii Wołynia jest dla mnie to, że skrajny nacjonalizm potrafił zniszczyć nawet więzi rodzinne i sąsiedzkie. Dochodziło do sytuacji, w których ludzie występowali przeciwko własnym małżonkom, dzieciom czy wieloletnim sąsiadom tylko ze względu na ich polskie pochodzenie. Trudno zrozumieć, jak propaganda i nienawiść mogły doprowadzić do takiego odczłowieczenia.

Mieszkam w dużym mieście i przyznam, że ze względu na nierozliczoną historię zachowuję pewien dystans. Nie chcę jednak oceniać współczesnych ludzi przez pryzmat zbrodni ich przodków.

Dlatego najbardziej interesuje mnie, jak obecnie wyglądają relacje Polaków i Ukraińców w małych miejscowościach oraz na wsiach. Czy powstają tam normalne relacje sąsiedzkie, wzajemna pomoc i lokalne znajomości? Czy może częściej występują nieufność, konflikty kulturowe lub poczucie, że obie społeczności żyją obok siebie, ale nie ze sobą?

Kiedyś to Polacy byli mniejszością na terenach zamieszkanych głównie przez Ukraińców. Dziś sytuacja w Polsce jest odwrotna. Jak ta zmiana wygląda z perspektywy osób mieszkających w mniejszych ośrodkach?

#ukraina #polska #historia #wolyn #upa #wies

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach