Wpis z mikrobloga

✨️ Jak radzić sobie z wypaleniem zawodowym w księgowości?
Jak radzić sobie z kryzysem w księgowości?
Jestem po 40 i od kilkunastu lat pracuję jako samodzielny księgowy w biurze rachunkowym. Obsługuję około 80 firm. Od dłuższego czasu czuję coraz większe wypalenie. Po urlopie wróciłem do zaległości, poprawiania błędów innych osób, presji klientów i pracy po godzinach. Mam wrażenie, że utknąłem zawodowo i finansowo. Zarobki bardzo przeciętne (trochę poniżej 6 tys, brak podwyżki w tym roku). Praca z klientem też mnie już frustruje, a od KSEFu czuje, że to jest taśmociąg a nie praca. Do tego chaos organizacyjny - czekanie aż "przyjdzie z urlopu to ogarnie". Nadgodziny niepłatne dodam, nawet nie ma kiedy ich odebrać. Efekt jest taki, że mimo po 2 tygodniach urlopu, wracam do domu z powrotem padnięty. Aktualna firma oczywiście problemu nie widzi mimo, że 90% spraw klientów ląduje u mnie. Czuję brak wsparcia.
Próbowałem zmienić pracę na coś co lubię. Zawsze ciągnęło mnie do planowania komunikacji miejskiej, rozliczeń, wozokilometrów, kosztów. Aplikowałem do lokalnego dużego przewoźnika miejskiego w którym kiedyś miałem praktyki w księgowości (17 lat temu) na stanowisko związane z rozliczeniami usług, pisania pism urzędowych, eksploatacji, ogólnie matematyczno-statystyczne stanowisko, ale nie zostałem zaproszony nawet na rozmowę (znajomy rekruter ocenił CV jako dobre).
W przewoźniku kolejowym z kolei zaproszono mnie z kolei na rozmowę, jednak po poznaniu proponowanego wynagrodzenia i zakresu obowiązków zrezygnowałem, bo nie uznałem tej zmiany za korzystną (stanowisko starszego referenta - trochę księgowości, trochę analiz, trochę administracji, ogólnie wrażenie, że to stanowisko "przynieś pozamiataj").
Coraz częściej mam poczucie, że marnuję się w obecnej pracy i w ogóle w księgowości, ale jednocześnie boję się, że po tylu latach trudno będzie zmienić branżę. Myślałem o kursie kontrolingu.
Czy ktoś był w podobnej sytuacji? Jak udało Wam się wyjść z wypalenia albo zmienić pracę po kilkunastu latach?
#praca #ksiegowosc

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim:
1. Tyle lat doświadczenia, 80 firm i zarabiasz 6k? Nie zrozum mnie źle, ale chyba potrzebujesz słownego liścia w twarz i sam sobie na to pozwoliłeś. Szczerze sobie policz czy robisz firmy od A do Z bez ingerencji innych księgowych/szefostwa. W takim przypadku powinieneś mieć co najmniej 50% stawki
2. Nie wiem jakie masz zobowiązania domowe. Jakiego budżetu potrzebujesz, ale może patrząc z perspektywy swojej bańki czy taka praca
  • Odpowiedz
3. Przejdź na swoje. Oferto, rodzina, znajomi - poczta pantoflowa robi swoje. Ja tak zrobiłem. Skorzystaj z jakiegoś przeglądarkowego oprogramowania typu wfirma. Pozbieraj kilku klientów, reszta napędzi się sama. Ja w rok nie angażując się zbytnio w pozyskiwanie klientów (nie twierdzę, ze bedziesz miał tak samo) pozyskałem portfel klientów co dawał mi 10 000zł netto miesięcznie przy 40h pracy. Oczywiście na mojej głowie była 100% odpowiedzialność, koszty programu, ubezpieczenia itp itd. Ale
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Po pierwsze to nie daj sobie wchodzić na głowę, czyli nie zgadzaj sie na nadgodziny, jesli jest naprawdę sprawa pulna to odrazu na drugi dzień odbierzesz i przychodzisz później o ten czas, ale to powinno być 1-2 w miesiącu. Jesli jest częściej to komunikujesz a jeśli przełożony tego nie rozwiązuje to pozwalasz aby szambo wybiło. Ktos musi poczuć ból, zby naprawić sytuację. Nie może być tak że za darmo
  • Odpowiedz
  • 0
Obsługuję około 80 firm.

@mirko_anonim: to jdg, czy spółki? tzn. kpir i czy pełna księgowość? Sprawozdania finansowe też robisz?
  • Odpowiedz
  • 0
@mirko_anonim: z mojego, krótszego doświadczenia, powiem, że praca w biurze rachunkowym jest dobra tylko na rozruch, a nie coś co można robić do emerytury. Tym bardziej, że ma się większe ambicje, a Ty je masz jak widać. Wyżej napisali Ci kilka fajnych wyjść z tej sytuacji.
Jeśli miałabym kiedyś pracować jeszcze w biurze rachunkowym to tylko jako właściciel, jako pracownik stoisz w miejscu. Poszukaj ofert pracy w małych/średnich firmach takich
  • Odpowiedz