Wpis z mikrobloga

✨️ Rodzice w Polsce a wypalenie rodzicielskie
Ostatnio na twitterze widziałem jakieś wyniki badań że spora część polskich rodziców doświadcza wypalenia rodzicielskiego. Nie wchodziłem w szczegóły czemu ale generalnie mam wrażenie że w Polsce jest nadopiekuńczość a na zachodzie takie bardziej chłodne wychowanie. Nawet z obserwacji widzę że te matki to non stop skaczą przy tych dzieciach, wszystko podają, robią obok nich i dziecko non stop ma uważać, nigdzie nie wychodzić, nie być głośno, zakazy, nakazy i protekcjonizm w każdym zachowaniu. Cała energia i czas skupiona na dziecku do przesady. Dawniej też tak było tylko szło to bardziej w wychowanie pod kloszem. Obecnie rodzice nowocześni i mają hajs ale wajcha w drugą stronę i tworzą dziecko idealne, piękne i niczego ma nie brakować. To ja się nie dziwie jak potem jest wypalenie rodzicielskie a i tak przez przesadne rodzicielstwo robi się takiego polskiego przegrywa jak będzie dorosły. Jak tak przyglądałem się relacjom matka-dziecko w Holandii czy Niemczech to jakby to byli obcy ludzie xD nie znam się ale może dziecku potrzeba trochę takiego chłodu i uczenia szkoły życia bo jak będzie za dużo mamusi i udziału rodziców w życiu to robi się nieporadne na stare lata?

#dzieci #rodzice #wychowanie #polska #demografia #przegryw

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: raczej chodzi o to, że rodzice nie mają żadnego wsparcia dziadków i rodziny na co dzień - przez 300000 lat dziecko przez większość doby były w rękach obcych ludzi, a nie matki, a dzisiaj jesteś tym mitycznym "rodzicem na pełen etat". Jak to ma Cię nie wypalać, jeśli nie masz już czasu dla samego siebie, bo dziecko pochłania cały dzień, a potem jeszcze trzeba zrobić pranie i posprzątać dom.
  • Odpowiedz