Wpis z mikrobloga

✨️ Nowe czy używane auto? Wybór idealnego samochodu dla rodziny
Nie mam się kogo poradzić więc piszę na wykopie :D
W skrócie - brać mniejsze (być może za małe auto za kilka lat) ale nowe w full opcji czy droższe bez bajerów?

- jeździmy żoną we dwójkę, na nasze potrzeby spokojnie starcza hatchback, ale w przyszłości gdzieś za 2-3 lata planujemy dziecko
- udało mi się wynegocjować bardzo dobrą cenę za Fabie 1.0 115km DSG w prawie full opcji, co dla mnie ważne z aktywnym tempomatem, auto ogólnie na takim samym silniku i mocy co tcross/arona/kamiq/scala , wieksze auta, jest super zwinne. fakt ze przesiadam sie ze starego auta
- auto używamy dużo w mieście ale to jedyne auto i 50% to też trasy - autostrady, fabia na trasie radzi sobie tak na prawde nawet lepiej przez mase niz tcross/arona/kamiq/scala. Wyciszenie do 130kmh jest ok, szybciej nie jezdze.
W cenie 85k mam nowe auto, leasing praktycznie 0%, gwarancja 5 lat, aktywny tempomat, bagaznik 380l.
Konkurencyjne auta które rozwazam to najbardziej kamiq ktory ma bagaznik wiekszy o 20l ale w praktyce to jest to samo na długosc i szerokosc - mierzone ale jest wyzszy. Czyli auto lepsze wieksze ale jak będzie dziecko to szału nie ma.

- zakładam w tej fabii dołożeine haka bo jezdzimy czesto rowerami no i jak będzie dziecko box na dach

Wydaje mi sie ze update bagazinkowy w tcross/kamiq/arona czyli +20l w praktyce z 5-10cm na głebokosci i pare cm na szerokosci to nie robi rozicy az tak i z dzieckiem pewnie i tak trzeba dawać trumne.

Kamiq mam drożej o 10 tysięcy i nie mam:
- aktywnego tempomatu
- kierownicy skórzanej z manetkami
- jakichś tam wizualnych bajerow bo to wersja bieda easy vs prawie najwyzsza w fabii

Scala byłaby kompromisem, jest w cenie kamiq tylko tez nie ma tych rzeczy co powyzej plus 50% jezdzimy po mieście i zastanawiam sie czy te +25cm długości nie zrobi roznicy.

Ktoś z Was jezdzi regularnine z trumna na dachu, to ma sens?
Dodam, ze jestem z tych ktorzy auto zmieniają co 6-7 lat, tutaj szczerze to jak nic sie nie będzie psuło, chce jezdzic i z 10.

Ewentualnie mogę w cenie 85k szukać używek jeszcze na gwarancji takich 2-4 letnich ale jak mi oficjalny dealer wysłał auto za 85k właśnie tcross i sie okazalo ze auto po stłuczce o czym mi nie wspomniał to chyba podziękuje, strata czasu i jezdzenie po calej Polsce..

#samochody #motoryzacja #vag #auto #auta #skoda #fabia #volkswagen #seat

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
📢 Sprawdź nowe narzędzia na mirko.pro - Mirko Pobieracz oraz Mirko Ban

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: wziąłem mniejsze, mniej „premium” marki, ale poziom wyposazenia typu „simsy na kodach” i nie wyobrażam sobie jeździć golasem. Systemy typu asystent pasa ruchu, adaptacyjny tempomat, automatyczne światła drogowe, porządne audio czy nawet głupie rozpoznawanie znaków to dla mnie mega wygoda, szczególnie przy dłuższych trasach. Ale wiadomo, każdy ma inne potrzeby.

Mam boxa thule i do prędkości 100 go nie słyszę, a dopiero powyżej 130 staje się wyraźnie głośny (ale
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Po pierwsze sprawdz ile miejsca jest za wami w aucie. Ja majac 1.92m i jak bralem gdzies dzieci brata to narzekaly w Fabii na to, ze nei maja gdzie nog trzymac - wiek ok 4-6 lat wtedy. Poczytaj o silnikach, jakie maja wady itp. Druga sprawa niby do suv latwiej sie wsiada, ale w zakretach znacznie mniej pewnie sie zachowuja. Do tego nie koniecznie jest lepiej z montazem fotelikow.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jak fabia to w kombi żeby była szansa wcisnąć do auta coś więcej niż fotelik na tylną kanapę i rowerek dziecięcy do bagażnika, a i tak wymiarami w środku dacia logan mcv bije ją na głowę w każdym aspekcie bo ma rozstaw osi niemalże taki jak vw golf
silnikowo 1.0 tsi w 115-konnej wersji to top1 niezawodności, jeśli nie rozszczelni się przedwcześnie pompa wody to 300kkm robi bez żadnego
  • Odpowiedz