Wpis z mikrobloga

✨️ Jak skutecznie przygotować ściany do malowania?
Szczęść Boże!

Pomalowałem ścianę i pojawiły się bąble.

I cóż się okazało.

Ja przed malowaniem przetarłem tylko delikatnie packą z rurą podłączoną do odkurzacza (najlepsze narzędzie spośród wszystkich jakie kupiłem do DIY) bo była równa i nawet nie trzeba było nic szpachlowac. Natomiast farba jakiej ktoś kiedyś użył okazała się bardzo złej jakości - nawet po przetarciu jej ręką na dłoni zostaje biały osad/proszek. Więc postanowiłem założyć na paćkę grubszą siatkę do ścierania i zeszlifować tę farbę do zera. Bardzo dobrze schodzi i spód białej wyłania się szara farba dużo lepszej jakości.

I teraz pytanie. Czy jak już zeszlifuję i umyję te ścianę porządnie Sugar-soapem, warto ją czymś zagruntować zanim znowu zacznę malować swoją farbą? W #uk nie widziałem takich gruntów jak u nas, np Unigrunt. Czego się tu używa do tego? Ta ściana pod spodem jest szara, a ja będę malował na biało więc powinna też lepiej kryć zagruntowana. No i żeby się nie pieprzyć z tym bablowaniem przede wszystkim. Zinser peel stop?

#budujzwykopem #remontujzwykopem #malowanie #diy #anglia

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt
📢 Sprawdź nowe narzędzia na mirko.pro - Mirko Pobieracz oraz Mirko Ban

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: to zależy ile tam jest warstw tej farby bo może się okazać że pod szarą są kolejne. Ja kiedyś zagruntowalem solidnie ścianę i pomalowałem a później odpadały centymetrowe kawałki tynku bo ktoś zatynkowal to na jeszcze starej farbie i od wilgoci cała ściana odpadła xd. Przetrzyj to z grubsza papierem ściernym o małej gradacji. I zmieszaj trochę gruntu z farbą na początek i tak to przejedź z grubsza żeby
  • Odpowiedz