Wpis z mikrobloga

✨️ Obojętność w szkole: Głos przegrywa
Chciałbym się odnieść do tego wpisu starszego mirka który idealizuje dzisiejszą szkołę. Tak, to prawda, że nie ma na ogół bezpośredniej przemocy fizycznej. Relatywnie rzadko pojawia się też p-----c psychiczna. Czyli to, co było w szkołach jeszcze pewnie do 2019/2020, do czasów covidu. Ale jest za to coś innego, czego starsze przegrywy nie są w stanie zrozumieć. Slowo klucz: obojętność.

Po pierwsze, zupełna obojętność. Jesteś dosłownie niewidzialny. Oskarki i normiki mają swój świat. Ty jako przegryw jesteś przezroczysty. Nikt do ciebie się nie odzywa, nie ma cię na żadnych grupach czy społecznościach klasowych i okołoszkolnych. Po drugie, presja systemu. Nauczyciele oczekują od ciebie, że będziesz zdawał, nie zadawał pytań, realizował wszystko dziwne zalecenia kuratorium czy tam ministerstwa (w tym aktywności), a jednocześnie chcą robić jak najmniej. Deklarują pomoc, ale to tylko deklaracja. Spychologia i olewanie realnych problemów w nauce to codzienność.

Po trzecie, otoczenie (rodzina, sąsiedztwo). Jak jesteś nieśmiałym brzydalem, to dla otoczenia również cię nie ma. Szkoła, która potencjalnie mogłaby być pomocą w twojej sytuacji odpada, a reszta jest no właśnie... nie ma jjej.

Żyjesz w poczuciu beznadziejności, wiesz że zawsze już tak będzie. Czy kiedyś było lepiej? Dla przegrywów, którzy mają wywalone na jakiejkolwiek kontakty społeczne na pewno teraz jest lepiej. Nie istniejesz społecznie i jest ci z tym dobrze. Ale dla tych mających jakiekolwiek potrzeby w tym zakresie, kiedyś było lepiej. Byłeś narażony na p-----c fizyczną i słowną (ale w większości wypadków nie ekstremalną), ale jednak cię dostrzegano.

Jak ktoś chce podyskutować na temat, zapraszam.

#przegryw #szkola

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
📢 Sprawdź nowe narzędzia na mirko.pro - Mirko Pobieracz oraz Mirko Ban

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: do mojego wpisu się odnosisz. Właściwie to jest racja. Dla tych, co chcą być niewidzialni to dzisiaj idealne czasy. Dla pozostałych egzystencjalny horror. Pytanie, których jest więcej?
  • Odpowiedz
@ja_jesio_ne: Znęcanie to nagrywano już 20 lat temu, już wtedy większość komórek miało jako takie kamery
@mirko_anonim
Faktycznie jest różnica z tym co było 20 lat temu, ale na studiach już tak było. Obojętność i przezroczystość ze strony kolegów i koleżanek doświadczyłem właśnie tam, a nauczyciele przestali się mną interesować co akurat przyjąłem z ulgą. Po pierwszym semestrze nie było stałej grupy, każdy sam się zapisywał na zajęcia i
  • Odpowiedz