Aktywne Wpisy
LittleBallofFur +48
#chwalesie wypłatką
27 lvl, różowy pasek, bez znajomości, koneksji i bogatych starych. Da się! ( ͡º ͜ʖ͡º)
#praca #pracbaza #chwalipost #pieniadze
27 lvl, różowy pasek, bez znajomości, koneksji i bogatych starych. Da się! ( ͡º ͜ʖ͡º)
#praca #pracbaza #chwalipost #pieniadze
Drevnykocur +65
Skala ballinga.
Co dokładnie oznacza, bo w necie same ogóły, a mi chodzi, o to czy 12blg tu dużo, czy mało. I kiedy otrzymam silniejsze piwo.
#piwo #piwowarstwo #piwozwykopem #gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #ciekawostki #pomocy #pomoc #poradnik #tutorial #wikipedia #pytanie #pytaniedoeksperta
balling to jest ilość cukru w 100g roztworu.
12,0 to jest przeciętne koncernowe, coś koło tego mają zwykłe "jasne pełne"
jednak możemy przyjąć, że raczej ostateczny produkt to będzie lżejsze piwo, tak koło 4,5-5,0% alk.
Jak chcesz mocniejsze - to trzeba mieć większy ekstrakt. Zacierać z większej ilości słodów, dłużej gotować, etc. W sumie - to zależy od technologii, jaką zaczniesz robić (z puchy czy przez zacieranie), bo jeśli chcesz
W jakim sensie silniejsze? Im większe balling początkowy tym piwo będzie mocniejsze, będzie miało więcej alkoholu.
Wszystko wiesz, tak domowo robione, ale wezmę się oba sposoby.
@JackMaster
No właśnie mi chodziło, o to, kiedy jest mocniejsze a kiedy mniej.
może nie wszystko wiem, ale jak na potrzeby amatora - to aż nadto
@SerceDebu: Błąd, nie w 100 ml, lecz 100g brzeczki, bo to są % wagowe, nie objętościowe
to jest skala Plato, różnica niewielka, ale jednak.
Chyba co chciałem wiedzieć to już się dowiedziałem. Dziękuję panowie.
@BrowarPERUN @SerceDebu, @browarPL @JackMaster