Wpis z mikrobloga

@senrix:

balling to jest ilość cukru w 100g roztworu.

12,0 to jest przeciętne koncernowe, coś koło tego mają zwykłe "jasne pełne"

jednak możemy przyjąć, że raczej ostateczny produkt to będzie lżejsze piwo, tak koło 4,5-5,0% alk.

Jak chcesz mocniejsze - to trzeba mieć większy ekstrakt. Zacierać z większej ilości słodów, dłużej gotować, etc. W sumie - to zależy od technologii, jaką zaczniesz robić (z puchy czy przez zacieranie), bo jeśli chcesz
@senrix: 12 Blg oznacza w skrócie 12 % roztwór cukru w brzeczce (12 g cukru na 100 ml brzeczki). Czy to dużo czy mało to zależy jak patrzeć, jeżeli w składzie nie ma słodu monachijskiego lub karmelowych to piwo nie będzie zbyt słodowe. Mocniejsze piwo otrzymasz jeżeli dosypiesz więcej słodów/ekstraktu/cukru.
@senrix: większość dostępnych euro lagerów to właśnie piwa 12blg, tzw. jasne pełne. Ani to dużo, ani mało. Blg to zawartość cukrów w brzeczce/piwie, tu masz definicje http://www.wiki.piwo.org/Balling - czego tu nie rozumiesz?

I kiedy otrzymam silniejsze piwo.


W jakim sensie silniejsze? Im większe balling początkowy tym piwo będzie mocniejsze, będzie miało więcej alkoholu.
@senrix: W skrócie to prawda. Brix używany jest w cukrownictwie. Mierzy się go sacharymetrem lub wspomnianym refraktometrem. A różnice są bardzo małe między skalami. Tu masz trochę o tym.