Co to? #chiny
Od czego zależy szybkość przeprowadzanej fotosyntezy? Tylko chodzi mi o samą "moc" światła. Wiem że w to wchodzi też np. długość fali (czerwone i niebieskie lepiej ponoć), temperatura cieplna (6.5k-10k K) - ale co będzie "mocą" tudzież natężeniem tego światła? Jego jasność? W jakiej jednostce to określimy? W lumenach? Może moc żarówki - ale tu np. 45w żarówka będzie słabsza od 10W ledówki podejrzewam.
Bo chodzi mi o to, że jak odpalę
Bo chodzi mi o to, że jak odpalę
- 0
@Przegrywek123:
to nie ma sensu, bo tylko wycinasz niektóre częstotliwości, z których roślina może w małym stopniu skorzystać, a prądu ciągnie tyle samo.
a jeśli potencjalnie mam białą lampkę o temperaturze 10k K i jasności 300 LM - to lepiej zostawić roślinie zbieranie odpowiednich kolorów ze światła białego czy ogarnąć takie nakładki jak w okularach 3d? XD
to nie ma sensu, bo tylko wycinasz niektóre częstotliwości, z których roślina może w małym stopniu skorzystać, a prądu ciągnie tyle samo.
#anonimowemirkowyznania
TL;DR dajcie pomysl na zycie
Moja bardzo dobrze platna praca stala sie zbyt stresujaca i wymagajaca. Nie wiem ile jeszcze bede w stanie pociagnac, ale nie za dlugo.
Jestem na etapie, ze nie wiem co chce dalej w zyciu robic.
Czego sie dorobilem to kompletne wyposazenie domu (agd, rtv, meble i inne #!$%@?), #rozowypasek i bombelki.
Nie posiadam zadnej nieruchomosci. Nie mam dlugow ani kredytow. Odlozona gotowka to ok. 100 srednich
TL;DR dajcie pomysl na zycie
Moja bardzo dobrze platna praca stala sie zbyt stresujaca i wymagajaca. Nie wiem ile jeszcze bede w stanie pociagnac, ale nie za dlugo.
Jestem na etapie, ze nie wiem co chce dalej w zyciu robic.
Czego sie dorobilem to kompletne wyposazenie domu (agd, rtv, meble i inne #!$%@?), #rozowypasek i bombelki.
Nie posiadam zadnej nieruchomosci. Nie mam dlugow ani kredytow. Odlozona gotowka to ok. 100 srednich
- 2
@AnonimoweMirkoWyznania: zrób sobie 3-6 miesięcy wolnego i przemyśl co i jak, może w tym czasie na tyle odpoczniesz że będziesz mógł dalej pracować podobnie jak do tej pory
- 0
Wie ktoś gdzie obecnie obejrzeć #twinpeaks bez lektora?
Siema wszystkim,
Czy ktoś może wie cóż to jest za urządzenie?
Czy ktoś może wie cóż to jest za urządzenie?
Jak obliczacie ilość surowca do refermentacji w przypadku pilsów? Fermentacja główna w 10-12 st przez 16 dni i ponad 4 tygodnie w 2 st.
#piwowarstwo
#piwowarstwo
- 0
@nooifajnie @gieneq: nienienie, w kalkulator trzeba wstawić aktualną, czyli w momencie zadawania surowca temperaturę, bo od niej zależy ilość rozpuszczonego już w piwie CO2.
W tym przypadku jeśli policzysz dla 12 st., a zadasz kiedy piwo ma 2 st. to z dużym prawdopodobieństwem będą granaty.
W tym przypadku jeśli policzysz dla 12 st., a zadasz kiedy piwo ma 2 st. to z dużym prawdopodobieństwem będą granaty.
- 1
@gieneq: rozpuszczalność gazów w cieczach maleje wraz ze wzrostem temperatury, czyli w 2st. będziesz miał więcej rozpuszczonego co2 niż w 20st.
Jak ogrzejesz z 2 do 20 st. część gazu która już tam była uleci, tworząc dodatkowe ciśnienie w butelce.
Przybędzie, bo więcej się może w nim rozpuścić w tej temperaturze. Chyba że warkę masz zapakowaną próżniowo.
Jest
Jak ogrzejesz z 2 do 20 st. część gazu która już tam była uleci, tworząc dodatkowe ciśnienie w butelce.
To że zbije temp do 2*C nie sprawi że przybędzie co2 w piwie.
Przybędzie, bo więcej się może w nim rozpuścić w tej temperaturze. Chyba że warkę masz zapakowaną próżniowo.
Jest
- 0
@nooifajnie: po 3h licząc od momentu odpisania (stawiam, że wtedy zadałeś), na granaty nie ma szans, sprawdź lepiej po tygodniu stopień nagazowania, żeby ewentualnie w porę odbezpieczyć.
I tylko powtórzę, że w opisie kalkulatora jest napisane to o czym mówiłem.
I tylko powtórzę, że w opisie kalkulatora jest napisane to o czym mówiłem.
- 0
@wygibus:
W podanym kalkulatorze jest napisane że należy podać temperaturę podczas rozlewu i tak jest w każdym, bo ilość rozpuszczonego CO2 zależy od temperatury (w cieplejszym jest mniej)
drożdże tu nie mają nic do rzeczy, zakładam że fermentacja się zakończyła
po zakończonej fermentacji w naczyniu nad płynem masz głownie CO2, które zostanie
Kalkulatory zakładają najwyższą temp po zakończonej fermentacji
W podanym kalkulatorze jest napisane że należy podać temperaturę podczas rozlewu i tak jest w każdym, bo ilość rozpuszczonego CO2 zależy od temperatury (w cieplejszym jest mniej)
to drożdże nie produkują już co2
drożdże tu nie mają nic do rzeczy, zakładam że fermentacja się zakończyła
w 2 stopniach go nie przybędzie
po zakończonej fermentacji w naczyniu nad płynem masz głownie CO2, które zostanie
- 0
@wygibus:
zakładając, że warka ma 20l a standardowy fermentor ma 33l i że gęstość CO2 w 20st. to około 1,8g/l, to nad cieczą masz 23,4 g CO2.
Dla 20l warki różnica w rozpuszczalności pomiędzy 2 a 20 st. to ok. 4g, więc z duuużym zapasem jest nad cieczą.
nie musi, wystarczy zwykłe ciśnienie atmosferyczne. Już pisałem, że przy podwyższonym ciśnieniu zmieściłoby
ile masz tam tego CO2
zakładając, że warka ma 20l a standardowy fermentor ma 33l i że gęstość CO2 w 20st. to około 1,8g/l, to nad cieczą masz 23,4 g CO2.
Dla 20l warki różnica w rozpuszczalności pomiędzy 2 a 20 st. to ok. 4g, więc z duuużym zapasem jest nad cieczą.
musiało by tam panować nadciśnienie
nie musi, wystarczy zwykłe ciśnienie atmosferyczne. Już pisałem, że przy podwyższonym ciśnieniu zmieściłoby
#chilihead
Jak miewają się wasze cayenne? U mnie wszystkie papryki łapią kolory, a cayenne ciągle zielone.
Jak miewają się wasze cayenne? U mnie wszystkie papryki łapią kolory, a cayenne ciągle zielone.
Próbuje już 3 raz zrobić kiełki i zawsze mam ten osad. Wygląda jak pleśń, więc je wyrzucam...czy to wina gównianej kielkownicy? Staram się nie przykrywać już wieczka i ciągle to samo. Rzeżucha też miała taki nalot. Zmienić kielkownice?
#dieta #jedzenie #zdroweodzywianie #odzywianie #kielki #domowyogrod
#dieta #jedzenie #zdroweodzywianie #odzywianie #kielki #domowyogrod
- 3
- 0
@MrFisherman:
bo nie dodałeś samochodów do listy
a jak zapisuje sam Person bez Cars to cars[] mam puste i tych samochodów nie ma w bazie :/
bo nie dodałeś samochodów do listy
cars
twojej instancji person
- 0
@MrFisherman: ilość zapytań jest zupełnie normalna, na początku sobie wyciąga id z sekwencji, później robi trzy inserty, a następnie select na person i kolejny select na car (bo jest lazy)
- 0
@MrFisherman: pytanie w takim razie jaką masz bazę pod spodem, że select 50 rekordów trwa sekundę.
coś musisz jeszcze źle robić jeśli dodawanie 50 rekordów trwa milion lat, przy pustej bazie to powinno się w rzędzie pojedynczych milisekund zamknąć
coś musisz jeszcze źle robić jeśli dodawanie 50 rekordów trwa milion lat, przy pustej bazie to powinno się w rzędzie pojedynczych milisekund zamknąć
- 4
Kilkoro Mirków (i dwie Mirabelki:P) brało ode mnie w maju i czerwcu sadzonki #chilizgobim Jak tam, rosną Wam ładnie? :) Podzielcie się zdjęciami ;)
#chili #chilihead #ogrod #ogrodnictwo
#chili #chilihead #ogrod #ogrodnictwo
- 2
- 1
- 1
- 71
- pestis
- schnippen_schnappen
- konto usunięte
- Sayong
- imdejv1
- +66 innych
- 1
Witajcie, kupiłem koncentrat jabłkowy 3kg , dolałem 12 litrów wody z baniek 5 litrowych wody sklepowej, dodałem drożdże cydrowe ciderini strong oraz pożywkę. Wszystko wymieszałem ładnie w baniaku (dziś godzina 8 rano). BLG jest okolo 6 a powinno byc 10/11, Proszę o poradę, pozdrawiam!
#cydr #fermentujzwykopem
#cydr #fermentujzwykopem
- 1
- 1
@imdejv1: blg to procent cukru w roztworze, czyli jak masz 6, to znaczy że w 12 litrach będziesz miał 720g cukru już obecne. Chcesz mieć blg 11, czyli łącznie 1,32 kg cukru w 12 litrach.
Czyli masz 0,72kg, chcesz mieć 1,32kg czyli musisz dodać 600g na wszystko.
Na zdjęciu prawdopodobnie drożdże się mnożą.
Czyli masz 0,72kg, chcesz mieć 1,32kg czyli musisz dodać 600g na wszystko.
Na zdjęciu prawdopodobnie drożdże się mnożą.
- 1
- 0
Z racji, że po półrocznej przerwie wróciłem do warzenia mam dwa nurtujące mnie pytania:
1. Skąd się bierze "łodyga"? Pamiętam, że sporo moich ipek miało taką mało przyjemną cechę. Za dużo chmielu na whirlpool? Za długo na zimno?
2. Próbował ktoś krótkiego chmielenia na zimno (1-2 dni) i z jakimi efektami? Wczoraj dorzucałem chmiel, a dzisiaj albo jutro by by było najwygodniej butelkować.
#piwowarstwo
1. Skąd się bierze "łodyga"? Pamiętam, że sporo moich ipek miało taką mało przyjemną cechę. Za dużo chmielu na whirlpool? Za długo na zimno?
2. Próbował ktoś krótkiego chmielenia na zimno (1-2 dni) i z jakimi efektami? Wczoraj dorzucałem chmiel, a dzisiaj albo jutro by by było najwygodniej butelkować.
#piwowarstwo
- 0
- 0
@gieneq: bardzo ładne! zawsze myślałem, że cold cruch jest po to żeby sklarować piwo.
w jaki sposób mętność zależy od zasypu?
w jaki sposób mętność zależy od zasypu?
- 0
Znalazłem dwa typy w internetach. Różnica cen jest ogromna, więc jestem ciekaw czy korzystacie lub korzystaliście z któregoś
https://www.homebrewing.pl/brew-bag-35l-torba-zacierno-filtracyjna-biab-p-1420.html
https://www.homebrewing.pl/worek-zacierno-filtracyjny-ze-sznurkiem-biab-26l-p-1747.html
#piwowarstwo
Osobiście używam do odfiltrowania chmielin po gotowaniu i przed butelkowaniem i jestem bardzo zadowolony
EDIT: jednak wygląda bardziej jak pierwszy, pasuje idealnie do fermentora, ale kosztował tyle co drugi, koło 30 zł