Wykop.pl Wykop.pl
  • Główna
  • Wykopalisko196
  • Hity
  • Mikroblog
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
Zaloguj się

Popularne tagi

  • #ciekawostki
  • #informacje
  • #technologia
  • #polska
  • #swiat
  • #motoryzacja
  • #podroze
  • #heheszki
  • #sport

Wykop

  • Ranking
  • Osiągnięcia
  • FAQ
  • O nas
  • Kontakt
  • Reklama
  • Regulamin

541

Przepis na gofry i na "Luikse wafel"

Przepis na gofry i na "Luikse wafel"

Chwaliłem się kiedyś zrobionymi przez siebie goframi. W #belgia rozróżnia się dwa rodzaje wafli, które pochodzą od nazw miast: Brusselse wafel, znany w Polsce jako gofr i Luikse wafel, którego odpowiednika w Polsce chyba nie ma. Chciałbym w tym wpisie podać przepisy na oba rodzaje, gdyż oba mają...

dyniel
dyniel
z
wykop.pl
dodany: 31.01.2016, 16:41:41
  • #
    gotujzwykopem
  • #
    gotowanie
  • #
    przepisy
  • #
    gofry
  • #
    belgia
  • #
    omnomnom
  • 135
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Chwaliłem się kiedyś zrobionymi przez siebie goframi. W #belgia rozróżnia się dwa rodzaje wafli, które pochodzą od nazw miast: Brusselse wafel, znany w Polsce jako gofr i Luikse wafel, którego odpowiednika w Polsce chyba nie ma. Chciałbym w tym wpisie podać przepisy na oba rodzaje, gdyż oba mają swój urok.

Najpierw krótko o różnicach.
Każdy wie, jak wygląda gofr:



A tak wygląda Luikse wafel:



Oprócz różnicy w kształcie, ten drugi jest bardziej kaloryczny, "ciężki", twardszy i można go dłużej przechowywać. Struktura bardziej przypomina kruche ciastko, niż lekkiego gofra. Ciężko to opisać, najlepiej wypróbować oba przepisy i przekonać się samemu :-)

Przepisy nie są może najprawilniejsze jakie istnieją, są za to dość proste w wykonaniu i dość dobrze oddają smak tych, które można kupić na belgijskim straganie.

Na początek Brusselse wafel:

Przepis jest na 4 osoby, mnie wychodzi zbyt dużo żeby je wszystkie zjeść, ale nadwyżkę zamrażam. Jak widać na filmiku, można wszystko zrobić ręczną trzepaczką, ja używam miksera.

450 g mąki (przepis mówi o mące wzbogaconej proszkiem do pieczenia, ale ja używam tortowej typ 550)
3 jajka
150 g stopionego masła
375 g mleka
375 g letniej wody
20 g świeżych drożdży
szczypta soli


  • oddzielamy żółtka od białek
  • rozbijamy żółtka, następnie dodajemy drożdże i mleko. Mieszamy trzepaczką lub mikserem, aż drożdże się rozpuszczą
  • dodajemy letnią wodę mieszając
  • przesiewamy mąkę do miski z masą, cały czas mieszając. Mieszamy tak długo, aż nie będzie żadnych grudek z mąki
  • cały czas mieszając dodajemy powoli roztopione (nie gorące!) masło
  • dodajemy szczyptę soli
  • ubijamy białka na sztywną pianę
  • dodajemy powoli pianę z białek do masy delikatnie mieszając, żeby nie rozbić zbytnio piany. Dzięki temu masa będzie dobrze "napowietrzona"
  • odstawiamy miskę z masą na ok 20-30 minut. Po tym czasie widać, jak drożdże "pracują"
  • w międzyczasie nagrzewamy mocno gofrownicę. Jak gofrownica się nagrzeje, możemy piec :-)


Przepis nie zawiera cukru, co daje możliwości pójścia zarówno w smaki słodkie, jak i wytrawne. Osobiście polecam gofry z pesto. Można również do ciasta dodać kilka łyżek tartego parmezanu. Gofry dają się bezproblemowo zamrażać, po odmrożeniu wystarczy podgrzać w piekarniku, opiekaczu lub nawet tosterze, będą wtedy tak chrupkie jak świeże.

Oto filmik. Gość robi jeszcze do tego bitą śmietanę, ale tą część już sobie odpuściłem:

//www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/brusselse-wafels

Teraz Luikse wafels:

Podaję przepis, który jest prostszy w wykonaniu, a na końcu filmik, na którym robią takie superprawilne wafle.

500 g mąki
400 g stopionego masła
300 g cukru
6 jajek
1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka stołowa budyniu waniliowego
1 laska wanilii
szczypta soli


Facet poszedł na łatwiznę i robi robotem kuchennym. Ja robota nie mam i robiłem mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta. Da się. Ręcznie się raczej nie da tego wyrobić...

  • roztapiamy masło, uważając, żeby go nie przegrzać
  • do miski wrzucamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, budyń i sól
  • przecinamy laskę wanilii wzdłuż i wyskrobujemy nasionka, które również dodajemy do miski
  • jeśli mamy robota z końcówką "K", włączamy go na wolne obroty, jeśli nie, to mieszamy mikserem.
  • dodajemy po kolei jajka i mieszamy do uzyskania gładkiej masy
  • po uzyskaniu masy niech robot jeszcze z minutkę się pokręci, po czym powoli dodajemy roztopione masło
  • po wlaniu całego masła miksujemy do uzyskania gładkiej masy
  • masa jest gęsta, lecz półpłynna. Przelewamy ją do miski lub formy.
  • wstawiamy masę do lodówki, aby zgęstniała. Przepis mówi o godzinie, ale u mnie trwało to dłużej
  • gotowa masa ma konsystencję lodów. Najlepsza do nakładania jest też łyżka do nakładania gałek lodów, ale zwykłą łyżką też się da
  • w międzyczasie rozgrzewamy gofrownicę
  • w przeciwieństwie do gofrów, Luikse wafel nie jest idealnie prostokątny, ma raczej owalną formę z lekkimi rozgałęzieniami, więc nie rozkładamy masy po całej formie, tylko robimy kulkę (czubata łyżka) i kładziemy masę na środku formy, a gofrownica ją rozgniata przy zamknięciu
  • po upieczeniu odkładamy na kratkę do odpoczynku. Zaraz po upieczeniu wafel jest miękki, ale po odpoczęciu robi się twardszy jak ciastko.
  • w przeciwieństwie do gofrów, Luikse wafel je się bez dodatków


Oto filmik z powyższego przepisu:

//www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/wafeltjes

Powyższe wafle nie są całkiem prawilne, poniżej film z takim super oldskulowym waflem z dużymi kawałkami cukru, który karmelizując się sprawia, że doznania kulinarne są wyjątkowe. Ze względu na ilość pracy odpuściłem sobie ten przepis i wybrałem łatwiejszy. Jako ciekawostkę możecie sobie zobaczyć, jak się to robi:

//koken.vtm.be/de-perfecte-keuken/recept/luikse-wafels

wafle #gofry #belgia #gotujzwykopem #omnomnom #gzw

Treści powiązane (1)

przepis na gofry
kornerr
z wysmienity.pl
  • 0

Komentarze (135)

najlepsze

dr_Batman
dr_Batman
31.01.2016, 17:24:56
  • 15
Pierwszy raz widzę przepis na gofry z drożdżami, nie mniej moja podróż w odnalezieniu idealnego przepisu na gofry jeszcze się nie skończyła więc chętnie wypróbuję !
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

dr_Batman
dr_Batman
31.01.2016, 19:00:14
  • 16
@bury256: http://www.mojewypieki.com/przepis/gofry-wg-michela-roux (Polecam całą stronę nigdzie w internetach nie mają takich przepisów jak tam)

Te też są genialne http://www.mojewypieki.com/przepis/gofry-na-maslance dla tych lubiących bardziej oryginalne pomysły
  • Odpowiedz
finnie
finnie
31.01.2016, 19:22:01
  • 5
@dr_Batman: A znasz Whiteplate? Moje ulubione przepisy są stamtąd (chleb!), albo właśnie z MW. No i równie ciekawy przepis na gofry: http://whiteplate.com/2011/06/francuskie-gofry/
  • Odpowiedz
tmr
tmr
tmr
31.01.2016, 18:09:42
  • 6
Trzeba mieć gofrownice ?( ͡º ͜ʖ͡º)
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

Mr--A-Veed
Mr--A-Veed
31.01.2016, 23:29:41
  • 27
@NadiaFrance: Bez żadnych narzędzi? Siłą woli lewitowali ciasto nad ogniem? ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
taxi20
taxi20
01.02.2016, 00:14:49 via Android
  • 31
@NadiaFrance: On pisze za wszystkich.
  • Odpowiedz
vforvendetta
vforvendetta
vforvendetta
01.02.2016, 01:59:23
  • 5
3 w nocy, a ja bym wchłonął gofera (╯︵╰,)
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

Talvisota
Talvisota
01.02.2016, 02:15:21
  • 0
@vforvendetta: same here xD
  • Odpowiedz
Dezynwoltura
Dezynwoltura
01.02.2016, 14:08:18
  • 4
Wreszcie jakiś neutralny politycznie, naukowo, ciekawostkowo wykop ( ͡º ͜ʖ͡º) i to samojebka.
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

v.....y
v.....y
konto usunięte 01.02.2016, 13:08:36
  • 3
Mam Predom-Dezamet, jeszcze socjalistyczna ( ͡° ͜ʖ ͡°) 1200W. Zawsze piecze równomiernie i na chrupko.
Klepią je do dzisiaj jako Dezal, ale jakby ktoś chciał tanio dobrą gofrownicę to radzę na używaną prl-owską polować, są niezniszczalne. Dezamety mają szklane "oczko" do podglądu rozgrzania spirali, we współczesnych klonach niestety go brak.
v.....y - Mam Predom-Dezamet, jeszcze socjalistyczna ( ͡° ͜ʖ ͡°) 1200W. Zawsze piecze...

źródło: comment_VjarymlaZTmL8jNE4l48ZLq6NrVBP9Bu.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

c.....4
c.....4
konto usunięte 31.01.2016, 17:16:29
  • 3
Jakiej mocy masz gofrownicę?
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

dyniel
dyniel
Autor
31.01.2016, 19:18:45
  • 18
@chemo34: Od świąt taki bajer: 1400 W, obrotowa. Ale wcześniej miałem najprostszą, bodajże 700 W i też od biedy dało się piec. Ale wiadomo, im większa moc, tym lepiej.
dyniel - @chemo34: Od świąt taki bajer: 1400 W, obrotowa. Ale wcześniej miałem najpro...

źródło: comment_0Hmrzm9JecSpCUSs0KCgAJ3uXaWnnMiN.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
k.....s
k.....s
konto usunięte 01.02.2016, 05:53:39 via Android
  • 37
@NadiaFrance: Francuzi też od setek lat nie bawią się w farbowanie swoich sztandarów bojowych...
  • Odpowiedz
c.....a
c.....a
konto usunięte 01.02.2016, 16:24:13
  • 1
Jadłam te Luikse wafel jako dzieciak w Brukseli. I to był największy jedzeniowy hedonizm mojego życia- do tej pory pamiętam te wielkie kryształy cukru i to, jak taki malutki wafelek był ciężki. Ale więcej niż jednego na raz zjeść nie byłam w stanie ;)
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

dyniel
dyniel
Autor
01.02.2016, 19:44:12
  • 1
@chromatografia: To te "prawilne" z ostatniego filmiku :-)
  • Odpowiedz
artur-schreiber-vss
artur-schreiber-vss
01.02.2016, 01:56:17
  • 1
Ja mam w domu przemysłowa gofrownicę, na tej da się robic gofry. Te z tesco gotują ciasto a nie pieką, maja za małą moc.
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

Mordeusz
Mordeusz
01.02.2016, 00:25:15
  • 1
Mieszkałem w Belgii, w każdym dużym supermarkecie mieli całą alejkę poświęconą najróżniejszym rodzajom gofrów. Kiedyś skusiłem się na jedne i smakowały naprawdę źle. Pożaliłem się jednemu Belgowi, a on na to, że ten rodzaj, który wybrałem, należy jeszcze dopiec np. w opiekaczu lub piekarniku. Gdy tak zrobiłem, to przez miesiąc prawie codziennie żarłem te ich gofry, takie były pyszne.

One były tak dobre, jak te bagietki do podpieczenia, które są w niektórych
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

K.....i
K.....i
konto usunięte 01.02.2016, 14:53:28
  • 0
@Mordeusz: a opisu przygotowania do spożycia na opakowaniu tych gofrów nie przeczytałeś?
  • Odpowiedz
Mordeusz
Mordeusz
01.02.2016, 14:56:03
  • 1
@KonstantyJanZahorowski: Niestety ani po flamandzku, ani po francusku nie daję rady.
  • Odpowiedz
t.....s
konto usunięte 31.01.2016, 21:18:58
  • 1
Narobiłes mi smaka - serio! Jutro idę po gofrownice do sklepu, i jakieś dodatki. Na tłusty czwartek zamiast pączków gofry domowej roboty! ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

dyniel
dyniel
Autor
01.02.2016, 10:57:45
  • 1
@vforvendetta: w międzyczasie znalazłem coś takiego u nas w Lidlu. Cena to 13€. Jeśli znajdziesz coś podobnego, to w zupełności wystarczy. Chyba, że planujesz robić co najmniej raz w tygodniu, wtedy nie żałuj cebulionów na bardziej wypasiony model
dyniel - @vforvendetta: w międzyczasie znalazłem coś takiego u nas w Lidlu. Cena to 1...

źródło: comment_i9iuFkt3p5F4tQtiYu0daEt8N9MzxsRW.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
mrkey
mrkey
mrkey
01.02.2016, 11:52:48
  • 2
@dyniel: Ja mam dokładnie taką i wychodzą wypasione gofry.
Do tego prosty przepis:
2 jajka
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1 opk.
  • Odpowiedz
  • <
  • 1
  • 2
  • 3
  • Strona 1 z 3
  • >

Hity

tygodnia

Pokaż 18+

Psy, które rozszarpały człowieka, pozostaną przy życiu decyzja z Zielonej Góry
Psy, które rozszarpały człowieka, pozostaną przy życiu decyzja z Zielonej Góry
3297
Śmiertelny wypadek na A1. Sebastian M. obciąża ofiary
Śmiertelny wypadek na A1. Sebastian M. obciąża ofiary
2858
Nie żyje raper Pono.
Nie żyje raper Pono.
2488
Znów ci sami ludzie zorganizują jarmark w Krakowie
Znów ci sami ludzie zorganizują jarmark w Krakowie
2374
Dwie wanny za 800 000 złotych w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie
Dwie wanny za 800 000 złotych w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie
2338
Pokaż więcej

Powiązane tagi

  • #jedzenie
  • #jedzzwykopem
  • #gotowanie
  • #foodporn
  • #gotujzmikroblogiem
  • #kuchnia
  • #gzw
  • #pieczzwykopem
  • #heheszki
  • #ciekawostki
  • #pytanie
  • #pizza
  • #obiad
  • #chwalesie
  • #dieta

Wykop © 2005-2025

  • O nas
  • Reklama
  • FAQ
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies
  • Hity
  • Ranking
  • Osiągnięcia
  • Changelog
  • więcej

RSS

  • Wykopane
  • Wykopalisko
  • Komentowane
  • Ustawienia prywatności

Regulamin

Reklama

Kontakt

O nas

FAQ

Osiągnięcia

Ranking