@viaxe@viaxe hej, od jakiegoś czasu chodzi za mną myśl żeby zrobić swoją nalewke i właśnie kompletuje skladniki na swoją pierwszą cytrynowke. Trafiłem na Twój przepis tylko mam pytanie, może głupie ale cóż. Jak zalewamy skórki i cytryny to słoiki zamykamy czy stoją otwarte?
@viaxe zakupilem wlasnie wszystie skladniki. W czym trzymales cytrynki? Sloikach 5l?? Do sloika z cukrem nie powinno wlewac sie troche spirytusu? Gdzieś wyczutałem taką opinię. I jeszcze pytanko o ilosc cukru. 3/4 wagi cytryn rozumiem przed obraniem? Nie za slodkie to troszke bedzie? Powstaje z tego cytrynowka czy raczej likier cytrynowy? Jak mozesz to bede wdzieczny za odpowiedz ;)
Pamiętam kupną "cytrynówkę" z akademika polibudy w Poznaniu, jakieś 10-11 lat temu. Idziemy kupić, "adres" mamy z nazwy sieci akademickiej. Na miejscu - plastikowa butla po wodzie z biedry, pływające połówki cytryn, cytrynówka zlewana klientowi na jego oczach do jego butelki jeśli przyniósł swoją (sugerowali takie rozwiązanie), późniejsze smakowanie obnażało kwasowość trunku (brak cukru zupełny, albo ewentualnie zbyt mała ilość). To był impuls do produkcji własnej, kokosów nigdy nie zarobiliśmy bo wypijaliśmy
Cytrynówka dobra jest, ale jak komuś nie pasuje zbyt cytrynowy posmak to polecam nalewkę farmaceutów, słodkie, kopie po 4 kieliszku ze zdwojoną mocą. W trakcie produkcji wygląda po prostu brzydko, ale finalny produkt po przefiltrowaniu jest boski.
Mogę prosić o pomoc? Skórki zalałem spirytusem a cytryny (bez białego) zmieszałem z miodem + wodą. Czy ta mieszanka cytryny, woda, miód może parę dni stać zanim zmieszam z tą ze spirytusem i skórkami? Czy może się zepsuć?
Komentarze (158)
najlepsze
https://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?f=15&t=2128