Można zastąpić cukier inną substancją słodzącą? Ksylitol?np? Czy nie bardzo? Bo powiem szczerze że korci mnie aby zrobić sobie cytrynóweczkę na SPIRYTUSIE tak aby moc była w granicach 60%
ja zalewam spirytusem skórki obrane z cytryn ( te zewnętrzne, żółte ), potem obieram tą białą gorzką skórkę. Obrane cytryny kroję na 1cm plasterki. W garnku gotuje cukier i miód i wodę aż do rozpuszczenia skladników ( jakieś 35st, nie więcej ). Syropem zalewam obraną cytrynę. Obydwie butelki odstawiam na minimum 48godzin a potem je łącze. Pyszności :)
Komentarze (158)
najlepsze
Wódką, ale to już nie to samo ¯_(ツ)_/¯
Z ciekawości, gdzie tak żyją bez spirytu??
Norwegia, alkohol powyżej 60% traktowany jest gorzej jak twarde narkotyki.
Szukaj cytrynówka wg bodzia i nie na pierwszej stronie tylko trochę dalej. Jest wersja ulepszona.