•  

    Cześć, codzienne gotowanie jest irytujące.

    Pomyślałem, że mógłbym zakupić zgrzewarkę próżniową + cyrkulator sous vide i zamrażać GOTOWE dania jak:
    - Kawałki kurczaka w sosie + ryz
    - Kotlet schabowy+ ryż
    - Kotlet mielony + ryż
    - zacierkową bez ziemniaków
    itp

    Szkoda miejsca na pojemniki dlatego chciałbym to w folie pakować (w tym zupę)

    Zastanawiam się jak podgrzewać te dania zeby nie brudzić naczyń.

    Czy cyrkulator do gotowania sous vide przejdzie? Nie mam pojęcia jak długo takie danie będzie się podgrzewać w wodzie. Danie powinno być raczej rozmrożone? Jakieś przeciwwskazania?

    W skrócie chciałbym jak najmniejszym kosztem przechować i podgrzać jedzenie.

    #kuchnia #gotujzwykopem #sousvide #pytaniedoeksperta #gotowanie
    pokaż całość

    źródło: thumb_sous-vide-is-a-traditional-french-cooking-method-where-food-is-42469263.png

    •  

      Cześć,

      Zamykanie próżniowe płynu pakowarką listwową jest ciężkie. Nie niemożliwe ale trudne. Dodatkowo po zapakowaniu wszelkie "chrupkie", części typu panierka na kotlecie, będą rozmiękczone.

      Co do odgrzewania to dobre rękawy/worki przeznaczone do sous vide mają możliwość podgrzewania w kuchence mikrofalowej.

      Podgrzewanie cyrkulatorem sprawdza się całkiem spoko ale czas zależy od grubości tego co w worku i temperatury wody. Ja sam zazwyczaj robię puree ziemniaczane raz na dwa tygodnie i pakuję do zamrażarki. Wczoraj taki jeden woreczek (prosto z zamrażarki) dorzuciłem na ostatnie 30 minut robienia steka i jak zwykle było spoko. Pewnie i szybciej można by było wyciągnąć ale nie spieszyło mi się.

      Sama pakowarką próżniowa w domu nie zajmuje miejsca a przydaje się szczególnie teraz gdy można sporo zaoszczędzić kupując więcej i porcjując samemu.
      pokaż całość

    • więcej komentarzy (10)

...to tylko najnowsze aktywności użytkownika PingwinCygan

Zobacz wszystkie dodane znaleziska, komentarze i wpisy korzystając z menu powyżej.

Osiągnięcia (1)