Odkryłem właśnie, że w galaxy s6 opcja personalizacji dźwięku to wielka ściema. Mimo fałszywie zrobionego testu, melodyjka do porównania zawsze będzie ładniejsza niż przed testem.
Upiekłem pierwszy chleb bez użycia formy. Mąka pszenna 650, zakwas żytni, 80% hydracji. Niestety popękał od spodu ale nie wiem do końca dlaczego. Swoją drogą każdy chleb bezforemkowy który robiłem (poprzednie próby lądowały ostatecznie w foremce) rozlewał się po wyłożeniu go z koszyka na blachę, nie trzymając formy. Sądziłem, że to przez domieszkę mąki razowej ale przy czystej 650-ce działo się to samo, dlatego uformowałem go ponownie (stąd mąka znajdująca się pod
Taki protip jeśli przykryjecie wyrastające ciasto folią spożywczą i przyklei wam sie ono do niej - żeby uratować sytuację, przy zrywaniu folii wystarczy zwilżać sukcesywnie krawędź owej wodą, powinna ładnie odejść. #gotujzwykopem #bojowkapiekarska
#chleb #bojowkapiekarska #gotujzwykopem 200g żytniej 720 800g pszennej razowej 2-3 łyżki stołowe dwutygodniowego zakwasu żytniego 14h wyrastania z czego ostatnie 5h w 35-40°C, dopiero wtedy podrósł i się zatrzymał. Powinienem go jeszcze potrzymać w cieple czy więcej nie ma szans urosnąć?
Znalazłem ciekawy wątek rozjaśniający problem z "pleśnieniem" zakwasu, z którym borykam się od jakiegoś czasu.
tl,dr: W zakwasie są drożdże Candida lub Saccharomyces, które mogą występować w formie jednokomórkowej oraz "pseudo-strzępkowej", czyli takiej, w której drożdże tworzą kolonie mające postać jasnego, często pomarszczonego kożucha przypominającego pleśń. Normalnie drożdże w zakwasie występują w formie jednokomórkowej, jednak gdy skończą im się składniki odżywcze, np azot to przechodzą w tę drugą,
@mcjposp: Ciekawy wpis, daje plusika ( ͡°͜ʖ͡°) Ja swoj zakwas przykrywam gazą przez co dostęp jest ograniczony, ale jeszcze cyrkulacja powietrza występuje. Czasami ten kożuch wyglada ewidentnie jak pleśń, ale wystarczy krótka ocena organoleptyczna by stwierdzić, ze zakwas jednak nie spleśniał. Wtedy mieszamy cały zakwas ( kożuch powinien się rozpuścić) , dokarmiamy i przepraszamy, ze go zaglodzilismy :)
@mcjposp ja dokarmiam dwa razy dziennie w proporcjach wagowych 1:10:10 (zakwas:woda:mąka) aktywność ma bardzo wysoką, a taki kożuch nigdy się nie pojawił. Polecam @mirek_kurna
#bojowkapiekarska #gotujzwykopem To jest pleśń, no nie? tygodniowy zakwas z żytniej po wstawieniu do lodówki na kilka dni nie chciał wstać mimo dwukrotnego dokarmienia. Trzymany cały ten czas przy grzejniku, już na głodzie po kolejnych dwóch dniach zaczął pracować jednak pojawił się ten nalot. Na tym samym zakwasie po dwóch dniach od wyjęcia z lodówki zarobiłem małą porcję ciasta by sprawdzić czy coś urośnie. Mimo kwaśnego zapachu zakwasu nie urosło nic.
Przelatujący samolot znajdował się dokładnie w linii między mną a słońcem, dzięki czemu cień rzucony przez smugę kondensacyjną na niższe partie chmur wygląda tak, jakby to samolot rzucał cień przed siebie a słońce znajdowało się tuż za nim, jakgdyby odlatywał z powierzchni słońca.
dlaczego kiedy dosypałem sody oczyszczonej do pomidorówki celem zobojętnienia kwasowości, ta zaczęła śmierdzieć amoniakiem? #chemia #pytanie #gotujzwykopem
Jest tu ktoś z wiedzących z #chemia i powiedziałby mi co jest grane? Zrobiłem sobie formę z uszczelniacza silikonowego (tego o "kwaśnym utwardzeniu") do odlewu z pszczelego wosku. Wszystko ładnie zagrało poza jedną rzeczą. Zastygnięty już wosk w miejscu kontaktu z powierzchnią formy rozpuszcza się. Powierzchnia odlewu robi się oleista, nie jest sucha po zastygnięciu i taka pozostaje. Silikon zastygł lecz nadal uwalnia się octowy zapach. Próbuję odgadnąć co dokładnie zareagowało z
@mcjposp: Dałbym tej formie jeszcze tydzień, dokładnie przepłukał wodą i np izopropanolem. To że jest już stała, to nie znaczy że proces sieciowania się zakończył. Mogą się tam wydzielać oligomery lub uboczne produkty polimeryzacji.
Miał ktoś lapka HP ProBook 6550b? zastanawiam się co aktualnie można do niego wrzucić, żeby zrobić z niego coś przyzwoitego. #pcmasterrace #laptopy #pytanie
@mcjposp: Nie warto pchać się w tak archaiczny sprzęt. Jeśli już to HP 6570b czyli procesory z serii Ivy Bridge - ten model jest dostępny od ~600 - 700 zł, kwestia trafienia oferty. Tu masz benchmark dla przykładowego procesora z 6550b i5 M450 vs najsłabszy procesor i5 6570b i5-3210M http://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-M-450-vs-Intel-Core-i5-3210M/m2006vs2719 , różnica w wydajności 30%...
@mihaueQ: Możesz dokupić dysk SSD wtedy znacząco wzrośnie komfort pracy.
Odkryłem właśnie, że w galaxy s6 opcja personalizacji dźwięku to wielka ściema. Mimo fałszywie zrobionego testu, melodyjka do porównania zawsze będzie ładniejsza niż przed testem.
Poczułem się oszukany ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#technologia #samsung