Wpis z mikrobloga

@NHL_99: badanie krwi na aleregie na gluten, w kazdym labolatorium maja to do wyboru. pozatym moze to wcale nie byc gluten, pytanie jak szybko pojawiaja sie te objawy? czy tylko i wylacznie po zjedzeniu bialego pieczywa? czy wystepuja te obajwy gdy zjesz makaron? czy wstepuja podobne obajwy kiedy zjesz moze cos z duza iloscia weglowdanow prostych? j
@NHL_99 w takim pieczywie to są też inne rzeczy także może to być jakaś nietolerancja np na drożdże lub inne rzeczy. Nie koniecznie przenica czy gluten.
@drGreen: nie potrafię tego też tak dokładnie zdiagnozować czy to chleb, ale wydaję mi się, że lepije się czuje gdy nie jem dużo chleba. Musiałbym dogłębne badania prowadzić ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@drGreen: wiadomo jak to jest, katar czy flegma w japie może sie pojawić, bo np poprzediego wieczoru chodziło się bez czapeczki przy +2, za dużo czynników wpływa na tak powszechne objawy, które na dobrą sprawę większość bagatelizuje, bo przechodzi samo(a przynajmniej ja tak robie)
@NHL_99:

generalnie bardzo duzo ludzi ma np problemy gastryczne po zjedzeniu wiekszosci chlebow, osoby te nie maja alergii na gluten, problemem czesto sa lektyny czy kwas fitowy, ktory to mozna zmiejszyc gdy chleb jest robiony na zakwasie.

wielu osobom jednak sie poprawia gdy wogole zrezygnuja ze wszystkich zboz.