Aktywne Wpisy

wykop +29
Zmiany w lewym menu!
Od dziś znajdziecie tam sekcję z obserwowanymi tagami. Dzięki niej szybciej dotrzecie do treści, które naprawdę Was interesują - bez klikania w dodatkowe zakładki.
To zmiana przygotowana w odpowiedzi na Wasze prośby. Niby drobna, a sprawia, że korzystanie z Wykopu staje się wygodniejsze i bardziej dopasowane do Waszych potrzeb!
Sprawdźcie
Od dziś znajdziecie tam sekcję z obserwowanymi tagami. Dzięki niej szybciej dotrzecie do treści, które naprawdę Was interesują - bez klikania w dodatkowe zakładki.
To zmiana przygotowana w odpowiedzi na Wasze prośby. Niby drobna, a sprawia, że korzystanie z Wykopu staje się wygodniejsze i bardziej dopasowane do Waszych potrzeb!
Sprawdźcie
źródło: wykop
Pobierz
blinkarA +10
Chłopak z tindera po pierwszej randce zaprasza mnie na wspólny wyjazd do Chorwacji na jego koszt.
Chłopak bardzo ułożony, adwokat, ale dla mnie wieje desperacją. Kto normalny chce wydać parę tysi na randomową dziewczynę, którą dopiero co poznał?
#tinder #randkujzwykopem
Chłopak bardzo ułożony, adwokat, ale dla mnie wieje desperacją. Kto normalny chce wydać parę tysi na randomową dziewczynę, którą dopiero co poznał?
#tinder #randkujzwykopem

Tym razem użyłem ręcznie zrobionej anteny QFH (w tym miejscu chciałbym podziękować ojcu za pomoc w zdobyciu materiałów i montażu), wzmacniacza LNA4ALL oraz odbiornika RTL-SDR v3.
Spodziewałem się trochę lepszego rezultatu, bo sygnał zablokował się dopiero gdy satelita był ok. >50* nad horyzontem, co oznacza, że np. Włochy na zdjęciu są już poszarpane, bo sygnał zaczął zanikać (przy analogowym sygnale z NOAA, bez problemu odbieram aż do zachodu satelity w okolicach południowego brzegu Morza Śródziemnego. To co chciałem zobaczyć czyli zachmurzoną Europę i śnieg w Alpach to widać.
Obecnie pracuję, nad trackerem satelity, żeby odebrać sygnał HRPT, który raczej lepszej rozdzielczości i jakości nie ma, ale trzeba mieć jakieś hobby ( ͡° ͜ʖ ͡°).
"Marzeniem" byłoby odebrać zdjęcie z jakiegoś geostacjonarnego satelity, żeby zobaczyć całą tarczę naszej planety - ale zaczynam dopiero inwestygować temat - może porzucę HRPT na rzecz odbioru z geostacjonarnego. Dosyć "łatwo" można odebrać sygnał z satelitów GEOS, niestety wszystkie wiszą nad Amerykami ( ͡° ʖ̯ ͡°).
#chwalesie #rtlsdr #noaa #sdr #elektronika #elektronikadiy #meteorm2 może kogoś z #programowanie zainteresuje
źródło: comment_JfrJcHqHbxyLc1VXzFSVnVFgBm3TTWH1.jpg
PobierzPiszesz o tym, że chciałeś zobaczyć śnieg na Alpach. Czy w zimie kontynent by był "czytelny"?
@smatthy: nie widzę powodu, żeby miało być nielegalne.
@defoxe: kontynent jest realny, ale kolory są podrasowane.
@leoha: @TheDuck: A to fajne to jest. Niektóre satelity chyba dorzucają kontury i dlatego pytam... Jak to w nocy wygląda? Jest opcja zobaczenia świateł miast?
@leoha: Gdybyś szukał kolejnego wyzwania to tu masz instrukcje do HRPT: https://www.rtl-sdr.com/hackrf-receiving-hrpt-weather-satellite-images/ tylko że do tego potrzeba już anten kierunkowych i napędu śledzącego ruch satelity.
@defoxe: Satelita, chyba w nocy przełącza się na odbieranie w innych pasmach fal EM, niekoniecznie widzialnych. Ciekawostka... satelity Meteory i NOAA sa zsychronizowane "ze Słońcem" tak więc Meteor jest najwyżej nad horyzontem zawsze rano ok. 8.00-9.00 i poźniej dokładnie 12h później.
Podsumowując: Nie wiem, ale mogę sprawdzić ( ͡° ͜ʖ ͡°).
@TheDuck: Mam swój prototyp takiego napędu, więc to nie problem.
@TheDuck: A to faktycznie, pod tym względem kiepsko. No ale nie takie przeznaczenie ma. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@leoha: Rozumiem - dzięki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@TheDuck: wiem, już mam prawie wszystko gotowe, jedyne czego mi brakuje to "talerza". Będę odbierał za pomocą LimeSDR
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
@leoha: ja jebię, a polskiego zgłębiać, studiować, analizować, rozgryzać nie ma?