Majówka bez grilla się nie liczy ( ͡°͜ʖ͡°) Warunki polowe, bo łąka w plenerze, stąd też taka a nie inna zastawa stołowa. Jak kiedyś założe instagrama, to będę musiała się nauczyć robić bardziej fancy zdjęcia jedzenia... Ale o tym, że już maj i potrzeba zdjęcia na tag przypomniałam sobie w ostatniej chwili. Poprawę obiecuję.
Co trawożerca i nie tylko może spałaszować z grilla? Np. to:
1. ananas na ostro (w oliwie i chili), bardzo dobra przekąska- robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni, polecam 2. szaszłyki z tofu i warzywami, marynowane w sosie musztardowo-miodowym(agawowym) 3. grzanka z guacamole
Na grupowe zdjęcie nie załapały się grillowane pieczarki, pieczone ziemniaczki z oliwą czostkową (( ͡°͜ʖ͡°)) i banan z czekoladą.
Na imprezie byłam jedyną wege na 20 osób, ale nauczona doświadczeniem przyniosłam 4x więcej jedzenia, niż sama byłabym w stanie zjeść (12 szaszłyków, pól ananasa, pół kilograma pieczarek itd...). Oczywiście wszystko zniknęło w mgnieniu oka, a karkówki i kiełbaski zostały. Klasyk ;) Polecam także mięsarianom jako urozmaicenie- duża zaleta to poziom trudności "troll".
@niochland: Być może kupiła produkty w niedzielę, bo akurat twój właściciel państwo pozwolił xD I nie jest żaden wtorek niehandlowy, tylko święto pracy.
@MinnieMouse0: mogła kupić w sobotę przed niedzielą niehandlową, a nie narzekać potem na wykopie jak to opresyjne państwo Korea Północna 2.0 zwana Polską ogranicza moje jedyne prawo pójścia do sklepu
Tego ananasa trzeba długo marynować czy od razu po zrobieniu można wrzucić na ruszt? I papryka świeża czy suszona?
@MinnieMouse0: Przed wyjściem z domu pokroiłam pół świeżego ananasa w dość grube plastry i zalałam trzema łyżkami oliwy z dwoma łyżeczkami zwykłej suszonej ostrej papryki marki Biedronka xD Marynowanie trwało tyle, co podróż na miejsce docelowe i rozpalanie grilla, czyli ok 40 minut i spokojnie wystarczyło :3 Na tym zdjęciu są
@to_juz_przesada np.pokrojone papryka, cebula, ziemniaki i fasolka, odpowiednio doprawione i zawinięte w taką jakby kieszonkę. położone normalnie na ruszcie :D ale same ziemniaki w żar tez uwielbiam ʕ•ᴥ•ʔ
@karmazynowy_chleb: A to słyszałam o podobnym czymś, tzw. kociołki- pokrojone warzywa luźno z przyprawami w pakieciki z folii i prosto w żar. Zaleta jest, że ponoć bardzo szybko się robią (trzeba plinować i obracać) i są pycha, ale właśnie dużo folii na to schodzi, a mi ledwie na pyrki wystarczyło ( ͡°ʖ̯͡°) No ale sezon dopiero się zaczął, więc na pewno spróbuję i tak,
@pinkquartz: Jak będziesz robić ananasa na ostro i już się namęczysz z krojeniem i obieraniem, to możesz też z części zrobić ananasa na słodko- brazowy cukier, tłuszcz, cynamon i sok z cytryny, nacierasz, grillujesz na złoto, po zdjęciu możesz resztą sosu oblać. Pyszny z lodami ;3
Co trawożerca i nie tylko może spałaszować z grilla? Np. to:
1. ananas na ostro (w oliwie i chili), bardzo dobra przekąska- robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni, polecam
2. szaszłyki z tofu i warzywami, marynowane w sosie musztardowo-miodowym(agawowym)
3. grzanka z guacamole
Na grupowe zdjęcie nie załapały się grillowane pieczarki, pieczone ziemniaczki z oliwą czostkową (( ͡° ͜ʖ ͡°)) i banan z czekoladą.
Na imprezie byłam jedyną wege na 20 osób, ale nauczona doświadczeniem przyniosłam 4x więcej jedzenia, niż sama byłabym w stanie zjeść (12 szaszłyków, pól ananasa, pół kilograma pieczarek itd...). Oczywiście wszystko zniknęło w mgnieniu oka, a karkówki i kiełbaski zostały. Klasyk ;)
Polecam także mięsarianom jako urozmaicenie- duża zaleta to poziom trudności "troll".
#wegetarianizm #weganizm #veganmay #gotujzwykopem
źródło: comment_a18trHmgiDZMOfYmQuF73GD3mbjJZkXD.jpg
Pobierzco za dzbany xD
@MinnieMouse0: Przed wyjściem z domu pokroiłam pół świeżego ananasa w dość grube plastry i zalałam trzema łyżkami oliwy z dwoma łyżeczkami zwykłej suszonej ostrej papryki marki Biedronka xD Marynowanie trwało tyle, co podróż na miejsce docelowe i rozpalanie grilla, czyli ok 40 minut i spokojnie wystarczyło :3 Na tym zdjęciu są
@niochland: No własnie się nie przygotowałam ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Masz na myśli takie różne warzywka wrzucane w folii w żar? Czy coś innego?
No ale sezon dopiero się zaczął, więc na pewno spróbuję i tak,
ale zjadłbym sobie takiego szaszłyczka (ʘ‿ʘ)
@Aryo: Niestety, nie chce mnie odwiedzić, tylko ta Warszawa i Warszawa (