Wpis z mikrobloga

Majówka bez grilla się nie liczy ( ͡° ͜ʖ ͡°) Warunki polowe, bo łąka w plenerze, stąd też taka a nie inna zastawa stołowa. Jak kiedyś założe instagrama, to będę musiała się nauczyć robić bardziej fancy zdjęcia jedzenia... Ale o tym, że już maj i potrzeba zdjęcia na tag przypomniałam sobie w ostatniej chwili. Poprawę obiecuję.

Co trawożerca i nie tylko może spałaszować z grilla? Np. to:

1. ananas na ostro (w oliwie i chili), bardzo dobra przekąska- robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni, polecam
2. szaszłyki z tofu i warzywami, marynowane w sosie musztardowo-miodowym(agawowym)
3. grzanka z guacamole

Na grupowe zdjęcie nie załapały się grillowane pieczarki, pieczone ziemniaczki z oliwą czostkową (( ͡° ͜ʖ ͡°)) i banan z czekoladą.

Na imprezie byłam jedyną wege na 20 osób, ale nauczona doświadczeniem przyniosłam 4x więcej jedzenia, niż sama byłabym w stanie zjeść (12 szaszłyków, pól ananasa, pół kilograma pieczarek itd...). Oczywiście wszystko zniknęło w mgnieniu oka, a karkówki i kiełbaski zostały. Klasyk ;)
Polecam także mięsarianom jako urozmaicenie- duża zaleta to poziom trudności "troll".

#wegetarianizm #weganizm #veganmay #gotujzwykopem
tojuzprzesada - Majówka bez grilla się nie liczy ( ͡° ͜ʖ ͡°) Warunki polowe, bo łąka ...

źródło: comment_a18trHmgiDZMOfYmQuF73GD3mbjJZkXD.jpg

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MinnieMouse0: mogła kupić w sobotę przed niedzielą niehandlową, a nie narzekać potem na wykopie jak to opresyjne państwo Korea Północna 2.0 zwana Polską ogranicza moje jedyne prawo pójścia do sklepu

co za dzbany xD
  • Odpowiedz
Tego ananasa trzeba długo marynować czy od razu po zrobieniu można wrzucić na ruszt? I papryka świeża czy suszona?

@MinnieMouse0: Przed wyjściem z domu pokroiłam pół świeżego ananasa w dość grube plastry i zalałam trzema łyżkami oliwy z dwoma łyżeczkami zwykłej suszonej ostrej papryki marki Biedronka xD Marynowanie trwało tyle, co podróż na miejsce docelowe i rozpalanie grilla, czyli ok 40 minut i spokojnie wystarczyło :3 Na tym zdjęciu są
  • Odpowiedz
@karmazynowy_chleb: A to słyszałam o podobnym czymś, tzw. kociołki- pokrojone warzywa luźno z przyprawami w pakieciki z folii i prosto w żar. Zaleta jest, że ponoć bardzo szybko się robią (trzeba plinować i obracać) i są pycha, ale właśnie dużo folii na to schodzi, a mi ledwie na pyrki wystarczyło ( ͡° ʖ̯ ͡°)
No ale sezon dopiero się zaczął, więc na pewno spróbuję i tak,
  • Odpowiedz
@pinkquartz: Jak będziesz robić ananasa na ostro i już się namęczysz z krojeniem i obieraniem, to możesz też z części zrobić ananasa na słodko- brazowy cukier, tłuszcz, cynamon i sok z cytryny, nacierasz, grillujesz na złoto, po zdjęciu możesz resztą sosu oblać. Pyszny z lodami ;3
  • Odpowiedz