Wpis z mikrobloga

Skoro zwierzęta postrzegają świat w podobny sposób co ludzie, mają sny, pamięć i też mają uczucia w pewnym stopniu to znak że posiadają jakąś samoświadomość (nie muszą jej definiować).
Zwłaszcza że układ nerwowy działa w podobny sposób i skladają się też z podobnego DNA co my.
Tak więc gdyby podłączyć mózg kota do komputera to bez problemu za pomocą symulacji dodatkowych połączeń neuronowych mógłby stać się nawet mądrzejszy od większości ludzi, dzięki czemu jego instynkty zeszłyby bardziej na bok.
Taka akcja wywołałaby niemały skandal, dzięki któremu wiele organizycji religijnych by się rozsypało z kościołem katolickim na pierwszym ogniu.
Ludzkość by stanęła przed nie małym problem moralnymi (w sumie dobrze tak by było bandzie mistyków) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#filozofia #sztucznainteligencja #transhumanizm #takaprawda #religia #zwierzeta #nauka #nihilizm #przemyslenia
majsterV2 - Skoro zwierzęta postrzegają świat w podobny sposób co ludzie, mają sny, p...

źródło: comment_r3PwGn8tw5GjiBJT6GpG1uOSS8cxLqNA.gif

Pobierz
  • 77
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@majsterV2 Wiesz co mi sie wydaje z tą świadomością? Pa jak sie najebiesz że ci film utnie to dzialasz instyktownie i podświadomie ale nie wiesz co robisz.Ja myśle że zwierzęta tak mają cały czas. XD
  • Odpowiedz
@Naxster: Staram się oprzeć wszystko o własne dogłębne obserwacje i przemyślenia, ludzie bardzo lubią dostawać gotowe produkty na tacy które smakują (religie) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@majsterV2: ta teoria z mistycznymi energiami jest blisko baśni religijnych. Świat nie jest taki prosty, mimo, że byłoby to wygodne.

A religie nie znikną, gdy rozwiną się interfejsy komputer-organizm. Bo wierzenia są zakorzenione emocjonalnie, w nich nie mają znaczenia racjonalne argumenty (przecież bajki religijne są absurdalne, a im bardziej tym lepiej). Jak nauka łamała kolejne dogmaty, to kościoły albo banowały (ludzi/książki, gdy miały władzę) albo najzwyklej dopasowywały swoje bajeczne interpretacje.
  • Odpowiedz
@Naxster: Jesteśmy też jedynymi którzy podjęli próbę zdefiniowania jej. Jest tylko kilka innych gatunków które przejawiają jakieś oznaki pojmowania "siebie" jako indywidualnej jednostki. A takie delfiny wcale bliskie nam genetycznie nie są.

a skąd wiesz że przykładowe delfiny tego nie próbowały? skąd wiesz że jesteśmy sami we wszechświecie? skąd wiesz że wszystko co Cię otacza nie jest jedynie rzeczywistością którą tylko Ty doświadczasz a ja nie jestem jej wytworem?

na
  • Odpowiedz
@majsterV2: Czy jeżeli zmapują mój mózg przed śmiercią to czy moje ja będzie przeżywać to co przeżywa zmapowany umysł?

to jest bardzo dobre pytanie, potrafię sobie wyobrazić jedynie skopiowanie świadomości, gdzie jedna zostaje, a druga tak jakby "rodzi się" ze stanem poprzedniej, czyli mamy dwie oddzielne, ale obie twierdzą że są tą samą osobą :)
a jeśli chodzi o przeniesienie świadomości to w momencie przeniesienie stara świadomość umiera i zostaje
  • Odpowiedz
Czy jeżeli zmapują mój mózg przed śmiercią to czy moje ja będzie przeżywać to co przeżywa zmapowany umysł?

@majsterV2: nie. Prawie na pewno nie da się nigdy przenigdy przenieść świadomości. Każde przeniesienie to będzie tak naprawdę wykonanie kopii
  • Odpowiedz