Wpis z mikrobloga

@wooojtassss: mam mieszane uczucia co do wrzucania takich zestawień na wypok. trochę śmierdzą naganianiem... :/

@dla_zabawy: hm, ale wiesz, że jak ktoś w bitcoinie znajdzie buga to też możesz nie wiedzieć, że sobie dodrukował kasę? :)

@cyberpunkbtc: ależ oczywiście, że w przypadku monero masz absolutną pewność (i transparentność) co do całkowitej podaży pieniądza. nie raz to już na tym tagu powtarzałem i tłumaczyłem (w tym tobie)...
albo nie zrozumiałeś,
  • Odpowiedz
@BishKopt: masz rację trochę to zajeżdża naganianiem, tak samo jak wstawianie czegokolwiek o jakiejkolwiek innej walucie, inaczej mówic trzeba by było nic nie pisać żeby przypadkiem nie być naganiaczem ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@dla_zabawy: a nazwiązując do wrzuconego przez Ciebie screena, akurat w monero jest to tak rozwiązane, że faktycznie kwoty, które osobiście wysyłasz są szyfrowane (tylko ty i odbiorca je znacie), ale:

a) kwoty pierwszych transakcji (nagrody za blok) sa jawne (zsumowane dają podaż),

b) jest zabezpieczenie przed double spendem – do transakcji dołączany jest jej hasz, więc jeśli ktoś chciałby raz jeszcze ją wysłać to bęzie to widzoczne w blockchainie (ten
  • Odpowiedz
nazwiązując do wrzuconego przez Ciebie screena, akurat w monero jest to tak rozwiązane, że faktycznie kwoty, które osobiście wysyłasz są szyfrowane (tylko ty i odbiorca je znacie), ale:

a) kwoty pierwszych transakcji (nagrody za blok) sa jawne (zsumowane dają podaż),

b) jest zabezpieczenie przed double spendem – do transakcji dołączany jest jej hasz, więc jeśli ktoś chciałby raz jeszcze ją wysłać to bęzie to widzoczne w blockchainie (ten sam hash); transakcja taka
  • Odpowiedz
@fdisk: tu akurat nie chodziło o błąd klienta, a błąd protokołu (chyba).
poza tym to nie jest jakaś obelga, że kod miał błąd - każdy ma (i dobrze, że są znajdowane i naprawiane).

chodziło mi natomiast o cześciową analogiczność i podobieństwo wystuacji zarówno w btc jak i xmr.
  • Odpowiedz
@BishKopt: > hm, ale wiesz, że jak ktoś w bitcoinie znajdzie buga to też możesz nie wiedzieć, że sobie dodrukował kasę? :)

@BishKopt: No i co żałosny shiciarzu? Mam kolejny raz wałkować to samo? Jesteś idiotą udającym że nie wie o co chodzi i pomija niewygodne fakty. Przy ostatniej dyskusji jużci tłukłem a ty po tygodniu z tym samym tekstem wyjeżdżasz...
Dlatego z tobą nie ma sensu wdawanie się w
cyberpunkbtc - @BishKopt: > hm, ale wiesz, że jak ktoś w bitcoinie znajdzie buga to t...

źródło: comment_pZXyutxkoytB6dTjoXuvbqFTgmilfuWg.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@cyberpunkbtc niezła zarzutka.
jak jesteś taki mądry, to podrzuć konkretne linki do komentarzy (lub piękne "memy" jak wolisz") gdzie merytorycznie cokolwiek tłumaczysz.

nie podrzucisz, bo w naszych poprzednich dyskusjach to głównie ja dodawałem linki do źródeł i technicznie tłumaczyłem jak działają obydwie technologie.

każdy kto prześledzi nasze wcześniejsze rozmowy (kilka linków wyżej) zobaczy, że jedyne co potrafisz, to obrażać – nie masz argumentów a nawet jeśli je masz, to nie potrafisz
  • Odpowiedz
@cyberpunkbtc:
brawo za odwagę i dzięki za link. i teraz zróbmy małe ćwiczenie:

1. kliknij w link, który przesłałes.

2. zobacz mój wpis bezpośrednio nad twoim komentarzem → tam tłumaczę ci (podając link) jak działa technologia, która umożliwia weryfikację (która twierdzisz, że nie jest możliwa) przy jednoczesnym ukrywaniu wartości transakcji i adresów nadawcy
  • Odpowiedz