Wpis z mikrobloga

Kolejny ciekawy projekt na Raspberry Pi tym razem... nadajnik radiowy, który wymaga podłączenia tylko jednego przewodu do GPIO. Specjalny program wykorzystuje DMA do generowania PWM w taki sposób, aby transmitować Waszą ulubioną muzykę prosto do dowolnego radia FM. Trzeba niestety uważać, bo przypadkowe, złe wybranie częstotliwości może sprawić, że podmienicie sąsiadowi jego ulubioną stację radiową. Co jest oczywiście niezgodne z prawem i odradzamy takie zabawy. Instrukcja ( ) Kurs Raspberry Pi - nadajnik radiowy FM z RDS

#forbot #elektronika #programowanie #raspberrypi #ciekawostki
Forbot - Kolejny ciekawy projekt na Raspberry Pi tym razem... nadajnik radiowy, który...

źródło: comment_uqHIhkY3u2Z7htDBh1ENUxBwV9Pihz7d.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@giepeeeees: dokładnie takie samo było moje pierwsze wrażenie. Nie dość, że jakość dźwięku jest bardzo dobra, to zasięg równie imponuje... A pozornie projekt brzmi dość fejkowo, coś jak "ładowanie iPhona w mikrofalówce" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Forbot: jak ja zrobiłem taki transmiter to w aucie nie chciało łapać :c a wszędzie mi łapało, chyba sygnał kwadratowy przez karoserię nie przebija się do anteny :c
  • Odpowiedz
@giepeeeees: 44100 kHz mono i 22500 stereo. Program łyka tylko WAV ale pełno softu które wypluwa strumień audio w locie. Testowałem do strumieniowania radia internetowego po FM w domu, to w samochodzie z 3 pietra też działało.
  • Odpowiedz
@giepeeeees: No fakt doczytałem teraz:
2014-04-14: new release that supports any sample rate for the audio input, and that can generate a proper FM-Stereo signal if a stereophonic input file is provided
ale o ile wiem to limit dla FM i tak jest 15KhZ na kanał przy modulacji stereo.
  • Odpowiedz
@Forbot: Nielegalne jest samo nadawanie na paśmie FM z modulacją inną niż AM a i to ma bardzo ograniczoną moc, zdaje się do 10mW. Nadawanie w paśmie FM z modulacją FM jest nielegalne.
  • Odpowiedz