Wpis z mikrobloga

Kolejny rejs, kolejne wypieki. Tym razem na picrel chleb 100% żytni na amerykańskiej medium rye flour. Jestem nawet zadowolony z tej mąki, choć musiałem trochę poczekać zanim zakwas na niej ruszył.
Załoga jest zadowolona, wiec można eksperymentować dalej ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#bojowkapiekarska #pieczzwykopem #gotujzwykopem #chleb
Tryggvason - Kolejny rejs, kolejne wypieki. Tym razem na picrel chleb 100% żytni na a...

źródło: comment_Npsjg4EtX9A331aWi5xv73JUAVZq2ksD.jpg

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@r4do5 tutaj maksymalnie mogę ustawić 300 stopni, przy termoobiegu będzie trochę więcej. Pizzermanem nie jestem, ale wydaje mi sie, ze w domowych warunkach jest to do zrobienia. Ciasto dobrze wyrobione? Może zaopatrz się w kamień do pizzy.

czy dla kucharza typ statku ma jakieś znaczenie?

Nie. Znaczenie ma wielkość i wyposażenie kuchni, bo na statkach to różnie z tym bywa.
  • Odpowiedz
@Tryggvason: Może faktycznie coś jest nie tak z moim ciastem drożdżowym, bo jak robiłem rogaliki to wyszły suche i niezbyt dobre ale w pewnej piekarni kiedyś kupiłem bardzo podobne xF. Ciasto jest jednolite ale niektórzy w internetach przestrzegają przed zbyt długim wyrabianiem drożdżowego? Coś w tym jest?
  • Odpowiedz
  • 0
@r4do5 do wyrobów cukierniczych rzeczywiście nie ma potrzeby żeby drożdżowe było długo wyrabiane, ale przypadku ciasta do pizzy to jednak trzeba trochę werkować. Wyszły ci suche bo być może za bardzo podsypales ciasto mąką przy wyrabiania. Wiem, że czasem ciasto się klei, ale staraj się nie dodawać potem zbyt dużo mąki.
  • Odpowiedz
@Tryggvason: Dzięki, gotowanie to właściwie moje nowe hobby (zawsze lubiłem ale od kilku tygodni staram się robić to dobrze i więcej niż zawsze). Faktycznie podsypywałem, bo inni podsypują i myślałem, że tak trzeba.
  • Odpowiedz
  • 0
@r4do5 często trzeba podsypac bo ciasto może się jeszcze kleic po wymieszaniu składników. Wyrabiaj szybko i energicznie i dodawaj minimalna ilość mąki. Jakiś Mirek wstawił tu ostatnio jak gościu wyrabia ciasto na chleb i tam idealnie jest to pokazane. Gotuj z sercem, zaopatrz się w dobre składniki, a zawsze będzie Ci wszystko wychodziło, a nawet jeśli nie - nie poddawaj się bo człowiek uczy się na błędach. Powodzenia :)
  • Odpowiedz
@Tryggvason: Dla mnie motywacją jest to, że nikt inny w domu nie umie gotować, więc jak sobie sam nie zrobię to nie zjem dobrze. A dla mnie jedzenie jest bardzo ważną częścią życia i wielką przyjemnością. Nie rozumiem ludzi, których nie obchodzi co jedzą, robią to tylko żeby dostarczyć energię ciału, i często są to rzeczy, które smakują jak guano.
  • Odpowiedz
  • 1
@tptak nie, te nie mają pokrywek, choć przydałoby się bo nie mam możliwości wyłączenia termoobiegu w tym piecu. Nie wypalam foremek. One są już tak przerobione przez wieloletnie użytkowanie, że nie trzeba. Wystarczy posmarować tłuszczem. Są dość masywne i mają otwory na dnie żeby od spodu bochenek odparowywal.
  • Odpowiedz