Wpis z mikrobloga

Dzieeeń dobry Mirko! Dzisiaj śniadanie z cyklu wygląda lepiej niż smakuje : naleśnik na mące kokosowej (https://www.biggerbolderbaking.com/keto-crepes-easy/ ten przepis konkretnie).
Okrutnie suchy i tylko nadzienie go uratowało (boczek, ser żółty i kimchi).
Macie jakiś sposób na keto naleśniki? Te z jajek i kremówki/serka kanapkowego też są słabe moim zdaniem ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Miłego dnia i smacznego śniadania ()

#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
c.....i - Dzieeeń dobry Mirko! Dzisiaj śniadanie z cyklu wygląda lepiej niż smakuje :...

źródło: comment_FUgk4zp25MVCo45BrZLRo6AZ3Skl9xGC.jpg

Pobierz
  • 22
@chixi: nie wiem czy można na mące kokosowej zrobić coś co jest smaczne, chyba samą siebie oszukiwałam. Tzn może inaczej - są mąki kokosowe godne polecenia, niestety wszystkie do tej pory pochodziły z Anglii, te kupowane w Polsce to jakieś suche niezjadliwe wióry :/ Mam słoik takiego padła w domu i nie wiem co z tym zrobić, bo wyrzucić szkoda, a do czegokolwiek użyję, to można to uznać ze zepsute.

Co
@chixi: też próbowałem zrobić naleśniki z mąki kokosowej i poległem. Najlepszy według mnie jest cienki omlet z samych jajek lub z dodatkiem śmietany.
@matra nie próbowałam bo też mam chyba jakąś lewą - za grubo mieloną XD
Z kokosowej kiedyś zrobiłam fajne fatbombki - z masłem i odżywka bialkową i smakowały fajnie ale nie wiem czy odkopie gdzieś proporcje
@wwwooo tylko ze to wciąż omlet a nie naleśnik :(
@Mirkosoft: do wypieków jakich, słodkich? Nie musisz popijać hektolitrami herbaty? ( _) jaką masz tę mąkę? Ja mam obecnie chyba z Biedronki i miałam też z Helcom (dyniową mają fajną <3), a moja Mama Bio Planet, tę zieloną i szczerze mówiąc nie wiem która gorsza xD
@Mirkosoft: nie no, wiem to xD ale mąki kokosowe się różnią, tak serio serio. Ja już ich trochę przerobiłam i każda była inna, w ogóle trzymanie się ściśle jakiegoś przepisu z mąką kokosową to często jest ryzyko. Ja nie używam od bardzo dawna, no tyle że ja nie jestem keto/lchf, zboża wprowadzałam bardzo długo i opornie, ale zdecydowanie wolę grykę/jagło/ciecierzycę czy owies z mąk niż właśnie ten nieszczęsny kokos.

do wypieków jakich, słodkich? Nie musisz popijać hektolitrami herbaty?


@matra: ja zazwyczaj stosuję tylko jako dodatek. Mąka kokosowa faktycznie wysusza wypieki i nie nadaje się jako jedyny mączny składnik.
@matra: Ja bardzo sporadycznie używam tych mąk alternatywnych. Nie jestem fanem keto-zamenników. Nie robię na co dzień jakichś keto-chlebów, keto-pizzy itd. Nigdy nie wychodzi to tak dobre jak oryginał, a jest tyle fajnych rzeczy które można zjeść a które nic nie udają że nie widzę sensu się w to bawić. Kokosowej używam jak piekę coś słodkiego, co zdarza się bardzo rzadko. Jak na razie wszystkim smakowało, i to ludziom nie na
@chixi: Składniki to ogólnie tak: jajka,białeczko(u mnie smak waniliowy),pół łyzeczki proszku do pieczenia.No i to chyba wszystko. Teraz tak, ilości zależą od makro jakie chcesz uzyskac.I tak, 3 jajka,1 miarka białka i pół łyzeczki proszku do pieczenia(u mnie Celiko)lub soda oczyszczona tez moze byc.to wszystko do smoothie mixera i blenduje.Patelnia ok 16 cm na patelnie okolo pół łyzeczki oleju koko i na to wylewamy czesc zblendowanej masy, chwile z jednej potem
utros - @chixi: Składniki to ogólnie tak: jajka,białeczko(u mnie smak waniliowy),pół ...

źródło: comment_7RTKFjOFply1bg54LtIRQQAiC9TMRHyB.jpg

Pobierz
ja zazwyczaj stosuję tylko jako dodatek.


@asique: ja też tak robiłam, nawet z tymi dobrymi mąkami, ale znam mądre panie, które pokazywały na swoich stronach/blogach ciasta na samej kokosowej. Ja chyba tylko raz dałam więcej kokosowej do kruchego (a są przepisy 100% kokos) i myślałam, że się uduszę xD nie ogarniam kompletnie zachwytu w takim wypadku..
@matra: haha, ja w ogóle nie przepadam.
Kiedyś nie miałam serka i musiałam zrobić naleśniki z mąki kokosowej i migdałowej.
Reakcja mojego niebieskiego:
- Eeee... to chyba nie miało być takie kokosowe w smaku... Ale dzięki, że się starałaś.

xD