Wpis z mikrobloga

Jak to szło? "Mevo jest skierowane w dużej mierze dla turystów, nie tylko do mieszkańców Gdańska".
I dlatego jakiś kretyn wymyślił depozyt 500PLN w taryfie, która jest skierowana głównie do turystów???

Już widzę, jak turysta wpadający na weekend zamraża sobie pół tysiaka, żeby pojeździć chwilę po Gdańsku...

Serio, zaczynam powoli uważać, że Mevo jest celowo pakowane na porażkę, żeby ta spółka co ją zarejestrowali splajtowała nie płacąc kar i długów, "na wiosnę spisze się protokół zniszczenia" i infrastrukturę obejmie ktoś inny i z czystym kontem zacznie siorbać dotacje.

#mevo #gdansk #gdynia #sopot
Polinik - Jak to szło? "Mevo jest skierowane w dużej mierze dla turystów, nie tylko d...

źródło: comment_0QPWgWTPZrafNlP2Ly5H0eiEa7f5FPpd.jpg

Pobierz
  • 55
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Polinik: Nie wiem co ma to na celu.

Zabezpieczanie przed kradzieżą?
Jak ma ukraść to bez rejestracji rower zapakuje do busa, baterie wyciągnie i śladu nie będzie. (Tak jak to robią z hulajnogami Lime w USA)

Zabezpieczanie przed
  • Odpowiedz
@Line-Storm:
A pamiętasz jak wiele razy mówiłem, że "publiczna kasa na politykę rowerową powinna iść w infrastrukturę a nie rowery publiczne, bo rower każdy może kupić sobie sam, a DDRki sobie do pracy nie zbuduję"?
Odpowiedź zawsze była podobna "ale turyści też będą z MEVO korzystać".
To teraz MEVO pokazało, gdzie ma turystów -- wg mnie to zaporowy depozyt, właśnie, żeby turyści nie korzystali.
No i ta osobna apka tylko
Polinik - @Line-Storm: 
A pamiętasz jak wiele razy mówiłem, że "publiczna kasa na po...

źródło: comment_Y4QGuYJwIBD7XPltTVD7DwGMWDUhCnVH.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Polinik: Zaraz zaraz. Jak wypożyczę sobie rower żeby się przejechać to mam sobie zamrozić 5 stów na koncie? Przecież to nie ma sensu. Opcja postoju też super zwłaszcza jak to jedzie do pracy zostawia rower to przecież na więcej niż 90 minut więc musi potem szukać kolejnego więc w sumie po cholerę jest ta opcja?
Andrzej to jebnie.
  • Odpowiedz
Zaraz zaraz. Jak wypożyczę sobie rower żeby się przejechać to mam sobie zamrozić 5 stów na koncie?

@kwmaster: Jak nie chcesz opłacać abonamentu miesięcznego albo rocznego -- to tak. Zamrażasz pół tysiaka, żeby móc jeździć Cudownym Pomorskim MEVO.
  • Odpowiedz
@philosophy:
Mogę już zacząć mówić "A nie mówiłem? ¯\_(ツ)_/¯", czy jeszcze czekamy na fakapy podczas premiery? :D

@Line-Storm:

Transport roweru tramwajem wodnym lub innymi środkami transportu publicznego (pociąg, autobus, samochód itd.)
To też ładne. :D
  • Odpowiedz
@Polinik: Oczywiście, że tak. Tylko inwestycje w infrastrukturę rowerową są z punktu widzenia miasta i jego mieszkańców sensowne. Dobrze wytyczona i połączona, wygodna i bezpieczna sieć dróg rowerowych wraz z rozbudową parkingów rowerowych, najlepiej monitorowanych, to główny powód dla których ludzie mogliby się zdecydować na przesiadkę z auta na rower.
Wypożyczalnie rowerów to powinien być sektor usług prywatnych. Gdyby było zapotrzebowanie i zyski to szybko by coś wyrosło. Nie mówię,
  • Odpowiedz
@KilY: Yup -- ale operatorzy takich rowerów się scwanili i wiedzą, że mogą szantażować gminy "chcecie rower -- płaćcie haracz". Zobacz sobie wywiad odnośnie roweru w Słupsku.

Przez ostatnie lata próbowaliśmy zrealizować ten projekt, najlepiej bez wydatków, ale niestety to się nie udało. Były różne firmy, które chciały to z nami zrobić, ale niestety albo się wycofywały, albo upadały.

I tak to działa w całej Polsce. "Wasi wyborcy chcą rowerki,
  • Odpowiedz
@Polinik: Co do absurdalnego pomysłu z wysokością depozytu, to pewnie chcą przymusić ludzi do brania abonamentu miesięcznego, bez względu czy jesteś w mieście na pół dnia, weekend, czy dwa tygodnie. Po postu widocznie tak sobie wyliczyli, że to będzie się im bardziej opłacać, a do tego pod koniec roku będzie można się chwalić milionem abonentów.
  • Odpowiedz