Wpis z mikrobloga

Dzieeeń dobry Mirko!
To jak, doszliście już do siebie po świętach? U mnie bez cukru się nie obyło, ale najważniejsze to jak najszybciej wrócić na dobre tory.
Przepis na tą pyszną golonkę cytuje za
https://www.olgasmile.com/golonka.html
Nie podejmę się nawet oszacowania jej makro. Chociaż piwo i ilość cebuli pewnie będzie dla wielu z Was dyskusyjne ;)
" 4 golonki wieprzowe
500 ml piwa
4 cebule
3 łyżki musztardy (pikantnej lub łagodnej, według gustu)
1 łyżka nasion jałowca
4 łyżki smalcu
1 łyżka soli

1. Golonki myję, osuszam i nakłuwam nożem w wielu miejscach. Zależy mi na poprzecinaniu skóry, aby dostała się pod nią marynata.
2. W misce mieszam rozgniecione nasiona jałowca, musztardę, sól, pokrojone w piórka cebule. Nacieram dokładnie golonki, przykrywam naczynie folią i pekluję przez 12 godzin w lodówce.
3. Na patelni o grubym dnie rozgrzewam cztery łyżki smalcu. Oczyszczam golonki z mieszanki peklującej, podsmażam je ze wszystkich stron. Na koniec podsmażam też mieszankę z cebulą.
4. Do żeliwnego garnka przekładam podsmażone golonki, cebulę, przyprawy. Wlewam piwo i duszę na małym ogniu przez 3 godziny, aż do miękkości. Podaję z chlebem, sosem chrzanowym i musztardą."

Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw

Miłego dnia ()

#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
c.....i - Dzieeeń dobry Mirko! 
To jak, doszliście już do siebie po świętach? U mnie ...

źródło: comment_glwSlsxLO6stUNv4yHwIPew0VMi6JjlC.jpg

Pobierz
  • 1