Mireczki, potrzebuję jakiegoś sprawdzonego switcha hdmi, by móc przełączać dowolnie obraz z laptopa lub #ps4 na monitor, w którym mam tylko jedno wejście #hdmi, bez ciągłego przekładania kabla. Czy istnieje np. możliwość, że przy niskiej jakoś switchu będzie obniżona jakość obrazu itp.? #monitory #telewizory #kiciochpyta #konsole #sprzetkomputerowy
@kaczek93: bardziej bałbym się o input laga niż o jakość obrazu. Nie wszystkie switche obsługują też 4k i hdcp. Jaki budżet i jaka długość kabla? Konkretnego switcha nie polecę, bo dopiero przymierzam się do zakupu :)
@kaczek93: te od ventiona nie mają zasilacza w zestawie tylko kabelek zasilający z końcówką usb, potrzebują zasilania 5V/1A czyli dowolna ładowarka telefonowa styknie.
Ten z hdmi 2.0 ma niby w zestawie zasilacz ale ja jakoś nie mam zaufania do chińskich zasilaczy i też bym podłączał do wlasnej ładowarki.
@kaczek93: ogólnie to oczywiście najbardziej się opłaca ten ostatni, nie mam go ale powinien być okej i jak widać po ilości recenzji jest super popularny i ma dobre oceny
@MisPluszowyZWadaWymowy: Bo zastanawiałem się też nad innym rozwiązaniem. Generalnie chodzi mi o to, żeby zbyt często nie wyciągać kabla hdmi z monitora. Mam tam ogólnie cały czas podłączone PS4, a obraz z laptopa przerzucałbym tylko okazyjnie, do obejrzenia czegoś na większym ekranie, co raczej nie zdarza mi się zbyt często, bo mało oglądam. Myślałem więc po prostu, by kupić rozdzielacz, podłączyć go do monitora i do jednego gniazda na stałe
@kaczek93: splitter podpięty do monitora chyba tak nie zadziała. Potrzebujesz switcha a nie splittera, jeden przełącza a drugi rozdziela, ale w stronę z wejścia do wyjścia.
@kaczek93: mam coś podobnego z przełącznikiem wyboru sygnału. Do jednego wejścia podpięty komp, a do drugiego ps4. Chodzi jak złoto, a kosztował chyba około 30 zł. Nic innego ci nie będzie potrzebne.
Czy istnieje np. możliwość, że przy niskiej jakoś switchu będzie obniżona jakość obrazu itp.?
#monitory #telewizory #kiciochpyta #konsole #sprzetkomputerowy
Jaki budżet i jaka długość kabla?
Konkretnego switcha nie polecę, bo dopiero przymierzam się do zakupu :)
Długość kabla? Kilkadziesiąt cm.
@kaczek93:
nie
ja mam ten najdroższy wariant z dodatkowym wyjściem optycznym (kupiłem za $20), on jest 1.4
Ten z hdmi 2.0 ma niby w zestawie zasilacz ale ja jakoś nie mam zaufania do chińskich zasilaczy i też bym podłączał do wlasnej ładowarki.
Jak jesteś nowy to są kupony 4$/5% https://www.pepper.pl/kupony/kod-znizkowy-na-aliexpress-203011 nie wiem czy są jeszcze jakieś aktualne
Myślałem więc po prostu, by kupić rozdzielacz, podłączyć go do monitora i do jednego gniazda na stałe
źródło: comment_X6ho1v4rJ1Axm9rWzaYkvloIBMkJV6FK.jpg
PobierzJa bym nie kombinował, tylko kupił ten najtańszy bo one są dobrej jakości, nawet znalazłem na allegro jak ci sie nie chce czekać:
https://allegro.pl/oferta/switch-hdmi-3x-rozdzielacz-przelacznik-full-hd-4k-8525280203