Aktywne Wpisy

lvbie_placki +188
źródło: targi_beauty
Pobierz
Soothsayer +170
Z okazji moich urodzin życzę wam wszystkim sukcesów (ale mniejszych niż moje)
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: targi_beauty
Pobierz
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Przytrafiła mi się straszna sytuacja. Mój syn jest w śpiączce mózgowej. Ma cukrzycę typu 1 i to właśnie objawiajac się w wyjątkowo dyrastycznej i nagłej formie spowodowała śpiączkę ketonową.
Mój syn potrzebuje pompy insulinowe i właściwie już taka nawet mamy. Jest to Medtronic Veo.
I tutaj pada moje pytanie: czy są na rynku jakieś bardziej zaawansowane pompy, które dobrze monitorują poziom glikemii i automatycznie dostrajają poziom dawkowanej insuliny?
Ta co ja mamy jedynie czyta z cgm poziom glikemii ale cała reszta jak schematy bazy podstawowej czy podawanie bolusa jest manualnie oprogramowywane.
Pytanie też do znawców czy użytkowników tej pompy: czy odczyty z krwi glukometrem w porównaniu do odczytu z sensora pompy też Wam się tak rozjeżdżają? U mojego synka potrafi być 260 z glukometru, a pompa pokazuje że 96... Ja i rozumiem, że cukier jest surowicy szybciej niż w tkance no ale bez jedzenia i takie różnice to jakaś porażka...
#cukrzyca #dzieci #spiaczka #medtronic #veo #pompainsulinowa i może nie trafiony do końca tag: #technologia
W PL dostępny jest Medtronic MiniMed 640g, który chroni przed spadkiem poziomu glukozy przez zatrzymanie podawania insuliny: https://www.pompy-medtronic.pl/system-minimed/pompy-insulinowe-minimed-640g
Są jeszcze projekty DIY, np AndroidAPS - na pewno wyjdzie taniej ale wymaga więcej wiedzy i umiejętności. Oraz nie wiem czy bym zaufał takiemu zestawowi przy nieprzytomnej osobie.
https://androidaps.readthedocs.io
Orientujesz się może co jest lepszego w 640g od Veo? Bo nie za bardzo to rozumiem. Wiem jedynie, że 640g jest niby nowsza i lepsza ale nie rozumiem w czym lepsza.
Do Veo mam sensory do ciągłego monitorowania glikemii tak jak w 640g. Też może co tam jest jeszcze lepszego?
640g jest sprytniejsza i potrafi przewidzieć, że aa 30 min spadnie cukier poniżej normy i się wyłączyć. Natomiast ciągle monitoruje sytuację i jak cukier wróci do normy to znowu sama zaczyna podawać insulinę.
Reszta w zasadzie to samo. W sytuacji kiedy mój syn jest nieprzytomny i 24h na dobe muszę przy nim być to nie jest to coś