Aktywne Wpisy

straszny_cham +11
#linux #bekazlinuksiarzy
Widzę że po dwudziestu latach dalej ten guwnosystem nie działa dobrze bez grzebania w terminalu?
Widzę że po dwudziestu latach dalej ten guwnosystem nie działa dobrze bez grzebania w terminalu?

ossprime +216
źródło: G7GJ85-WcAgADjr
Pobierz

#legodamwa <-- pod tym tagiem umieszczam wszystkie moje zestawy: https://brickset.com/sets/ownedby-ziomal
Modular buildings to seria przeznaczona jest dla bardziej doświadczonych budowniczych. Nowy zestaw prezentowany jest tylko raz w roku (za wyjątkiem roku 2007 kiedy pojawił się pierwszy MB - Cafe Corner oraz Market Street), od 7 lat jest to styczeń. Zasada ta obowiązuje od zestawu 10243 (Parisian Restaurant 2014) a następne były: 10246 (Detective's Office 2015), 10251 (Brick Bank 2016), 10255 (Assembly Square 2017), 10260 (Downtown Diner 2018), 10264 (Corner Garage 2019), 10270 (Bookshop 2020). Większość zestawów zawiera ponad 2000 elementów (wyjątek to 10190), a użyte w nich techniki nie należą do najbardziej oczywistych - jest wprost przeciwnie, i często projektanci zestawu zaskakują nas swoją kreatywnością i mocno niestandardowymi rozwiązaniami. Wszystkie zestawy zaprojektowane są w taki sposób, że mogą być ze sobą łączone za pomocą 4121715, aby uzyskać "ulicę" zbudowaną z szeregowo połączych budyków.
Skąd się wziął pomysł na Modulary? W 2006 roku przeprowadzono ankietę, która skierowana była głównie do AFOL'i (Adult Fans of Lego). TLG poprosiło o podzielenie się pomysłami i opiniami, co fani by chcieli zobaczyć/dostać jako nowy model w niedalekiej przyszłości. Najczęściej pojawiającymi się odpowiedziami były: zestaw związany z miastem, budynki widywane codziennie, przedstawianie więcej szczegółów architektonicznych na budynkach, realistyczne budynki, budynki proporcjonalne wielkością do minifigurek oraz "zamknięte" budynki (w sensie pełna bryła, a nie np tylko 1 ściana). Panie i Panowie w TLG sobie wszystko przemyśleli i tak pojawił się pomysł na stworzenie Modular Buildings, jednak na początku zaplanowano tylko 3 zestawy:
10182 Cafe Corner
10185 Green Grocer
10197 Fire Brigade (wiedzieliście, że widoczna data 1932 na tym budynku do data powstania firmy Lego?)
jednak sukces tych zestawów okazał się na tyle duży, że pierwotny pomysł zmieniono, i co roku możemy się cieszyć nowym zestawem.
Ponieważ obecną serię zaczynałem w styczniu, to pomyślałem, że wypada zaprezentować jakiegoś modulara. 10270 jest zbyt oczywistym wyborem, zestawy z lat 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009 już pokazałem, więc wybór padł na kolejny (pod względem wieku) - 10185 Green Grocer:
Creator Expert 10185
Zestaw z roku 2008
2352 elementy
4 minifigurki
Cena katalogowa $149,99
10185:
- pierwszy modular z elementami wnętrza,
- w zestawie dołączono bardzo dużo owoców - jabłka, banany, czerwone i zielone wiśnie i marchewki,
- oprócz owoców można też w tym sklepie kupić rogale. Zawołałbym @m__b, ale trochę się boję ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
- pod schodami na parterze znajdziemy mysz wcinającą ser,
- na parterze znajdują się też skrzynki na listy oraz lodówka z towarami, skrzynki z owocami + kasa,
- na pierwszym piętrze znajdziemy kominek oraz zasłony w oknach,
- na drugim piętrze mamy zegar dziadka, kaloryfer oraz dywan,
- z tyłu znajdziemy kosz na śmieci, narzędzia, beczki oraz roślinność na ścianie, jak również schody pożarowe (w sumie dość ciekawa jest ich budowa),
- pod jednymi schodami znajdziemy białego kota,
- na ostatnim piętrze mamy balkon z grilem, krzesła oraz parasol przeciwsłoneczny.
#lego #chwalesie
źródło: comment_1582037929BIgYSL38fiShVDt3qRgG2o.jpg
Pobierzźródło: comment_1582038011rj8OYlIj9Lix43CPJcWa8r.jpg
Pobierz@dobrzecisiewydaje: nie jest to już niestety MISB, bo ich cena zdecydowanie przekracza moją strefę komfortu (╥﹏╥)
@sisohiz: tego nie było szkoda otwierać. Przyszedł złożony, więc mogłem rozłożyć co do ostatniego klocka, umyć wszystko i złożyć od nowa :)
@janusz_mustermann: no chyba nie bardzo. Za nowego iPhone trzeba dać i 6k (czy może już do 7.5 doszli??) Ten zestaw tyle chyba nie kosztuje?? Podejrzewam, że ma to związek z jego wiekiem, dodatkowo był to pierwszy modular z wnętrzem, posiadał dość unikatowe klocki (występujące w bardzo małej ilości zestawów). Czyli: nostalgia i spekulacja. Dodatkowo jak wspomniałem w opisie:
@janusz_mustermann: no jest sporo tych klocków w sumie. tam jeszcze było kilka innych klocków w tym kolorze, które strasznie drogie były. Z tego co pamiętam, to były 8 studowe sand green brick: https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?P=3008#T=S&C=48&O={%22color%22:48,%22iconly%22:0}
Też około 50 ich było i też cholernie drogie. Jedną alternatywą