Wpis z mikrobloga

mam problem, od jakiegoś czasu uczę się pythona ale tak naprawdę jak rozumiem ogarnąłem dopiero podstawy - prawie skończona Python Crash Course, jakieś tam kursy na udemy w celu uzupełnienia powiedzmy wiedzy z książki.

Chciałbym uczyć się dalej, ale nie wiem w jakim kierunku. Na pewno nie chce iść w data science, machine learning itd. Co do tego czy frontend czy backend, to szczerze mówiąc nie wiem xD. Moim celem jest dopasowanie się do potrzeb rynku i jak najszybsze znalezienie pracy, no bo po prostu to jest najlepszy sposób na uczenie się i rozwijanie. Na pewno Python mi bardzo pasuje jako język, ale tez wielkiego doświadczenia z innymi nie mam xD

Przeglądałem sobie raport nofluffjobs, z tego co widzę ofert backendowych dla juniorów jest więcej, ale też nie wiem czy całe data science zostało tutaj wliczone, ale zakładam że tak.

I tutaj pytanie, czy to jest aktualnie realne żeby prace jako junior z samym pythonem? Czy może większe szanse będę miał z javascriptem?
#javascript
#python
#programowanie
#naukaprogramowania
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@deziom: język to tak naprawdę tylko narzędzie, musisz potrafić rozwiązywać problemy za pomocą dostępnych narzędzi i choć jasne, musisz znać jakiś język programowania, żeby pójść w określoną stronę, to imho zbyt wiele osób przykłada zbyt dużą wagę do wyboru pomiędzy językami na samym początku nauki

Znacznie więcej czasu stracisz na ciągłe skakanie na zasadzie:
"bo znajomy programuje w x i znalazł pracę po 3 miesiącach, a inny programując w y
  • Odpowiedz
Co do tego czy frontend czy backend, to szczerze mówiąc nie wiem xD

@deziom: Proste, backend.

Moim celem jest dopasowanie się do potrzeb rynku i jak najszybsze znalezienie pracy, no bo po prostu to jest najlepszy sposób na uczenie się i rozwijanie

Aby znaleźć najszybciej pracę to zdecydowanie django + web.
  • Odpowiedz
@deziom: Zmień język na jakiś porządny, statycznie typowany i taki od którego nie zaczyna 45% ludzi, którzy chcą się przekwalifikować (kolejne 45% to JS, a pozostałe 10 to cała reszta). Ostatnio jest spore ssanie na C#.

Oczywiście znalezienie pracy z samym Pythonem będzie graniczyło z cudem.
  • Odpowiedz
@deziom: taki klasyczny scope do webdev w python to:
- django flask, fajnie wiedzieć, żę jest jeszcze coś innego, jak tornado/pyramid
- sql/nosql bazy
- potrafić choćby ustawić setup do Celery + broker (rabbit/redis) + wywołać sobie cokolwiek asynchronicznie
- wiedzieć co to Elastic Search
- podstawy
  • Odpowiedz
@deziom: język to tylko narzędzie, po pewnym czasie obcowania z programowaniem przechodzenie między językami nie jest aż tak trudne jak sama nauka programowania. Ja bym na Twoim miejscu pozostał w Pythonie przez jakiś czas, ponieważ najłatwiej się go nauczyć. Potem będziesz w stanie zobaczyć prawdzie różnice między językami i kto wie, może się przerzucisz na coś innego.
  • Odpowiedz
@deziom ja progrsmuje krótko, dopiero drugi rok mi mija komercyjnie i jestem jeszcze sporym amatorem, na pewno zbyt dużym, żeby porównywać pythona do innych języków backendowych, nie znam ich po prostu i nie miałem jeszcze możliwości z nich korzystać
Na pewno nie zgodzę się, że python nie nadaje się do webdevu i no jego dynamiczne typowanie jest jakimś problemem choć prawda jest, że sporo osób uczy się aktualnie pythona i być
  • Odpowiedz
  • 1
@deziom jak nie chcesz iść w big data i machine learning to po co brałeś się za pythona? Bo ładnie się pisze?

Ja uważam, że aktualnie najprościej i najszybciej jest znaleźć pracę jako front end m, ogarniajac Java script. Jako początkujący w Pythonie wcale nie jest tak pięknie, już Java albo c# prędzej
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@kilemile
@emdzy39 rozumiem Wasz punkt widzenia i tak właściwie to się z nim zgadzam, chciałbym być jak najlepszy ale niestety muszę brać pod uwagę ograniczenia wynikające z ilości najcenniejszego zasobu jakim jest dostępny na naukę czas.
  • Odpowiedz
Moim celem jest dopasowanie się do potrzeb rynku i jak najszybsze znalezienie pracy, no bo po prostu to jest najlepszy sposób na uczenie się i rozwijanie.

@deziom: tyle kłamstwa w jednym zdaniu xD
  • Odpowiedz
@deziom: praca w zawodzie nauczy cię pracy w zawodzie. Lepszy sposób? Robić to w pracy, hobbystycznie i na uczelni (jeśli jeszcze tam nie byłeś), bo programowanie to nie jest tylko klepanie webowych crudów w software housie. No chyba, że chcesz tylko się wyspecjalizować i kosić słodki hajsik, to mów wprost, ale nie mów, że to najlepszy sposób na naukę, bo to nieprawda xD
  • Odpowiedz