Wpis z mikrobloga

Dzieeeń dobry Mirko!

Dzisiaj kolejna lekka i wegańska propozycja, na upały idealna.

Pieczony bakłażan z sosem tahini

1 bakłażan (240g)
10g oliwy
40g tahini
1 łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
3 łyżki wody
Sól, pieprz, chili
Zioła

Bakłażana ponakłuwać nożem, wysmarować oliwą i piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 30-40 minut.

Do tahini dodać sok z cytryny, starty lub posiekany czosnek, wodę (stopniowo, do uzyskania pożądanej konsystencji, jej ilość będzie zależała też od tahini którą macie), przyprawić solą i pieprzem i całość wymieszać.

Upieczonego bakłażana przekroić wzdłuż, polać sosem, posypać ziołami

MAKRO: 431kcal 14B 34T 13W

Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw
I bloga ziemniakizostaw
Miłego dnia ()

#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw #wegetarianizm
c.....i - Dzieeeń dobry Mirko! 

Dzisiaj kolejna lekka i wegańska propozycja, na upał...

źródło: comment_15939463006bjbd2Dy1FVkx6lV1oGNKx.jpg

Pobierz
  • 15
@chixi Ostatnio piekłem czosndogi i temperatura w mieszkaniu stała się nieznośna. Jak ktoś ma duży dom, że kuchnię można wietrzyć i iść gdzie indziej to spoko, ale w małych mieszkaniach to jednak klapa
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@chixi: bakłażana przed obróbką proponuje przeciąć i posolić, zostawić na 10 minut, wypłukać, sól wyciąga gorycz z tego warzywa